Φυσικό αέριο και Co2 θα καθορίζουν την τιμή της τηλεθέρμανσης

3 Min Read

Αναμένεται η αντίδραση των Δήμων Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου

Ο τρόπος αποζημίωσης της ΔΕΗ από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου για τις ποσότητες θερμικής ενέργειας με τις οποίες τροφοδοτείται η νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ της Καρδιάς, περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Απριλίου.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η τιμή θα προκύπτει από ειδικό μαθηματικό τύπο, που θα λαμβάνει υπόψη το κόστος του φυσικού αερίου, αλλά και τις τιμές του του CO2, όπως προκύπτει σε μηνιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων.

Με βάση την τιμή αυτή θα πρέπει να συναφθεί η συμφωνία ΔΕΗ και Διαδημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης, ώστε να προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατασκευή της μονάδας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι παρεμβάσεις αυτές στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της νέας μονάδας της ΔΕΗ η δημιουργία της οποίας αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στις περιοχές Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου στη Δυτική Μακεδονία.

xr:d:DAEzF5RSNQs:2757,j:5908021149678333376,t:24040915

Πρόκειται ουσιαστικά για την επισημοποίηση της πρότασης του Υπουργείου στους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, που είναι στο τραπέζι εδώ και αρκετούς μήνες, αντιμετωπίζεται όμως με μεγάλο  σκεπτικισμό από τους Δημάρχους καθώς αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές της τηλεθέρμανσης για τους καταναλωτές.

Με εκτιμήσεις που γίνονται  η τιμή σήμερα με τα νέα δεδομένα  στον τελικό καταναλωτή θα ξεπερνούσε 100 ευρώ από 55 που είναι.

Μάλιστα υπάρχουν φωνές που λένε πως δεν πρέπει οι Δήμοι να υπογράψουν ενώ από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ  δεν θα προχωρήσει τη  ΣΗΘΥΑ, που έχει ήδη καθυστερήσει και χρειάζεται τουλάχιστον 18 μήνες κατασκευής,   αν δεν  και υπογραφεί σύμβαση. 

Να σημειώσουμε πως η νέα μονάδα θα συμμετέχει κανονικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες  χωρίς να λαμβάνει λειτουργική ενίσχση.


Υπενθυμίζεται ότι ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 (MWth). Θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς, θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι hydrogen ready για ποσοστό υδρογόνου 10% στο μίγμα του φυσικού αερίου.

Μοιραστείτε την είδηση