Οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρηθούν το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα αποτελέσματα της σύσκεψης για την Τηλεθέρμανση στην Αθήνα

3 Min Read

Ενημέρωση για τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα έκανε στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα του ορυχείου Αμυνταίου, το βράδυ της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης έδωσε μια θετική εικόνα για τα αποτελέσματα της συνάντησης, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι αν τα πράγματα προχωρήσουν γρήγορα από πλευράς των φορέων της περιοχής, τότε και το υπουργείο και η ΔΕΗ θα προχωρήσουν στα υπεσχημένα.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της συζήτησης και τα στάδια που θα πρέπει να προηγηθούν για να προχωρήσει το θέμα της ΣΗΘΥΑ. Ο κ. Αμανατίδης παρουσιάζοντας τα βήματα είπε ότι θα πρέπει να υπογραφεί το καταστατικό για τη δημιουργία του νέου φορέα, να οριστεί το προσωρινό συμβούλιο και εν συνεχεία να υπογραφεί η σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και φορέων διαχείρισης. «Είχε σταλεί σχέδιο τέτοιας συμφωνίας εδώ και αρκετούς μήνες στους φορείς και τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Θα κανονίσουμε μια συνάντηση των διευθυντών των φορέων, ώστε να καταλήξουν σε μια αξιολόγηση του κειμένου που έστειλε η ΔΕΗ έτσι ώστε να προχωρήσει και το θέμα της υπογραφής, ενώ αμέσως μετά θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και εργολάβου για τη μονάδα ΣΗΘΥΑ ώστε να προχωρήσει το έργο» τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Όπως διαφάνηκε προϋπόθεση για την επιτάχυνση του ρυθμού από πλευράς ΔΕΗ είναι να προχωρήσει ο φορέας. Σε ό,τι δε αφορά στην απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι «αυτό θα γίνει αρκεί να μεριμνούμε ότι όλα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν και τότε θα δοθεί η αντίστοιχη απόφαση παράτασης, αν όμως ολιγωρήσει η περιφέρεια, το υπουργείο δεν θα είναι αρωγός».

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου έθεσε το θέμα του κόστους επιβάρυνσης από τη διαδημοτική εταιρεία και ο Γιώργος Αμανατίδης απάντησε ότι το ποσό της επιβάρυνσης θα είναι ένα 1 ευρώ η μεγαβατώρα, όπως αρχικά εκτιμάται. Για την κάλυψη του κόστους των ηλεκτρολεβητών ζητήθηκε, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, να καλυφθεί το κόστος από το υπουργείο, το οποίο είπε ότι θα βρει τους πόρους. Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως δεκάδες εκατομμύρια είναι τιμολογημένα προς τη ΔΕΤΗΠ και είναι χρήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποπληρωθούν, ενώ ζητήθηκε να εφαρμοστεί το άρθρο 124 του Ν. 4951/2022, το οποίο λέει πως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης περιλαμβάνει και χρηματοδότηση για την Τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας έως ότου συνδεθεί στο σύστημα.

Για τη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας ο κ. Αμανατίδης τόνισε πως ζητήθηκε να υπάρξει μια «ταρίφα» έτσι ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν το κόστος θερμικής ενέργειας και να υπάρξουν αυξημένοι όροι και παροχές της ΔΕΗ τα πρώτα πέντε χρόνια με βάση τα προβλεπόμενα και τα επόμενα πέντε χρόνια να στηριχθεί αυτή η «ταρίφα» με πρόσθετη ενίσχυση η ΔΕΗ.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση