Γ. Τσιάκαλος: Οι δημοσιογράφοι πρέπει να υπερασπίζονται τη δημοκρατική ζωή – Τι λέει για τη «Χρυσή Αυγή»

4 Min Read

«Πολλές φορές αυτά που λένε και αυτά που γράφουν οδηγούν στο μαζικό έγκλημα» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσιάκαλος, μιλώντας για το αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι δημοσιογράφοι πρέπει ή όχι να μεταδίδουν ειδήσεις με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Τσιάκαλος αναφέρθηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης, όταν δικάστηκαν οι ναζιστές κι ανάμεσά τους κι ένας ιδιοκτήτης εφημερίδας, ο οποίος μπορεί να μη σκότωσε ποτέ και κανένα, αλλά με αυτά που έγραφε και μετέδιδε ξεσήκωνε τον κόσμο ενάντια στους Εβραίους, στους ομοφυλόφιλους και στα άτομα με αναπηρία, περνώντας στην κοινωνία τις θέσεις των ναζιστών.
«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό κόμμα. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που θεωρούν ότι δεν είναι ναζιστικό και είναι δημοκρατικό κόμμα; Είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι δημοσιογράφοι θα προσπαθήσουν να τους φέρουν στο κανάλι τους, στο ραδιοφωνικό τους σταθμό, αλλά αν το κάνουν σημαίνει ότι αποδέχονται αυτά τα οποία λένε και τη Χρυσή Αυγή και άρα είναι άνθρωποι που ενισχύουν το ναζισμό, ώστε να αναστηθεί ξανά» λέει ο κ. Τσιάκαλος.
«Λένε ορισμένοι μπορούμε να μιλήσουμε για έγκλημα όταν κάποιος εφκράζεται, λέει την άποψή του, ακόμα και την άποψη που εμάς δεν μας βολεύει; Όχι στην άποψη κανείς δεν έρχεται να πει ότι δεν μπορεί να εκφράζεται. Αν εκφράζεται, όμως, για να γίνει πράξη και αυτό ξέρουμε πως μπορεί να γίνει, τότε μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα και σε τέτοιες περιπτώσεις αυτός που την προβάλει είναι κι εκείνος εγκληματίας» συνεχίζει ο κ. Τσιάκαλος.
Ο ομότιμος καθηγητής τόνισε πως ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης που αποκαλούνται τέταρτη εξουσία είναι να δίνουν όλες εκείνες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να συνεισφέρουν στη δημοκρατική ζωή της χώρας και να δείχνουν το δρόμο στους πολίτες, ώστε να λύνουν τα προβλήματά τους. Ακόμα και στη Γερμανία το τρίτο κόμμα της Βουλής το ξενοφοβικό, δεν έχει λόγο σε δημόσιες εκδηλώσεις, πόσο μάλλον το ναζιστικό αναφέρει ο καθηγητής.
«Εφόσον ένα κόμμα βρίσκεται μέσα στη Βουλή κι έχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό θα πρέπει να έχει κι ένα ποσοστό στη δημοσιότητα. Αυτό είναι προφανώς λανθασμένο. Άλλος είναι ο ρόλος. Η υπόθεση της αναλογικότητας είναι μια υπόθεση που σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η Βουλή αφορά στην προεκλογική εκστρατεία και σε πολύ συγκεκριμένα διαστήματα» εξηγεί ο κ. Τσιάκαλος σχετικά με το αν πρέπει να υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής στα μέσα ενημέρωσης.
Τέλος ο κ. Τσιάκαλος υπογράμμισε ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι φερέφωνα διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στην κοινωνία, αλλά αυτοί που έρχονται να υπερασπιστούν τις διαφορετικές απόψεις.
«Κάλεσε ποτέ το BBC ένα ναζιστή για να μιλήσει; Δείχνει πολλές φορές ποιοι είναι πραγματικά, αλλά δεν τους δίνει βήμα για να χειραγωγήσουν, να βρίσουν , να συκοφαντήσουν ολόκληρες κοινωνικές μονάδες. Απο τον δημοσιογράφο περιμένουμε να είναι άνθρωπος που σκέφτεται κριτικά. Όποιος δεν το κάνει, δεν πρέπει να είναι δημοσιογράφος» καταλήγει ο κ. Τσιάκαλος

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση