Ενημέρωση για τους άξονες δράσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας για την επόμενη διετή περίοδο έκανε κατά το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο ο νέος πρόεδρός του (κατά την πρώτη διετία ήταν ο Στέργιος Γκανάτσιος) καθηγητής Γιάννης Μπακούρος, παραδεχόμενος ότι από την ίδρυσή του το φθινόπωρο του 2017 το επιστημονικό αυτό σχήμα «δεν είχε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε να έχει».
Ο κ. Μπακούρος ανέφερε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας είναι ο σύμβουλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και γνωμοδοτεί πάνω σε μελέτες και πλάνα δράσης, με στόχο να παρεμβαίνει ώστε «να υπάρχει το άριστο αποτέλεσμα για την Περιφέρειά μας».
«Είμαστε εδώ κι έχουμε δώσει λιγότερο από ένα χρόνο στον εαυτό μας για να δείξουμε πόσο χρήσιμο θα αποδειχθεί για την Περιφέρεια. Εάν μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι θα αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε και να το ενδυναμώσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούρος.
Περιγράφοντας τους άξονες δράσης ο κ. Μπακούρος αναφέρθηκε στην υλοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας έρευνας και τεχνολογίας που θα καταγράψει επιστημονικά όλες τις δράσεις στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Μάλιστα, είπε ότι η πλατφόρμα έχει γίνει ήδη στην Κρήτη από το εκεί Συμβούλιο, το οποίο πρωτοπορεί.
Επίσης, ζήτησε τη στενή συνεργασία με τη δομή στήριξης του RIS στη Δυτική Μακεδονία και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αλλά και με τις ομάδες που εμπλέκονται στην προσπάθεια της δίκαιης μετάβασης.
«Εμείς πρέπει να σκεφτούμε την επόμενη μέρα της Περιφέρειας» ανέφερε ο καθηγητής Βασίλης Κικής.
Κριτική στην εισήγηση Μπακούρου άσκησε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου που τόνισε ότι «δυστυχώς η εισήγηση δεν βάζει πλαίσιο δράσης. Μας λέει ότι πρέπει να βάλει πλαίσιο δράσης, αλλά δεν βάζει» και συνέχισε λέγοντας ότι «θέλουμε να είστε η διεπαφή μας με τον παραγωγικό τομέα για να μας φέρετε το πλαίσιο, στο οποίο οι επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν».