Γ. Κοκκαλιάρης: «Η τηλεθέρμανση που ήταν δεδομένη εδώ και 31 χρόνια σήμερα αποτελεί ζητούμενο»

3 Min Read

Στην προσυνεδριακή συνάντηση της ΚΕΔΕ ο Δήμαρχος Κοζάνης

Το γεγονός ότι «η τηλεθέρμανση, που ήταν δεδομένη εδώ και 31 χρόνια, σήμερα αποτελεί ζητούμενο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης, στην προσυνεδριακή συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, το βράδυ της Τετάρτης.

- Advertisement -

Ο κ. Κοκκαλιάρης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, στάθηκε στη σημασία των προσυνεδριακών συναντήσεων της ΚΕΔΕ, καθώς δίνουν βήμα σε δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Συνέχισε μιλώντας για την ενέργεια και τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής, που εδώ και 70 χρόνια παράγει έως και το 80% της ενέργειας της χώρας, καταλήγοντας στο «φλέγον» ζήτημα της τηλεθέρμανσης. «Στην περιοχή μας έχουμε δώσει τα εσώψυχα μας. Ένα έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης που έγινε, και νομίζω ότι είναι και το μεγαλύτερο έργο τοπικής αυτοδιοίκησης ως αντιστάθμισμα, ήταν η τηλεθέρμανση στις πόλεις της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου. Ενώ ήταν δεδομένο εδώ και 31 χρόνια, σήμερα αποτελεί ζητούμενο», τόνισε ο κ. Κοκκαλιάρης.

Όπως ανέφερε, η λύση που προτείνεται για τη συνέχεια των τηλεθερμάνσεων λόγω της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης είναι το φυσικό αέριο, το οποίο είναι επίσης ορυκτό καύσιμο. Υπογράμμισε ότι στην περιοχή μας κατασκευάζεται το 25% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της χώρας με φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες. «Θάλασσες ολόκληρες με φωτοβολταϊκά και δεν υπάρχει καμία ανταπόδοση σε όλο αυτό. Επίσης, δεν υπάρχει κανένα χωροταξικό σχέδιο που να μπορεί να διευκολύνει όλη αυτή την κατάσταση», τόνισε και πρόσθεσε ότι έχουν αδειοδοτηθεί δύο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα που βρίσκονται μέσα σε δάσος. «Χώρισαν ένα δάσος στη μέση και είπαν ότι δεξιά θα γίνουν φωτοβολταϊκά πάρκα και αριστερά ότι είναι δασική έκταση. Αυτά γίνονται όταν δεν υπάρχει εθνικό χωροταξικό».

Αναφορά έγινε και στο τέλος ταφής και στη δουλειά της ΔΙΑΔΥΜΑ, τονίζοντας ότι είναι μια καλή πρακτική όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την Ευρώπη, καθώς από το 2000 και έπειτα έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, ανέφερε πως ενώ έχουν πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους, πλέον καλούνται να πληρώσουν παραπάνω. «Ενώ έχουμε πετύχει τους στόχους του 70%, καλούμαστε πλέον να πληρώσουμε και το υπόλοιπο 30%».

Μιλώντας για τους ανθρώπινους πόρους, υπογράμμισε πως το 50% των δημοτικών υπαλλήλων στο Δήμο Κοζάνης συνταξιοδοτείται σε δύο χρόνια και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από υπαλλήλους να δουλέψουν στον δήμο. «Δε θέλει κανένας να μείνει να δουλέψει σε δήμο. Όλοι θα πάνε ή στην Περιφέρεια ή στο Πανεπιστήμιο».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην κεραία κινητής τηλεφωνίας που «φύτρωσε» στην οδό Ιωνίας, χωρίς ο δήμος να έχει καμία ενημέρωση και χωρίς να γνωμοδοτήσει για αυτό. «Δεν μπορεί ότι γίνεται στα διοικητικά όρια ενός Δήμου να μην το γνωρίζουμε ή έστω να μη γνωμοδοτούμε. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, εδώ και πολλά χρόνια, αντί να ενισχύεται, κάνει βήματα πίσω», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Κοκκαλιάρης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση