Γ. Κασαπίδης «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκχωρεί το όνομα της φέτας»

4 Min Read

Ο Υπεύθυνος του Τομέα  Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, κ. Γιώργος Κασαπίδης, ενόψει της υποχρεωτικής έλευσης της Συμφωνίας Οικονομικής και Εταιρικής Σχέσης (ΣΟΕΣ) μεταξύ Ε.Ε. και χωρών της Αναπτυξιακής Κοινότητας της Ν. Αφρικής (SADEC) στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε., όπως προβλέπεται για όλες τις μικτές συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και τρίτων χωρών από αντίστοιχο ευρωπαϊκό κανονισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σοβαρότατο ατόπημα με εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές παρενέργειες αποτελεί η αποδοχή από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ του τελικού κειμένου της Συμφωνίας (ΣΟΕΣ) μεταξύ Ε.Ε. και χωρών της Αναπτυξιακής Κοινότητας της Ν. Αφρικής (SADEC), με την οποία εκχωρείται εντελώς αδικαιολόγητα το δικαίωμα της χρήσης του ονόματος της φέτας, στις χώρες – μέλη SADEC, για προϊόντα που δεν έχουν καμία σχέση με τη φέτα.

- Advertisement -

Η ρύθμιση αυτή υποχρεώνει τη χώρα μας να αποδεχτεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος του σπουδαιότερου αγροτικού μας προϊόντος.

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων εμπορικών συμφωνιών, που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τους εμπορικούς της εταίρους μέχρι σήμερα.

Αναλυτικότερα, στη Συμφωνία αυτή Ε.Ε. – SADEC επί συνόλου 251 Π.Ο.Π. προϊόντων της Ε.Ε. που υπήχθησαν σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, η Κυβέρνηση αποδέχτηκε, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση, ως μοναδικές εξαιρέσεις αυτές της φέτας και των ελαιών Καλαμάτας. Απεμπολώντας κυριολεκτικά το δικαίωμα της χώρας μας για επίτευξη έστω και μιας ελάχιστα αποδεκτής προστασίας επί των προϊόντων αυτών. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε. τα οποία κατόρθωσαν στην συμφωνία αυτή να κερδίσουν την απόλυτη προστασία επί των κυριοτέρων Π.Ο.Π. προϊόντων τους.

Επισημαίνεται ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη για το εθνικό μας προϊόν θα έχει άμεσες αντίστοιχες επιπτώσεις στο σύνολο των εργαζομένων και των οικογενειών τους, που εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία και ξεπερνούν σε μόνιμες θέσεις εργασίας τις 300.000.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου για δυνατότητα μελλοντικής αναθεώρησης του καταστροφικού αποτελέσματος είναι ανούσιες και εντελώς αβάσιμες.

Ο ισχυρισμός του για δήλωση αρμοδίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στη δυνατότητα αναθεώρησης εντός πενταετίας του περιεχομένου της συμφωνίας, είναι έωλος, διότι δεν αποτυπώνεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας και δεν δεσμεύει κατά το ελάχιστο ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε τις χώρες SADEC.

Αυτό που απαιτούν οι περιστάσεις για το εμβληματικό προϊόν της πατρίδας μας και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, είναι να ανατραπεί το καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα για την αγροτική μας οικονομία και την ελληνική ύπαιθρο. Αυτό, πλέον, μπορεί να επιτευχθεί μόνον μέσω της ετυμηγορίας των βουλευτών στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα να φέρει προς ψήφιση και επικύρωση ή ακύρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία τη μικτή αυτή Συμφωνία (ΣΟΕΣ) της Ε.Ε., όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τέτοιου είδους συμφωνίες. Εκεί θα κληθούν τα κόμματα και η Κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη τους ενώπιον του ελληνικού λαού.

Επιπροσθέτως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί το ίδιο καταστροφικό λάθος από την παρούσα Κυβέρνηση, ενόψει μάλιστα της επικείμενης ψηφοφορίας για την έγκριση-υιοθέτηση της Συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά (CETA) στο αντίστοιχο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου της Ε.Ε.».

Μοιραστείτε την είδηση