Γ. Κασαπίδης: Δεκαπλασιάσαμε τον όγκο της δουλειάς και της προσπάθειας στην Περιφέρεια μας

6 Min Read

” Έχουμε κοινό όραμα με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη μετάβαση”

Την βεβαιότητα οτι ο συνδυασμός Πορεία Δημιουργίας θα είναι νικητής στις εκλογές για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή, εξέφρασαν Γιώργος Κασαπίδης και οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για την ΠΕ Κοζάνης, στην παρουσίαση του συνδυασμού στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της Στέγης Ποντιακού Πολιτισμού στην Κοζάνη. Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο πρώην Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής.

Οι μεγάλες προκλήσεις
Στην ομιλία του ο Γιώργος Κασαπίδης έκανε μια αναδρομή στη αυτοδιοικητική περίοδο που ολοκληρώνεται αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν όπως η απόφαση για απολιγνιτοποίηση, η πανδημία του κορωνοιού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση των νοσοκομείων της περιοχής αναφέροντας πως ενισχύθηκαν οι υποδομές ενώ πλέον έχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλα νοσοκομεία στη χώρα.
” Έχουμε κοινό όραμα με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τη μετάβαση”
Για το ζήτημα της μετάβασης ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε πως η Δυτική Μακεδονία ήταν η πρώτη περιφέρεια στην Ευρώπη που είχε εγκεκριμένο από την Ε.Ε. Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης.
“Έχουμε κοινό όραμα με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να δώσουμε περιεχόμενο στη μεγάλη αυτή ιστορική πρόκληση της Δίκαιης Μετάβασης, που να είναι ρεαλιστικό και να μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα. Στόχος η διατήρηση της ενεργειακής μας ταυτότητας και από λιγνιτικό κέντρο η Δυτική Μακεδονία να μετατραπεί σε ένα κέντρο ενεργειακών εξελίξεων. Η πρώτη πράσινη περιφέρεια και να έχουμε την τεχνολογία του πράσινου υδρογόνου, που στην αρχή λίγοι πίστευαν».

Δεκαπλασιάσαμε τον όγκο της δουλειάς και της προσπάθειας στην Περιφέρεια μας
Πρόσθεσε πως κεντρικοί άξονες πολιτικής επίσης ήταν και είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη του πανεπιστημίου, της έρευνας και της καινοτομίας, η στήριξη της παιδείας και της προσβασιμότητας.
«Όλα αυτά τα κάνουμε με πολύ σκληρή δουλειά και προσπαθούμε διαρκώς για την εξεύρεση ακόμη περισσότερων πόρων» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το 2019 ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας ήταν 57εκ. ευρώ και μετά από 4 χρόνια ενσωματώσαμε πόρους συνολικής αξίας 570εκ. ευρώ. Δεκαπλασιάσαμε τον όγκο της δουλειάς και της προσπάθειας στην Περιφέρεια μας για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Από τα 5-6 προγράμματα εθνικά και ευρωπαϊκά το 2019 φτάσαμε σήμερα στα 15. Καταφέραμε να απαριθμούμε σήμερα 1262 έργα δεσμεύοντας 996,6 εκ. ευρώ νούμερα πρωτόγνωρα όχι μόνο για τη Δυτική Μακεδονία αλλά για κάθε περιφέρεια της χώρας αναλογικά με το μέγεθος και το χρονικό διάστημα. Από αυτά 496 έργα είναι στην ΠΕ Κοζάνης προυπολογισμού 410εκ. ευρώ».

“Πρωτόγνωρα κίνητρα για τις επιχειρήσεις-Αναλαμβάνω και το μερίδιο που μου αναλογεί για το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων στον κορωνοίο “
Για την προσέλκυση επενδύσεων υποστήριξε πως πλέον υπάρχουν πρωτόγνωρα κίνητρα για τις επιχειρήσεις.
«Η Δυτική Μακεδονία έχει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων με πρωτόγνωρα κίνητρα με ποσοστό επιδοτήσεων 70% και συνολικό ποσό 540εκ. ευρώ, που είναι ήδη στη διάθεση των επιχειρήσεων. Και αυτό είναι κάτι που καταφέραμε όλοι μαζί ενωμένοι. Οι βουλευτές μας, η περιφερειακή αρχή και ο αρμόδιος Υπουργός εδώ στην Κοζάνη, πείθοντας την ΕΕ να αναγνωρίσει κατά παρέκκλιση το θεσμικό πλαίσιο για χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο».
Μάλιστα ο κ. Κασαπίδης πρόσθεσε πως αυτό είναι μια νέα πρόταση προς τους επιχειρηματίες που «στεναχωρήθηκαν» από την μη συμμετοχή στο πρόγραμμα ρευστότητας για τον κορωνοιό.
«Μας είχε δώσει τότε η ΕΕ δυνατότητα να στρέψουμε κονδύλια για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Μέσα σε εκείνο το χαλασμό τρέξαμε και πρώτοι υλοποιήσαμε το σχεδιασμό και βγάλαμε πρόγραμμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων με κριτήρια που έδωσε η ΕΕ, επιλογή επιλέξιμων ΚΑΔ της κυβέρνησης και εμείς διαθέσαμε συνολικά 40εκ. ευρώ και το πρόγραμμα το διαχειρίστηκε το ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ.
Ξέρω ότι υπήρξε αναστάτωση γιατί πολλές επιχειρήσεις δεν επωφελήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα, αναγνωρίζουμε τα όποια λάθη μπορεί να έγιναν και αναλαμβάνω και το μερίδιο που μου αναλογεί, αλλά οι συνεργάτες που μου υπέβαλαν το σχεδιασμό το κάναμε για να το υλοποιήσουμε γρήγορα και πρώτοι από όλους και τα καταφέραμε. Δεν ήταν εφικτό να αλλαξει ο σχεδιασμός του σε κάτω από 40.000 ευρώ γιατί κινδύνευε να τιναχτεί στο αέρα. Για όσους δεν ευεργετήθηκαν από αυτό το πρόγραμμα ήρθαν νέες προτάσεις και νέα προγράμματα 30εκ. ευρώ για να πάνε και να επενδύσουν στις επιχειρήσεις του».
«Κάναμε και λάθη, πέφταμε αλλά σηκωνόμασταν έχοντας πάντα ξεκάθαρο το στόχο μπροστά μας την επίλυση των προβλημάτων, την αξιοποίηση των ευκαιριών και την αγάπη για τον τόπο».

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των υποψηφίων για την ΠΕ Κοζάνης.
Γιάννης Κωσταρέλλας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση