Γ. Ζεμπιλιάδου: Όχι στη βίαιη απολιγνιτοποίηση που οδηγεί σε ξαφνικό θάνατο

4 Min Read

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την επόμενη ημέρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Χώρας και ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ 2023/2028

Το Σάββατο στις 14:00 καλούμε όλους τους πολίτες στο Ξενοδοχείο Παντελίδης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας 

Η αιφνιδιαστική Κυβερνητική απόφαση για το τέλος της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, 27 χρόνια νωρίτερα από όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, δεν πηγάζει από τις διεθνείς συνθήκες για το κλίμα και αμελητέα συμβολή θα έχει στο τελικό αποτέλεσμα μείωσης του CO2, με δυσβάστακτο κόστος για τη Χώρα και τη Δυτική Μακεδονία που αφανίζεται.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πράγματι πρωταρχικό στόχο για την ανθρωπότητα όμως δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από μία και μόνη χώρα.

- Advertisement -

Η υποκατάσταση του λιγνίτη με ένα άλλο ορυκτό καύσιμο, το Φυσικό Αέριο, δεν μηδενίζει τις εκπομπές CO2. Τις μειώνει όπως θα τις μείωνε και η επένδυση σε νέες λιγνιτικές μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας με υψηλή ενεργειακή απόδοση.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι θέμα μείζονος Εθνικής σημασίας και επιβάλλει την διατήρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ασφαλή εγχώρια πηγή, τον λιγνίτη τουλάχιστον μέχρι το 2050.

H Δυτική Μακεδονία έχει θυσιασθεί περιβαλλοντικά για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Πατρίδας μας, προσφέροντας αθροιστικά στην Εθνική Οικονομία πλούτο που ξεπερνά τα 400 δις ευρώ συνολικά.

Πλήρωσε και πληρώνει βαρύ τίμημα και δεν της αξίζει να αντιμετωπίζεται ως παράπλευρη απώλεια και να θυσιάζεται στο βωμό μιας αμφιλεγόμενης «καλής πολιτικής πρακτικής» χωρίς αναγνώριση της μέχρι τώρα Εθνικής της Προσφοράς.

Η Δυτική Μακεδονία είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα και την υψηλότερη ανεργία των νέων σε όλη την Ευρώπη.

Είναι η Περιφέρεια με τους χειρότερους δημογραφικούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Σε αυτή την Περιφέρεια η βίαιη απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα το 2023 και το 2028 θα προκαλέσει την απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας και την απώλεια έως 2,5 δις € ανά έτος, από το τοπικό εισόδημα.

Θα οδηγήσει 280.000 ψυχές σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Για όλους αυτούς τους λόγους και επειδή η προγραμματιζόμενη βίαιη απολιγνιτοποίηση δεν διασφαλίζει:

  • Τη συνέχιση λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων
  • Την επιστροφή των εδαφών από τη ΔΕΗ για παραγωγική χρήση.
  • Την αποκατάσταση των ορυχείων
  • Τις Μετεγκαταστάσεις που είναι σε εξέλιξη
  • Τις μεγάλες αναπτυξιακές υποδομές με κόστος πολλαπλάσιο από την διαφαινόμενη ενίσχυση του Ευρωπαϊκού ταμείου Δίκαιης Μετάβαση

Καλούμαι την Κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την επόμενη ημέρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Χώρας και

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ 2023/2028 

Δεν θα συνηγορήσουμε στην ξαφνική και ανάλγητη θυσία μας, που αγνοεί την μέχρι τώρα προσφορά μας στην Εθνική Οικονομία και μας καταδικάζει σε οικονομικό και κοινωνικό αφανισμό.

Σε αυτόν τον αφανισμό της Περιφέρειας, Θεσμικοί Φορείς και Πολίτες οφείλουμε να βάλουμε φραγμό.

Ξεκινάμε έναν ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ενάντια στην ΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Το Σάββατο στις 14:00 καλούμε όλους τους πολίτες στο Ξενοδοχείο Παντελίδης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Είναι ώρα ιστορικών αποφάσεων και κρίσιμων επιλογών που θα ορίσουν το μέλλον του τόπου μας για πολλά χρόνια μπροστά.

 

Γραφείο τύπου

Μοιραστείτε την είδηση