Γ. Αμανατίδης: «Το ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπει καύση απορριμμάτων»

3 Min Read

Ο Περιφερειάρχης για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Κοζάνη

Το ότι το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) δεν προβλέπει καύση απορριμμάτων τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, μετά από ερώτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νόντα Στολτίδη, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής το βράδυ της Πέμπτης.

- Advertisement -

Ο κ. Στολτίδης αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που θέλουν τη ΔΕΗ να έχει πρόθεση να κατασκευάσει μονάδαW2E (καύσης-ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων) στην Κοζάνη και να έχει καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση στο ΥΠ.ΕΝ. που θέλει να δημιουργηθούν έξι μονάδες, η μια εξ αυτών στη Δυτική Μακεδονία και θα τις λειτουργούν ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υποστηρίζει και προωθεί την ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων, εντασσόμενη στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και μάλιστα υιοθετείται «επιθετική» στρατηγική ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων.

Ο κ. Στολτίδης σημείωσε πως ο δρόμος προς τη διαχείριση απορριμμάτων έχει ανοίξει από το 2015, με τους ίδιους να είναι αρνητικοί στην καύση απορριμμάτων, η οποία «βλάπτει σοβαρά την υγεία, την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καύση απορριμμάτων που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών και βαρέων μετάλλων προκαλεί εκπομπές εξαιρετικά επικίνδυνων αέριων ρύπων και σωματιδίων που προκαλούν καρκινογενείς καταστάσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για έγκλημα τόσο εις βάρος της ανθρώπινης υγείας όσο και του περιβάλλοντος» τόνισε ο ίδιος.

Ο Περιφερειάρχης από τη μεριά του υπογράμμισε πως το ΠΕΣΔΑ, τόσο αυτό που ισχύει τώρα καθώς και αυτό που θα περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο για να εγκριθεί, δεν προβλέπει καύση απορριμμάτων.

Συνέχισε λέγοντας πως ο Εθνικός Σχεδιασμός που εγκρίθηκε το 2021, θέτει στόχο ως το 2030 να οδηγείται προς ταφή κάτω από το 10% των απορριμμάτων που για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτείται και καύση των υπολειμμάτων μετά τη μηχανική διαλογή και ανακύκλωση ενώ σήμερα οδηγείται σε ταφή το 35% των αποβλήτων. «Η Περιφέρεια θα γνωμοδοτήσει στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όταν και εφόσον αναλάβει το έργο κάποια εταιρεία και προχωρήσει ο σχεδιασμός του Υπουργείου».

Για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως η ΔΙΑΔΥΜΑ διαχειρίζεται τον αμίαντο που παράγεται από τη ΔΕΗ, στα πλαίσια της συμφωνίας για την παραχώρηση της έκτασης για μονάδα διαχείρισης και συλλέγει λιπαντικά έλαια σε συνεργασία με την ΕΝΔΙΑΛΕ.

Στο ίδιο κλίμα με τον Περιφερειάρχη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης ο οποίος τόνισε πως το ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπει μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και πως αυτό είναι καθαρά θέμα του Υπουργείου, το οποίο εκπονεί τη συγκεκριμένη μελέτη για τις έξι μονάδες.

«Όταν και όποτε έρθει προς γνωμοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα έχω να πω πολλά. Προς το παρόν δεν προκύπτει κανένα θέμα και ότι λέγεται στα διάφορα ΜΜΕ νομίζω ότι είναι αυθαίρετα γιατί δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, στα χέρια κανενός» υπογράμμισε ο ίδιος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση