Γ. Γιαννίτσας: Ο σεφ που φιλοδοξεί να απογειώσει την ποντιακή κουζίνα

2 Min Read

Η ποντιακή γαστρονομία μπορεί να μετεξελιχθεί και να σταθεί στα μεγάλα εστιατόρια λέει ο γνωστός σεφ της Κοζάνης Γιάννης Γιαννίτσας, ο οποίος αύριο θα μετατρέψει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής σε μίνι κουζίνα για να μαγειρέψει διαφορετικά ποντιακά φαγητά.
«Αν και δεν είμαι Πόντιος, έχω πάρα πολλές εικόνες και γεύσεις από τον ποντιακό πολιτισμό, γιατί ο μπαμπάς μου ήταν από τα Σούρμενα, στα οποία κατ’ εξοχήν έμεναν Πόντιοι. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να δείξω ότι η ποντιακή γαστρονομία, η κοζανίτικη γαστρονομία και κάθε άλλη γαστρονομία έχει θέση στα μεγάλα εστιατόρια» λέει ο σεφ.
Όσο για τον τρόπο που θα μαγειρέψει; «Θα μαγειρέψω καθαρά εστιατορικά, αποδομώντας και αναδομώντας τις γεύσεις, σύμφωνα με τα πρότυπα της σημερινής γαστρονομίας» συνεχίζει ο Γιάννης Γιαννίτσας.
Στην εκδήλωση της Κυριακής ο κ. Γιαννίτσας δεν θα μαγειρέψει μόνο, αλλά θα μοιραστεί και τις σκέψεις του σχετικά με την εξέλιξη της ποντιακής κουζίνας. «Αυτό που λέω είναι ότι κάθε ανάμνηση της γαστρονομίας είναι βαθιά ριζωμένη και δεν χρειάζεται να ταυτίζεται με τη συνταγή, αλλά να εξελίσσεται όπως εξελισσόμαστε κι εμείς ως άνθρωποι. Το φαγητό της γιαγιάς είναι μια πολύ ωραία ανάμνηση, όπως για μένα ήταν το πεϊνιρλί του Γιούρα στα Σούρμενα. Το 2010 μ’ έναν μεγάλο σεφ πήραμε την απόφαση να βάλουμε το πεϊνιριλί στο εστιατόριο. Αυτό δεν ήταν το πεϊνιρλί του Γιούρα, αλλά κάτι που εξελίχθηκε».
Ο κ. Γιαννίτσας θεωρεί ότι τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα έχουν θέση στο εστιατόριο και λέει
«δεν καταλαβαίνω γιατί στα ελληνικά εστιατόρια πρέπει να έχουμε γιαπωνέζικο μίσο και όχι ποντιακά προϊόντα που είναι ελληνική παράδοση».
Η εκδήλωση για τις ποντιακές γεύσεις διοργανώνεται από την ΕΦΑ Κοζάνης και τα ποντιακά σωματεία του Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» και θα γίνει την Κυριακή το πρωί στις 11.

Σωκράτης Μουτίδης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση