Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Αναρωτιόμαστε αν υπάρχει ελπίδα για τον τόπο – Δριμεία κριτική στον Περιφερειάρχη και τους κυβερνητικούς βουλευτές

4 Min Read

Ως «ταφόπλακα για την περιοχή» είχε χαρακτηρίσει το μάστερ πλαν για την απολιγνιτοποίηση πριν τρία χρόνια η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου είπε πως «δυστυχώς τρία χρόνια μετά επιβεβαιωθήκαμε». Η κ. Ζεμπιλιάδου άσκησε δριμεία κριτική στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, αλλά και στους κυβερνητικούς βουλευτές, για τον «κατακερματισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» σε περιφέρειες, οι οποίες παρουσίασαν τους μεγαλύτερους δείκτες ανάπτυξης «αντί να διεκδικήσουν την αύξηση των πόρων, όπως προέβλεπε ο κανονισμός της Ε.Ε.» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα».

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, η κ. Ζεμπιλιάδου χαρακτήρισε κομβικό το σημείο που βρίσκεται σήμερα η περιφέρεια, αφού όλα όσα προέβλεπε η μελέτη του ΤΕΕ για τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης, φαίνεται να επιβεβαιώνονται. «Συρρίκνωση του πλούτου της περιοχής κατά 26%, ετήσια απώλεια εισοδημάτων 1,2 δις ευρώ, απώλεια 21.000 θέσεων εργασίας, 24% μείωση απασχόλησης και απώλεια εισοδήματος περίπου 9 δις ευρώ μέχρι το 2028. Αυτά τα στοιχεία προέκυψαν από τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2018 και 2019. Αυτές οι επιπτώσεις που προβλέφθηκαν για το 2028, ήρθαν έξι χρόνια νωρίτερα. Το χειρότερο σενάριο για την περιοχή ήρθε πριν την πανδημία, αυτό που συμβαίνει στην Περιφέρεια μας ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη και κάθε σενάριο που είχε γίνει όταν ξεκινούσε αυτή η περιπέτεια. Όλοι είμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή για την Περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα» ανέφερε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2019. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως όλες οι περιφέρειες κατέγραψαν αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που κατέγραψε μείωση 8,8%. «Μοίρασαν το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στις πιο πλούσιες περιφέρειες και αυτό που δικαιούνταν η πιο φτωχή Περιφέρεια δεν το πήρε, αφού η Περιφερειακή Αρχή που έπρεπε να ηγηθεί της προσπάθειας και να το καταδείξει όλο αυτό, δεν είπε τίποτα και απλά ψήφισε ένα σχέδιο το οποίο έλεγε ότι απλά πρέπει να μοιραστεί το ταμείο δίκαιης μετάβασης» τόνισε η κ. Ζεμπιλιάδου. Σύμφωνα με την ίδια, οι Περιφερειάρχες και οι κυβερνητικοί βουλευτές πρέπει να διεκδικήσουν το σύνολό του και την αύξηση του στο όριο, το οποίο λέει ο κανονισμός.

«Θα αποτελέσουν τα μοιραία πρόσωπα μιας εξελισσόμενης τραγωδίας. Ήταν κατώτεροι των περιστάσεων» είπε η κ. Ζεμπιλιάδου αναφερόμενη στη μη διεκδίκηση του ταμείου ανάκαμψης και της μη ένταξης των έργων όπως η Βόρεια ζώνη Πολυφύτου, του κάθετου άξονα, της σιδηροδρομικής γραμμής και του αρδευτικού Νεστορίου και Τριανταφυλλιάς, παρά μόνο του δικτύου Ε65. Επίσης, ανέφερε πως η Περιφερειακή αρχή δέχθηκε την καταστρατήγηση του περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου και την τοποθέτηση και εξάπλωση φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας είπε πως εδώ και οκτώ χρόνια είμαστε στο μισό της αξιοποίησης του και πως στην Π.Ε. Κοζάνης τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει ξεκινήσει κανένα μεγάλο έργο. «Έχει 85 εκ. ευρώ υποσχετικά έργα και από αυτά η τοπική οικονομία, έχει δει μόνο το 1,3% δηλαδή περίπου 4 εκ. ευρώ» επεσήμανε η ίδια.

Αναφορά έκανε επίσης στις ΒΙ.ΠΕ. και τα ΒΙ.Ο.ΠΑ., τονίζοντας πως ακόμα δεν είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν επενδυτές και χρειάζονται τουλάχιστον τρία χρόνια για να ολοκληρωθούν, χαρακτηρίζοντας την καθυστέρηση εγκληματική.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» έκλεισε λέγοντας, πως θα πρέπει «να δημιουργηθεί ένα σχέδιο αναπαραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα αυτά τα οποία λείπουν (επενδύσεις, εξωστρέφεια, νέα οικονομία, επενδύσεις σε μεταποίηση, αγροτουρισμό, αγροδιατροφή κλπ.).

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση