60 χρόνια ορυχεία στη Δυτ. Μακεδονία- Το Σάββατο η μεγάλη συναυλία με τον Γιάννη Μαρκόπουλου

2 Min Read

Με μια μεγάλη συναυλία το Σάββατο το βράδυ, η ΔΕΗ, παρουσία του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εμμανουήλ Μ. Παναγιωτάκη, τιμά τα 60 χρόνια των Ορυχείων της Δυτικής Μακεδονίας. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή με την καθιερωμένη δοξολογία της Αγίας Βαρβάρας στον ναό του Λιγνιτικού Κέντρου και θα ακολουθήσει η απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση και επαναχρησιμοποίηση των πρώην εξορυκτικών περιοχών.
«Με τις εκδηλώσεις αυτές, η ΔΕΗ στέλνει μήνυμα ότι ο λιγνίτης θα συνεχίσει να διαδραματίζει και στις επόμενες δεκαετίες καθοριστικό ρόλο τόσο στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, όσο και στη θωράκιση της εθνικής οικονομίας έναντι των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών πετρελαίου» επισημαίνει η ΔΕΗ.
Τον Αύγουστο του 1956 ξεκίνησαν τα πρώτα έργα στη λιγνιτοφόρο περιοχή της Πτολεμαΐδας από τη ΛΙΠΤΟΛ, ιδιοκτησίας Μποδοσάκη. Η ΔΕΗ, που τότε διένυε ήδη τον έκτο χρόνο λειτουργίας της, πολύ γρήγορα ανέλαβε τα ηνία της ανάπτυξης των λιγνιτωρυχείων και της ηλεκτροπαραγωγής, εξαγοράζοντας από το 1959 την πλειοψηφία των μετοχών της ΛΙΠΤΟΛ και θέτοντας σε λειτουργία την πρώτη μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας. Η συστηματική αξιοποίηση των μεγάλων επιφανειακών λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, ξεκίνησε το 1956 και έμελλε να σφραγίσει ανεξίτηλα την περιοχή, καθιστώντας την ενεργειακή «καρδιά» της χώρας.
Σήμερα το απόγευμα στο κλειστό της Λευκόβρυσης βρέθηκε ο Γιάννης Μαρκόπουλος για να προετοιμάσει την αποψινή σπουδαία συναυλία.

Μοιραστείτε την είδηση