Γ. Κασαπίδης: Πολύ ευνοϊκή η επόμενη δεκαετία για τη Δυτική Μακεδονία. Συνέντευξη του Περιφερειάρχη στο «Χ»

7 Min Read

Σε μια προεκλογική χρονιά, η οποία συμπίπτει με την έναρξη του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης έχει πολλά να σκεφτεί στην καθημερινότητά του. Ένα δωδεκάωρο εργασίας δεν είναι αρκετό για να χωρέσει τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται και η μέρα ξεκινά από πολύ νωρίς. Ένα τέτοιο πρωί (Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023) τον συναντήσαμε στο γραφείο του στην Περιφέρεια για να μιλήσουμε για όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και όσα ακολουθούν στον επόμενο τόνο.

Η πρώτη ερώτηση ξεκινά αναπόφευκτα από το τι έχει γίνει ως τώρα. «Το πρόσημο είναι θετικό κι έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά έως τώρα. Έχει ψηφιστεί ο νέος οργανισμός που ήταν ζητούμενο, ως προς τα προγράμματα έχουμε μπει σε μια σειρά και σε μια τάξη όπως ορίζονταν από τη νομοθεσία, έγινε η τακτοποίηση των κτιρίων και γενικότερα τακτοποιήθηκαν οι εκκρεμότητες πολλών ετών» λέει ο κ. Κασαπίδης.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Πολλές συζητήσεις, εξάλλου, έγιναν για τις εκκρεμότητες του παρελθόντος με προεξάρχοντα τα θέματα των κτιρίων, αλλά και της γέφυρας των Σερβίων, η τελευταία επιθεώρηση της οποίας έγινε, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, το 1995.

«Έγινε πολύ σκληρή προσπάθεια για να δυναμώσει η Περιφέρεια διοικητικά» επιμένει ο κ. Κασαπίδης, ενώ και σε ό,τι αφορά στο θέμα των χρηματοδοτήσεων θεωρεί ότι είναι σε καλό δρόμο, παρόλη την αναποδιά του κορωνοϊού της πρώτης φάσης. «Πρώτη φορά είδαμε τόσες αναποδιές και βρήκαμε μεγάλη ανοργανωσιά» είναι τα λόγια του.

Προφανώς, όμως, έχουν γίνει και λάθη από την πλευρά του. Ποια είναι αυτά, τον ρωτάμε. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν δουλεύει. Είμαι ένα 12ωρο στο γραφείο σε καθημερινή βάση και παρακολουθώ τις υποχρεώσεις εδώ, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες» απαντά και αναγνωρίζει το έλλειμμα επικοινωνίας ως το μεγαλύτερο τα λάθη που έκανε. «Δεν έχω ασχοληθεί τόσο με την επικοινωνία και την ενημέρωση των πολιτών» λέει χαρακτηριστικά.

Και σε όσους τον κατηγορούν ότι ακολουθεί συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης, τι απαντά; «Ο συγκεντρωτισμός ισχύει στο εξής επίπεδο. Ότι θέλω να ενημερώνομαι προσωπικά από τους συνεργάτες μου, υπηρεσιακούς ή αιρετούς, για όλα τα θέματα. Αναθέτω θέματα και κάθε μήνα κάνουμε τον απολογισμό μας και λέμε εδώ είμαστε. Ειδικά με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες παρακολουθώ το τεχνικό πρόγραμμα κάθε μήνα, οπότε δεν υπάρχει αυτού του είδους ο συγκεντρωτισμός, απλά η επιθυμία για ενημέρωση. Ίσως, να είναι και ο χαρακτήρας μου, ότι θέλω δηλαδή να τρέξουν κάποια πράγματα γρήγορα. Όταν είναι κάτι να γίνει αύριο, καταπιάνομαι για να γίνει σήμερα. Δεν είμαι συνηθισμένος στους ρυθμούς που συνάντησα, όταν ήρθα εδώ» λέει ο κ. Κασαπίδης.

Ο κ. Κασαπίδης θεωρεί ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν μεγάλες προσπάθειες για να αυξηθεί ο ρυθμός απόδοσης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ενώ εντοπίζει αδυναμίες, όπως έλλειψη προσωπικού, τις οποίες προσπάθησε η διοίκηση του να επιλύσει μέσω της αξιοποίησης των δυνατότητων να έρθουν στελέχη στην Περιφέρεια από τη ΜΟΔ και την ΑΝΚΟ, ώστε να υποστηριχθούν οι φορείς υλοποίησης.

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Κασαπίδης μίλησε πολλές για πορεία ανάβασης. Πόσο ανηφορικός είναι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας; Τι άλλο μας περιμένει; «Είμαστε στην τελική ευθεία για να ισορροπήσουν τα υφιστάμενα προγράμματα και να μπούμε σε μια τροχιά υλοποίησης με τριπλάσιους ρυθμούς» λέει ο κ. Κασαπίδης. «Όταν ανέλαβα, ήμασταν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Ξεθάψαμε έργα και βάλαμε πολλά σε τροχιά υλοποίησης. Έργα καταχωνιασμένα, όπως η Βόρεια Ζώνη και η Κλεισούρα, δύο εμβληματικά και τεράστια έργα, που εργαστήκαμε πολύ για να τα βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης» εξηγεί. Μάλιστα, η μεταφορά που χρησιμοποιεί είναι ότι ως τώρα ήμασταν κάτω από το νερό και τώρα δειλά-δειλά αρχίζουμε να βγάζουμε το κεφάλι μας από το νερό. «Έχουμε θωρακίσει το διοικητικό μηχανισμό. Η ανηφόρα έχει να κάνει με το ότι πατάμε σε στέρεο έδαφος και η μετάβαση σταμάτησε από τη στιγμή που ετοιμάσαμε το σχέδιο» προσθέτει.

Τρέφει πολλές προσδοκίες για την επόμενη δεκαετία, την οποία θεωρεί πολύ ευνοϊκή «γιατί θα έχουμε και τα χρήματα εξασφαλισμένα και το λιγνίτη ακόμα στο παιχνίδι». Θα είναι μια «δημιουργική πορεία προς την κορυφή γιατί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας γίνεται ένα πρότυπο ελληνικής περιφέρειας και θα κοσμεί την Ελλάδα. Μέχρι το 2030 θα πρέπει να χτίσουμε και θα πρέπει διοίκηση και πολίτες να γνωρίζουν το σχεδιασμό που υπάρχει και ο καθένας από τη θέση του να κάνει ότι πρέπει».

Πηγαίνοντας προς το τέλος της συζήτησης τον ρωτάμε για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά και για το που είναι οι επενδύσεις για τις οποίες τόσος λόγος έχει γίνει, αλλά και τόσος κόσμος περιμένει. «Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του ΣΔΑΜ προβλέπονταν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του ‘21 και να έχει εγκριθεί το ‘22. Αυτό πήγε έξι μήνες πίσω. Επηρέασε ο κορωνοϊός και παρόλα αυτά είναι από τα πρώτα προγράμματα που εγκρίθηκαν πανευρωπαϊκά. Η Ελλάδα είδε πρώτη τα δικά της προγράμματα να εγκρίνονται. Έτσι είχαμε μια μικρή καθυστέρηση για την έναρξη των προσκλήσεων. Αν το δούμε σε επίπεδο Ευρώπης, είμαστε πρώτοι, αλλά σε επίπεδο αγωνίας της περιοχής θέλουμε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα» απαντά.

Σε αυτή την τετραετία αναπόφευκτα το επίκεντρο της συζήτησης ήταν το λιγνιτικό λεκανοπέδιο, όπου γίνεται η μετάβαση. Αυτό, ίσως, άφησε κάποιους παραπονεμένους στους άλλους νομούς. Κλείνουμε, ρωτώντας τον περιφερειάρχη, να μας δώσει την πρώτη προτεραιότητα για κάθε νομό.

«Για το νομό Καστοριάς, η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η σήραγγα της Κλεισούρας, για τα Γρεβενά, το αστρονομικό πάρκο του Όρλιακα, ένα ναυάγιο που ήταν απενταγμένο και ουσιαστικά δεν επρόκειτο να τρέξει, στην Κοζάνη είναι η Βόρεια Ζώνη Πολυφύτου, ενώ στη Φλώρινα τα δίκτυα ύδρευσης και το χιονοδρομικό» δίνει τις προτεραιότητες κωδικοποιημένα ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι δόθηκε προτεραιότητα επίσης στις υποδομές σε όλους τους τομείς, αλλά και στην υγεία.

«Η Δυτική Μακεδονία θα ξεχωρίζει ως Περιφέρεια για τα επόμενα 30 χρόνια» επαναλαμβάνει ο Περιφερειάρχης και συμπληρώνει «όπου πάμε τώρα, πάμε οργανωμένα σε όλους τους τομείς. Έχουμε προετοιμάσει τη ζώνη καινοτομίας, το data center, έχουμε κλειδώσει τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη στο πράσινο υδρογόνο» καταλήγει.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση