Ο Κ. Γαβρόγλου στην Κοζάνη για την παρουσίαση του βιβλίου του

4 Min Read

Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία, όπως προχώρησε με το νόμο «Γαβρόγλου», και το κατά πόσο αυτή ήταν πετυχημένη ή όχι, πραγματεύεται το βιβλίο του πρώην Υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου που τιτλοφορείται «τα κοινά της παιδείας. Σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον του κυβερνητικού εγχειρήματος της Αριστεράς». Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θεμέλιο» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη το βιβλιοπωλείο «Στοά του Βιβλίου».

«Είναι η πρώτη και μόνη απόπειρα που γίνεται από τη Μεταπολίτευση και μετά, με στόχο να γίνει μια κριτική αποτίμηση ενός κυβερνητικού έργου για να καταλάβουμε όχι μόνο αυτά που έγιναν, αλλά και αυτά που δεν προφτάσαμε να κάνουμε ή και αυτά που επιχειρήσαμε, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τα ολοκληρώσουμε» είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η πρόταση της Αριστεράς για την παιδεία περιλάμβανε κεφάλαια που δυστυχώς δεν προχώρησαν, όπως το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. «Πλέον είμαστε πιο προετοιμασμένοι για διάφορα πράγματα. Έχουμε προϋπολογίσει για παράδειγμα το τι σημαίνουν οι νέοι διορισμοί που προγραμματίζουμε να κάνουμε και το τι πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε τα κονδύλια για την παιδεία, έτσι ώστε να φτάσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης. Είναι σαφές πως για την Αριστερά τα θέματα υγείας και παιδείας είναι απόλυτη προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβρόγλου.

Το βιβλίο «τα κοινά της παιδείας. Σκέψεις για το παρελθόν και το μέλλον του κυβερνητικού εγχειρήματος της αριστεράς» γράφτηκε από ομάδα 18 ανθρώπων που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για τους Γιώργο Αθανασόπουλο, Ερρίκο Βεντούρα, Ηλία Γεωργαντά, Σπύρο Γεωργάτο, Πανάγο Γεωργόπουλο, Ακρίτα Καϊδατζή, Παναγιώτη Κασσιανό, Αντώνη Κυπάρο, Σπύρο Κωνσταντάτο, Νίκη Μουντζούρογλου, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, Νίκο Μπελαβίλα, Αντώνη Μπόγρη, Ανδρέα Νοταρά, Φώτη Παλαμιώτη, Γιώργο Πολίτη, Ελάτη Ποντικοπούλου-Βενιέρη και Μερόπη Τζούφη.

«Θεωρήσαμε ότι είναι δημοκρατικό μας καθήκον, να καταθέσουμε στην κοινωνία τις δικές μας κρίσεις και τις δικές μας εμπειρίες και να ακούσουμε τις αντιδράσεις των υπολοίπων. Σήμερα, το κλίμα ηρεμίας που υπήρχε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ έχει χαθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ένταση στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια. Εκπαίδευση χωρίς ηρεμία και βεβαιότητα ανάμεσα στους λειτουργούς της, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Οπότε προσπαθούμε να ακούσουμε τους συναδέλφους και να προγραμματίσουμε τις δικές μας προτεραιότητες» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ανδρονίκη Καταραχιά, η οποία είπε πως το βιβλίο «είναι ερέθισμα να προβληματιστούμε ακαδημαϊκοί, φοιτητές, γονείς, πολιτικοί με μια ματιά εκ των έσω. Με μια ειλικρινή στάση στα εύκολα και στα δύσκολα, στα καλά και τα κακά, στα εσωτερικά και γηγενή, αλλά και εξωτερικά προβλήματα, αποτυπώνεται η πορεία και η πολιτική αντιμετώπιση της παιδείας για όλους μέσα από την «πρώτη φορά αριστερά», γιατί η παιδεία είναι κατ’ εξοχήν πολιτική ανάλογα με το σύστημα που θέλουμε να έχουμε και με την μόρφωση που θέλουμε να έχουν τα παιδιά μας, μπορεί είναι και ηθικοπλαστική και χρησιμοθηρική, για να μπορέσουν να βρούν δουλειά αλλά και να εκπαιδευτούν. Εκεί μέσα βλέπεις τη διαφορά μεταξύ της σημερινής προοπτικής για μια εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της παιδείας γενικότερα».

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση