Γ. Κασαπίδης: Ολοκληρώσαμε την προσπάθεια με θετικό απολογισμό- Στις θέσεις εργασίες που χάνονται και στην ερήμωση της περιοχής στάθηκε η αντιπολίτευση

3 Min Read

Τον απολογισμό του έργου της περιφερειακής αρχής για το 2022, αλλά και τις στρατηγικές κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα παρουσίασε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης.

«Δώσαμε μάχες ως περιφερειακή αρχή σε όλα τα μέτωπα. Σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον ολοκληρώσαμε την προσπάθεια με θετικό απολογισμό, καθώς συνέβησαν σημαντικά γεγονότα που σηματοδοτούν την ανοδική πορεία της επόμενης περιόδου. Πρόκειται μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η ανάβαση, αυτή η ανηφορική πορεία που έχει ορίζοντα το 2030» είπε ο κ. Κασαπίδης.

Ο Περιφερειάρχης, για πάνω από μια ώρα, παρέθεσε τα ποσά που έχουν δαπανηθεί σε επενδύσεις και δημόσια έργα, αλλά και τις χρηματοδοτικές πηγές για την Περιφέρεια (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Τοπικός Πόρος, Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ.λ.π.). Επίσης, παρουσίασε ανά γενική διεύθυνση τα έργα και τις δράσεις,  αλλά και στρατηγικές κατευθύνσεις της επόμενης περιόδου που είναι:

  • Διατήρηση ενεργειακής ταυτότητας
  • Στήριξη βιομηχανίας
  • Στήριξη γεωργίας, αλιείας και κτηνοτροφίας
  • Τουριστική προβολή
  • Έρευνα και καινοτομία
  • Στήριξη ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα
  • Ψηφιακές υποδομές υψηλών ταχυτήτων
  • Πλέγμα συνδυασμένων μεταφορών, ώστε να γίνει η ΠΔΜ κόμβος μεταφοράς και διακίνησης πολιτών και εμπορευμάτων

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Στην έλλειψη αντιστοιχίας ποσών, πλάνων και σχεδίων με την πραγματικότητα αναφέρθηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος στάθηκε στην διαρκώς μειούμενη απασχόληση και στον κόσμο που φεύγει από την περιοχή.

«Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πολιτικής και πολιτών» είπε ο κ. Καρυπίδης, τονίζοντας ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το πώς πήγαν τα πράγματα την προηγούμενη περίοδο».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δίκαιη μετάβαση, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη να «πλατύνουμε το διάλογο και να υπάρχει κοινωνική συνοχή με πλαίσιο διεκδίκησης αδιαπραγμάτευτο».

Παίρνοντας το λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» Γεωργία Ζεμπιλιάδου έκανε λόγο για μια παρατεταμένη ύφεση την οποία βιώνει η Δυτική Μακεδονία. «Στο αναπτυξιακό διακύβευμα αποτύχατε» είπε η κ. Ζεμπιλιάδου απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι ο τόπος ερημώνει και ανάκαμψη δεν υπάρχει.

Η κ. Ζεμπιλιάδου στάθηκε σε θέματα όπως η έλλειψη απορρόφησης στο ΕΣΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι «το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και τα κίνητρα τα μοιραζόμαστε με τα νησιά», εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έγινε η πρόταση για τα εδαφικά σχέδια.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της ΑΡΣΥ Στέφανος Πράσσος που αναφέρθηκε σε τουλάχιστον 5000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το 2019 και δεν αναπληρώθηκαν ποτέ, στα κλειστά μαγαζιά, ενώ τόνισε ότι «το πράσινο φέρνει κάτι μαύρο που είναι γιατί κόβονται χιλιάδες δέντρα στο Βέρμιο, στο Άσκιο και στα Πιέρια λόγω των φωτοβολταϊκών».

Στη διαδικασία που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες μίλησαν οι χωρικοί και θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, αλλά και η Συμπαραστάτρια του Πολίτη και της Επιχείρησης Κατερίνα Τσιομπάνου.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση