Γεωργία Ζεμπιλιάδου: 6 δις θα χαθούν για τη Δυτική Μακεδονία σε 7 χρόνια

4 Min Read

“Με το κλείσιμο των Μονάδων της ΔΕΗ η περιοχή μας θα χάνει κάθε χρόνο 845 εκ €. Αυτό θα αρχίσει το 2019, σ’ ένα χρόνο δηλαδή.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, στο οποίο συμφώνησε, και ¨έβαλε πλάτη¨ για να ολοκληρωθεί, η σημερινή Περιφερειακή αρχή χωρίς να εξασφαλίσει ούτε μια νέα επένδυση. Έτσι, στα επόμενα 7 χρόνια θα χαθούν για την περιοχή μας 6 δις ευρώ, μια τεράστια απώλεια.
Η άποψη πως ¨θα σωθούμε απ’ το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης¨ που στην καλύτερη περίπτωση θα μας δώσει συνολικά 200 εκ €, δείχνει πόσο ο κ. Καρυπίδης και οι συνεργάτες του σέβονται πραγματικά τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και κατανοούν την αγωνία τους για το μέλλον”.
Αυτό τόνισε η επικεφαλής του συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζητήθηκε ο απολογισμός της Περιφερειακής αρχής.
Ένας απολογισμός που είναι γεμάτος “δυστυχώς” λόγω των χαμένων ευκαιριών, των απίστευτων λαθών και των ατελείωτων παραλείψεων της Περιφερειακής αρχής, που αν διακρίθηκε σε κάτι αυτό είναι το άθλημα των… απευθείας αναθέσεων έργων και της αδιαφάνειας, όπως κάνει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε.
Φυσικά, υπήρξε και πάλι φιλότιμη, πλην αποτυχημένη, προσπάθεια να γίνει το μαύρο άσπρο και η νύχτα μέρα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ανεργίας, που αντί να απολογηθούν γιατί δημιούργησαν 5.500 νέους άνεργους, αναλογικά οι περισσότεροι που προστέθηκαν στη χώρα και μας έκαναν πρώτη Περιφέρεια στην ανεργία στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παρουσίασαν άλλα αντί άλλων αποδεικνύοντας πως ούτε να διαβάζουν σωστά τους επίσημους πίνακες δεν μπορούν (σ. σ. εκτός και αν το κάνουν για να παραπλανήσουν).
Γι’ αυτό ο απολογισμός τους είναι σε όλα τραγικός.
Στο ΕΣΠΑ τελευταίοι. Αντί η περιφέρεια να είναι εργοτάξιο και οι επιχειρήσεις μας να τρέχουν να προλάβουν για να ολοκληρώσουν τα επενδυτικά τους Σχέδια, μας οδήγησαν στον πάτο. Αξιοποίησαν μόλις 30 εκ € από τα 330 εκ €
Ο τοπικός πόρος αντί να είναι πολύτιμο εργαλείο, κατασπαταλάτε με πρωτοφανείς αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς σχεδιασμό και χωρίς στόχευση.
Ο πλούτος της Περιφέρειας σε πτώση. 5,1% το 2015, η μεγαλύτερη απ’ όλες τις Περιφέρειες. Χαμένα άλλα 203 εκ €.
Στην ανεργία πρώτοι στην Ευρώπη. Λογικό, δυστυχώς. Όταν χάνεις πόρους που είναι για επενδύσεις και σπαταλάς αυτούς που έχεις χωρίς σχέδιο, τότε δεν μπορείς να περιμένεις να μειωθεί η ανεργία.
Στην ενέργεια η… αποεπένδυση ολοκληρώνεται. Σε λίγους μήνες από τώρα το τραγικό φινάλε. Η ΔΕΗ ξεπουλιέται και καμιά επένδυση δεν προβλέπεται για να αποτρέψει την καταστροφή της περιοχής. Πήραμε όμως 17,5 εκ € ως υπόσχεση για το φθηνό ρεύμα. Ο κ. Καρυπίδης ξεπούλησε τα ασημικά της περιοχής και πήρε… χάντρες και καθρεφτάκια.
Στο θέμα του Σκοπιανού. Για να μη δυσαρεστηθεί ο κ. Κοτζιάς, φτάσαμε στο σημείο να μην βγάλουμε ούτε ψήφισμα. Από… μακεδονομάχος, όταν έκανε τηλεοπτικά κηρύγματα, κωλοτούμπας σε ένα ακόμα θέμα.
Στη Δημόσια Διοίκηση. Δεν λειτούργησαν ποτέ τα υπηρεσιακά συμβούλια και αξιοποιήθηκαν όχι οι άξιοι αλλά οι «βολικοί».
Ένας απολογισμός με πολλά “δυστυχώς”, γιατί αυτή η λέξη ταιριάζει καλύτερα στη θητεία αυτής της Περιφερειακής αρχής. Από την ημέρα που ανέλαβαν μέχρι σήμερα – είναι κρίμα για τον τόπο και τους ανθρώπους του – αλλά έχει αποδειχθεί ένα δυστύχημα.
Υ.Γ. Για το “φθηνό ρεύμα” και το φυσικό αέριο θα τα πούμε σύντομα με επιπλέον στοιχεία.

Μοιραστείτε την είδηση