Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Ξεπούλημα ΔΕΗ. Όλοι χαμένοι- Μόνος κερδισμένος ο Καρυπίδης! Τα στοιχεία που αποδεικνύουν πως πέτυχε το απόλυτο μηδέν!

6 Min Read

Πανηγυρική δήλωση ή δήλωση για τα… πανηγύρια;
“Δουλέψαμε και κερδίσαμε προς όφελος της περιοχής και των εργαζομένων στη ΔΕΗ”, δήλωσε μετά την ψήφιση του Νόμου που ξεπουλά τη ΔΕΗ και οδηγεί σε περιπέτειες την περιοχή μας ο κ. Καρυπίδης.
Για το πώς “δούλεψαν” το ξέρει ο ίδιος κι οι συνεργάτες του. Το τι πέτυχαν αποκαλύφθηκε με τη δημοσίευση του ψηφισθέντος πια Νόμου.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν.
Το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε αρχικά δεν διασφάλιζε:
1ο την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας από εγχώριο καύσιμο
2ο την τιμή της KWH για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας
3ο την επαναπόδοση των εδαφών στο Δημόσιο
4ο τους εργαζόμενους. Τόσο στη μητρική εταιρεία αλλά κυρίως τα εργασιακά δικαιώματα αυτών που περνάνε στη νέα εταιρεία
5ο τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών καθώς παραπέμπει τα κοστοβόρα έργα υποδομής που μέχρι τώρα αποτελούσαν υποχρέωση του Κράτους και της ΔΕΗ στον υπό… εξαφάνιση Τοπικό Πόρο
6ο τον Τοπικό Πόρο που πλέον ως βάση υπολογισμού δεν θα έχει τον συνολικό τζίρο της επιχείρησης από όλες τις πηγές ενέργειας, αλλά θα υπολογίζεται μόνο με βάση τη λιγνιτική παραγωγή που βαίνει συνεχώς μειούμενη(1,2€ ανά λιγνιτική MWH)
7ο τη λειτουργία των Τηλεθερμάνσεων.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο
Ι. Δεν προσδιόριζε το τίμημα που θα εισέπραττε η ΔΕΗ, η οποία πουλά περιουσία του Ελληνικού Λαού, αφήνοντας βάσιμες υπόνοιες ότι δημόσια περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ πηγαίνει για ξεπούλημα χωρίς μάλιστα το τελικό τίμημα και η σύμβαση να εγκριθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά από εξωτερικούς εκτιμητές
ΙΙ. Δεν απέκλειε ρητά τη μελλοντική «αποεπένδυση» των νερών που στο 3ο Μνημόνιο παραμένει ένα ανοικτό θέμα 1
ΙΙΙ. Δεν προέβλεπε κανένα αντισταθμιστικό όφελος για την Περιφέρεια που θα χάσει τη λιγνιτική της παραγωγή και θα περάσει βίαια στη μεταλιγνιτική εποχή. Κυρίως δεν προέβλεπε κάποιες επενδύσεις είτε από τους ιδιώτες αγοραστές, είτε από την Δημόσια ΔΕΗ, είτε από το Κράτος σε οποιοδήποτε τομέα
IV. Δεν παρουσίαζε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας σε μια Περιφέρεια που ήδη βλέπει τα ποσοστά της να εκτοξεύονται και να την κατατάσσουν πρώτη στην ανεργία στην Ευρώπη και που θα δει να προστίθενται, σύμφωνα με τη μελέτη του ΤΕΕ 1α “επιπλέον 12.500 νέοι άνεργοι… ” . Τα μεγέθη θα αποδειχθούν εφιαλτικά και μη αναστρέψιμα για την περιοχή μας”, λέει η ίδια μελέτη
Τι πέτυχε να αλλάξει στα παραπάνω με την… πολύ δουλειά που έκανε ο κ. Καρυπίδης και οι συνεργάτες του;
Πέτυχε το απόλυτο ΜΗΔΕΝ αφού σύμφωνα με το Νόμο, πλέον:
∙ ενέργεια, γη, νερά ξεπουλιούνται
∙ εργαζόμενοι αφήνονται στην τύχη τους χωρίς καμιά εξασφάλιση2
∙ οι μετεγκαταστάσεις είναι στον αέρα αφού θα εξαρτώνται αποκλειστικά από τον Τοπικό Πόρο, που κανείς δεν ξέρει αν θα υπάρχει και πόσος θα είναι 3
∙ η φθηνή θέρμανση που παρέχουν οι τηλεθερμάνσεις σε χιλιάδες συμπολίτες μας δεν εξασφαλίζεται4
∙ ο Τοπικός Πόρος, αν παραμείνει, θα καλύψει αποκλειστικά τις μετεγκαταστάσεις θα είναι μικρότερος κατά 8 εκατ. ευρώ το χρόνο5
Για να αντιληφθούν όλοι τα ψέματα του κ. Καρυπίδη και όλων όσοι υπερασπίζονται το Νόμο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, αρκεί να τονιστεί ένα σημαντικό στοιχείο.
Πέτυχαν, λένε και πανηγυρίζουν, ν’ αλλάξει η τιμή υπολογισμού του Τοπικού Πόρου από 1,2 €/MWH που ήταν στο νομοσχέδιο σε 1,4 € / MWH που έγινε στο Νόμο.
Δηλαδή, καμαρώνουν πως κέρδισαν 2 εκ. ευρώ για Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη το χρόνο, για όσο ακόμα υπάρχει λιγνιτική παραγωγή.
Μόνο που το ύψος του Τοπικού Πόρου παύει να υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνολικού τζίρου της ΔΕΗ, όπως ήταν μέχρι σήμερα, και θα υπολογίζεται επί της λιγνιτικής παραγωγής μόνο.
Έτσι ο Τοπικός Πόρος θα μειωνόταν κατά 10 εκ €5
Με την “επιτυχία” τους θα μειώνεται κατά 8 εκ € , και για όσο υπάρχει ακόμα λιγνιτική παραγωγή!
Αυτά “κέρδισε” ο κ. Καρυπίδης και οι… συναγωνιστές του.
Όλοι εμείς, οι πολίτες της περιοχής, χάσαμε πάρα πολλά.
Και η αλήθεια είναι ότι η Δυτική Μακεδονία θα χάνει, με βάση την μελέτη του ΤΕΕ 1α , 1 δις ευρώ τον χρόνο, 1.000 εκ € το χρόνο δηλαδή και ο κος Καρυπίδης παινεύεται ότι μείωσε την απώλεια κατά 2 εκ € … στα 998 εκ € δηλαδή!
Δυστυχώς το μόνο που… «κερδίσαμε» είναι ότι επιτέλους καταλάβαμε το σκεπτικό της δήλωσής του για παραίτηση («θα παραιτηθώ όταν προκύψει ο πρώτος αγοραστής»!
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που βάζει ο Νόμος θα ‘χουμε τον πρώτο αγοραστή τον Σεπτέμβριο του 2019 6 ! Δηλαδή, ένα μήνα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές!
Γι’ αυτό, τουλάχιστον, ας τον συγχαρούμε. Παραμένει συνεπής στις θέσεις και τις αρχές του. Πρώτα και πάνω απ’ όλα το προσωπικό του συμφέρον πάντα.
Γραφείο Τύπου

Υ.Γ. Στο παράρτημα που επισυνάπτεται υπάρχουν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τα όσα αναφέρονται παραπάνω. Πριν σκεφτεί να μας απαντήσει η Περιφερειακή αρχή ας τα ρίξει μια ματιά για να μην εκτεθεί πάλι.
(πατήστε εδώ για να διαβάσετε το σχετικό παράρτημα)

Μοιραστείτε την είδηση