Για ακόμη μια χρονιά οι νοσηλευτές στο «Μαμάτσειο» έδωσαν όραμα ελπίδας

6 Min Read

Στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση στοχεύουν οι επαγγελματίες υγείας

Μια ακόμη σπουδαία δράση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο» όπου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, νοσηλευτές, επαγγελματίες υγείας αλλά και πολίτες έδωσαν «όραμα ελπίδας», συμμετέχοντας στην 3η Πανελλαδική Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών. Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και το σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

- Advertisement -
Στο κέντρο η Διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, Μαλαματή Καλώτα

Η Διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, Μαλαματή Καλώτα σημείωσε πως η προσέλευση πολιτών και προσωπικού ήταν ικανοποιητική και όπως πέρυσι, έτσι και φέτος το Μαμάτσειο «έδειξε το δρόμο» προς τον εθελοντισμό, σημειώνοντας πως οι νοσηλευτές για ακόμη μια χρονιά έδωσαν «όραμα ελπίδας» με τη συμμετοχή τους αλλά και ενημερώνοντας τους πολίτες. 

Όπως ανέφερε η κ. Καλώτα είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να είναι ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος γύρω από το θέμα του εθελοντισμού και τέτοιες δράσεις βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες δράσεις γιατί πέρα από το θέμα εθελοντισμού που είναι πολύ βασικό, είναι και το θέμα της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης. Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει και είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία να ενημερωθεί και μελλοντικά να γίνει εθελοντής και δότης». 

Για το κατά πόσο ο κόσμος της Κοζάνης είναι ενημερωμένος και κοντά στον εθελοντισμό η κ. Καλώτα σημείωσε πως οι πολίτες βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο αλλά τέτοιες δράσεις σαφώς βοηθούν να γίνει πιο κατανοητή η σημαντικότητα του εθελοντισμού και της δωρεάς και συνολικά της «προσφοράς ζωής» στο συνάνθρωπο. 

Η κ. Καλώτα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το προσωπικό του νοσοκομείου, την ΕΝΕ και τη διοίκηση για τη στήριξη τους σε όλες τις δράσεις που πραγματοποιούν. «Ο Διοικητής μας πάντα είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και όλο το προσωπικό της αιμοδοσίας είναι πρωτοπόρο σε αυτή τη δράση. Το προσωπικό, οι πολίτες και οι σπουδαστές, όλοι τους έχουν αγκαλιάσει αυτή τη δράση» τόνισε η ίδια.  

Η νοσηλεύτρια στην αιμοδοσία του νοσοκομείου και υπεύθυνη για τη διασύνδεση με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, Παναγιώτα Μπαλτά

Η νοσηλεύτρια στην αιμοδοσία του νοσοκομείου και υπεύθυνη για τη διασύνδεση με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, Παναγιώτα Μπαλτά μιλώντας για το μυελό των οστών και τη σημαντικότητα του να υπάρχουν συμβατοί δότες ανέφερε, εν μέσω άλλων, πως σε κάποιους ασθενείς ο μυελός των οστών είναι ανεπαρκής ή έχει διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα και εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα. 

Σε αυτούς τους ασθενείς λοιπόν, επιχειρούνται πολλά φαρμακευτικά σχήματα αλλά πολλές φορές η μόνη αντιμετώπιση είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών για την οποία απαιτείται η ύπαρξη μεγάλου αριθμού δοτών για να βρεθεί η σωστή αντιστοιχία. Επίσης, ένας στους τρεις ασθενείς θα βρει μόσχευμα μέσω της οικογένειας του ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναζητήσουν μόσχευμα μέσα από την παγκόσμια δεξαμενή. «Οι δότες είναι εθελοντές και προσφέρουν ζωή σε κάθε ασθενή στον κόσμο που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών» υπογράμμισε η κ. Μπαλτά. 

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών γιατί μπορεί να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να σώσει έναν ασθενή που πάσχει από λευχαιμία ή κάποιο άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα. Η διαδικασία είναι εύκολη και γρήγορη και χρειάζονται λίγα λεπτά για να σώσεις μια ζωή. 

Για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών αρκεί να είναι από 18 έως 45 ετών και να έχει καλό ιστορικό υγείας. Γίνεται λήψη στοματικού επιχρίσματος ώστε να ελεγχθεί ο ιστικός τύπος και να καταχωρηθεί ανώνυμα στον Ε.Ο.Μ. και από εκεί στην παγκόσμια δεξαμενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού. Η ένταξη τους στο δίκτυο θα γίνει μετά από ενημέρωση και την απαραίτητη συναίνεση τους και παραμένουν στο Αρχείο ως ενεργοί υποψήφιοι δότες έως τα 55 του χρόνια. 

Στην περίπτωση που κάποιος βρεθεί συμβατός με κάποιον ασθενή θα ειδοποιηθεί από το «Όραμα Ελπίδας» και θα γίνει ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος για να επιβεβαιωθεί η καλή κατάσταση της υγείας του. Στη συνέχεια, μετά από διεξοδική ενημέρωση από τους γιατρούς, θα προχωρήσουν στη δωρεά των προγονικών αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών, μέσω ασφαλών και ανώδυνων διαδικασιών. Οι μαρτυρίες αναρίθμητων συμβατών δοτών περιλαμβάνουν μόνο θετικά σχόλια: χαρά και ικανοποίηση για την ευκαιρία που τους δόθηκε να σώσουν μια ζωή.

Το «Μαμάτσειο» δέχεται καθημερινά τους πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στο δίκτυο κάθε πρωί και υπάρχει η δυνατότητα, μετά από επικοινωνία με την υπηρεσία αιμοδοσίας στο 2461352642, να κλείσουν το ραντεβού τους για τις απογευματινές ώρες. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση