Γ. Κασαπίδης στον απολογισμό: Tο 2022 η απαρχή διαρκούς ανοδικής πορείας για τη Δυτική Μακεδονία- Πυρά από την αντιπολίτευση

5 Min Read

Τη διαβεβαίωση στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας πως το 2022 θα είναι η απαρχή μιας διαρκούς ανοδικής πορείας για την Περιφέρειας μας  με πρόοδο και ευημερία έδωσε κατά τον  απολογισμό Πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης εν μέσω σφοδρών πυρών από την αντιπολίτευση.
«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη περίοδο στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο και μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις. Η παρούσα περιφερειακή αρχή έχει σταθεί στο ύψος των ευθυνών της, έχουμε προετοιμάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που μέσα στο 2022 θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή ενώ τα προηγούμενα δυο χρόνια κλείσαμε πολλές ανοιχτές υποθέσεις και αδυναμίες που βρήκαμε» ανέφερε ο κ. Κασαπίδης τονίζοντας πως η Περιφερειακή αρχή συνάντηση  πρωτόγνωρες δυσκολίες  «που κανείς δεν είχε στο μυαλό του, όπως η απολιγνιτοποίηση και ο κορωνοιός, ωστόσο μέσα από την καλή συνεργασία καταφέραμε να ανασυντάξουμε δυνάμεις και να βάλουμε σε εφαρμογή το σχεδιασμό μας».

Ο κ. Κασαπίδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον καθώς όπως τόνισε «από το 2022 και μετά η Δυτική Μακεδονία θα μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο με εκατοντάδες έργα, για τα οποία έχουμε διασφαλίσει τη χρηματοδότηση τους».

- Advertisement -

Θ. Καρυπίδης: Με θλίψη διαπιστώσαμε τις τελευταίες μέρες ότι ο κ. Φουρθιώτης είναι πιο εύκολα συνομιλητής του Μαξίμου παρά η Περιφέρεια μας 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης στην τοποθέτηση του σημείωσε πως  «στον απολογισμό δεν πρέπει να ξεχάσουμε τους χιλιάδες επαγγελματίες που βιώνουν δύσκολες στιγμές λόγω της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας, τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοιό και  τους αγρότες που είναι ήδη στους δρόμους. Όλα αυτά είναι στο περιβάλλον που κινούμαστε και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν προσθέσουμε και την απολιγνιτοποίηση το μείγμα γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό για τη Δυτική Μακεδονία».

Ο κ. Καρυπίδης σημείωσε πως έχει αποδειχτεί όλο  αυτό το διάστημα πως  η κυβέρνηση αποφασίζει για μας χωρίς εμάς. «Με θλίψη διαπιστώσαμε τις τελευταίες μέρες ότι ο κ. Φουρθιώτης είναι πιο εύκολα συνομιλητής του Μαξίμου παρά η Περιφέρεια μας γιατί θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες χωρίς προηγουμένως να μας ενημερώσει. Στη συνέχεια καταγράψαμε ότι δεν ήμασταν συνομιλητές στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, είχαν αποφασιστεί πράγματα από εμάς χωρίς εμάς. Σε όλα αυτά ήταν παντελής η έλλειψη συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας αλλά και του ίδιου του Περιφερειάρχη και των Δημάρχων μας».

Πρόσθεσε πως «με θλίψη καταγράφουμε πως οι δείκτες χειροτερεύουν, ο κόσμος φεύγει, η εκπαίδευση αποψιλώνεται, λιγότεροι φοιτητές εισήλθαν στο πανεπιστήμιο, γενικά βλέπουμε μια ανησυχητική πορεία»  και έκλεισε λέγοντας πως «ήρθε η ώρα όλες οι τοπικές δυνάμεις να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση για αντιστρέψουμε το κλίμα».

Γ. Ζεμπιλιάδου: O Περιφερειάρχης  απεμπόλησε τα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας στο θέμα της απολιγνιτοποίησης

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου από την πλευρά της ανέφερε πως «ο Περιφερειάρχης πριν τις εκλογές είχε πει στους κατοίκους της περιοχής «να αλλάξουμε πορεία» γιατί η περιοχή δεν πήγαινε καλά στους δείκτες της οικονομίας, με φτώχεια, ανεργία και χαμηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη χειρότερα. Αν η αλλαγή πορείας που υποσχέθηκε ο Περιφερειάρχης ήταν προς το χειρότερο είναι κρίμα για τον τόπο».

Επισήμανε επίσης πως «τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν τρομακτική πτώση, χάνουμε πλούτο συνεχώς ενώ το 40% της πτώσης έγινε στον πρώτο χρόνο θητείας του κ. Κασαπίδη. Εξακολουθούμε να είμαστε πρώτοι στην ανεργία και να έχουμε πατώσει στο ΕΣΠΑ. Δεν αξιοποιήθηκαν κονδύλια, δεν υπήρξαν πολιτικές πιέσεις για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Περιφέρειας και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία μια εικόνα ερημοποίησης, φτώχειας και ανεργίας. Κάποτε είχε πει ο κ. Κασαπίδης στον κ. Καρυπίδη πως έμεινε μετεξεταστέος στο ΕΣΠΑ. Σήμερα μένει μετεξεταστέος και ο ίδιος. Κυρίως όμως ελέγχεται για το θέμα της απολιγνιτοποίησης καθώς απεμπόλησε τα συμφέροντα της Δυτικής Μακεδονίας, δεν τα υπερασπίστηκε με αποτέλεσμα η Περιφέρεια να έχει χάσει κυριαρχικά δικαιώματα σε πόρους φυσικούς και οικονομικούς».

Γιάννης Κωσταρέλλας

Μοιραστείτε την είδηση