Γ. Κύρτσος: Αυτό που κάνουμε εμείς με το λιγνίτη είναι σα να πηδάς από τον 5ο όροφο

5 Min Read

Τι λέει ο ευρωβουλευτής των Renew Europe στα podcasts του «Χ» με τον Σωκράτη Μουτίδη

Από το νέο του «μετερίζι», την ομάδα των Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος μίλησε στα podcast του «Χ».

Μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία και την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο Γιώργος Κύρτσος, τα «λέει έξω από τα δόντια», ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλά για την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες που καίνε λιγνίτη και εκτιμά τα πιθανά σενάρια των εκλογών.

Αυτό που έγινε με το λιγνίτη είναι σα να πηδάς από τον 5ο όροφο

«Η απολιγνιτοποίηση δεν έπρεπε να γίνει βίαια. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί εμείς έπρεπε να σπάσουμε το ρεκόρ ταχύτητας και να δεσμευτούμε για το 2023» είπε ο κ. Κύρτσος.

Χωρίς περιστροφές, ο ευρωβουλευτής έκανε λόγο για «εξάρτηση από το λόμπι του φυσικού αερίου το οποίο ελέγχει τις αποφάσεις στο Μαξίμου, δηλαδή το Μυτιλιναίο, τον Περιστέρη και τα funds της ΔΕΗ». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το φυσικό αέριο «δεν μας βγαίνει, επομένως είναι εγκληματικό να κρατάμε αποστάσεις από το λιγνίτη και αυτό το πληρώνουμε με πληθωρισμό και την ενεργειακή ακρίβεια και φτώχεια». Όπως τόνισε ο κ. Κύρτσος «έχουμε μπει σε φάση ενεργειακής και οικονομικής αποσταθεροποίησης».

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η κατάσταση είναι αναστρέψιμη ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι «αν τρέξει η κυβέρνηση θα προλάβει, αν συνεχίσει έτσι το Σεπτέμβριο, θα είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση».

Όπως είπε «είμαστε εντελώς ακάλυπτοι, την ώρα που βλέπουμε τους Γερμανούς να αυξάνουν την παραγωγή λιγνίτη. Τώρα θα πάνε στο συν 30% τη στιγμή που εμείς είμαστε μονοψήφιοι στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη».

Μάλιστα, ο κ. Κύρτσος επισήμανε ότι η Ευρώπη δείχνει ειδική κατανόηση για την κατάσταση και ανοχή σε ό,τι αφορά στην απολιγνιτοποίηση. «Οι Γερμανοί που είναι πιο πράσινοι από τους πράσινους έστειλαν πρώτοι το μήνυμα επιστροφής στο λιγνίτη. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι σαν να πηδάς από τον 5ο όροφο».

Δεν έχω δει τόσο σκληρό καθεστώς ελέγχου των μέσων

Ιδιαίτερα σκληρός είναι ο Γιώργος Κύρτσος και σε ό,τι αφορά στην κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα μέσα ενημέρωσης. «Ο Μητσοτάκης δεν ανέχεται το διάλογο, δεν ανέχεται την αμφισβήτηση» λέει ο ευρωβουλευτής και συμπληρώνει πως «δεν έχω δει τόσο σκληρό καθεστώς ελέγχου των μέσων στην Ελλάδα από το 1984 που είμαι στο χώρο. Ακόμα και επί ΠΑΣΟΚ που είχα προστριβές, αλλά και με Καραμανλή ή επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχα κανένα πρόβλημα».

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τον κ. Κύρτσο, πριν 18 μήνες, «όταν έκανα κάποια υποτυπώδη κριτική και αμέσως πήρα οργισμένο τηλεφώνημα από το Μαξίμου και αμέσως με εξαφάνισαν. Αυτός είναι ο φιλελευθερισμός του κ. Μητσοτάκη».

Τα συμφέροντα θα αποφασίσουν για το πότε θα γίνουν εκλογές

«Αν ισχύει η δική μου θεωρία ότι συμφέροντα ελέγχουν το Μαξίμου, μπορεί αυτά να θέλουν να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας που θα πέσουν τα λεφτά από το ΕΣΠΑ» λέει οι κ. Κύρτσος, απαντώντας στο αν θα γίνουν εκλογές το Σεπτέμβρη.

Τέλος, σε σχέση με τη νέα του ευρωπαϊκή «οικογένεια», τους Renew Europe, o κ. Κύρτσος λέει ότι του ζήτησαν να ενταχθεί, καθώς εντυπωσιάστηκαν από τη σύγκρουση για τη Novartis, αλλά και αυτή που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Βέμπερ. «Ο Μητσοτάκης ζήτησε από το Βέμπερ να με διαγράψει από το ΕΛΚ και βρέθηκε μια μέση λύση διαγραφής για 12 μήνες με στέρηση των πολιτικών μου δικαιωμάτων. Αλλά εγώ δεν ανέχομαι τέτοιου είδους διαδικασίες και έφυγα. Τότε, με προσέγγισαν οι Renew και πήγα γιατί είναι σκληρό εδώ να είσαι ανεξάρτητος. Παίρνεις μεγάλο ρίσκο όταν είσαι με τους… παραβατικούς του Ευρωκοινοβουλίου. Οι Renew είναι μια δυναμική ομάδα, με σημαντική παρουσία είναι το κόμμα του Μακρόν, του Ρούτε, της Μπενελούξ που ήταν πάντα ο πυρήνας της Ε.Ε.» κατέληξε ο κ. Κύρτσος.

Ακούστε το podcast με τον Γιώργο Κύρτσο στον παρακάτω player:

 

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση