Για μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμένες έργων μέσω τοπικού πόρου διαμαρτύρονται οι εργολήπτες – Τι λένε στην επιστολή τους προς ΔΕΗ και Υπουργείο Περιβάλλοντος

4 Min Read

Με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α.Ε. Μ. Παναγιωτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη οι εργολήπτες της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους, μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, γνωστού και ως τοπικού πόρου. Την επιστολή κοινοποιούν τόσο στον δήμαρχο Κοζάνης Λ. Ιωαννίδη, όσο και στον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη, αναφέροντας ότι η αδράνεια και η καθυστέρηση που έχει δείξει η ΔΕΗ στις υποχρεώσεις της προς τον δήμο Κοζάνης έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων.
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
Κύριε Πρόεδρε,
Μετά από πλήθος δικαίων διαμαρτυριών των μελών μας και μετά από τις επανειλημμένες οχλήσεις του Δήμου Κοζάνης, μέσω τριών επιστολών του Δημάρχου, Σας θέτουμε και εμείς υπόψιν το φλέγον ζήτημα των καθυστερήσεων πληρωμών των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων του Νομού Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μέσω του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος.
Η αδράνεια και η καθυστέρηση που έχει επιδείξει η Διοίκησή σας στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ Α.Ε. προς τον Δήμο Κοζάνης έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων, τόσο στην υλοποίηση των συμβασιοποιημένων έργων και στον προγραμματισμό νέων έργων, όπως και στην λειτουργία των Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, που καλούνται να επιβιώσουν επιχειρηματικά σε ένα ασφυκτικό επαγγελματικό περιβάλλον.
Ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης Επιχείρησης της Χώρας μας, Σας είναι πολύ εύκολο να αντιληφθείτε πως είναι αδύνατον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου Κοζάνης, αλλά και της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, να συνεχίσουν την κατασκευαστικής τους δραστηριότητα, συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα της τοπικής αγοράς και στην απασχόληση του εργατοτεχνικού δυναμικού της περιοχής, σε συνθήκες «ΠΑΥΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ». Το αδιάθετο (μη απορροφηθέν ποσό) που επικαλείται η Γενική Διεύθυνση Ορυχείων στην σχετική επιστολή (Α’ Σχετικό) αφορά τους υπόλοιπους Δήμους που υπάγονται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και όχι τους Δήμους Κοζάνης και Σερβίων – Βελβεντού οι οποίοι, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι αρμόδιοι, έχουν απορροφήσει το ποσό που τους αφορούσε.
Εξάλλου, σε συνάντησή σας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Καρυπίδη Θεόδωρο, τον Ιούνιο του 2017, μεταξύ άλλων είχατε υποσχεθεί ότι η ΔΕΗ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή του ποσού των 20 εκ. ευρώ που υπολείπεται από την κατανομή του Τοπικού Πόρου για τα έτη 2013 και 2014.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι όταν, στην μη καταβολή των οφειλόμενων στους Δήμους και στην εσκεμμένη αδράνεια της Επιτροπής Κατανομής για τα έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, προστίθενται και οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Επιχείρησης στους υπεργολάβους, δημιουργείται για την περιοχή ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα στην δραστηριότητα πολλών τοπικών επιχειρήσεων σε μία εποχή τεράστιας επαγγελματικής και οικονομικής δυσπραγίας. Η καθυστέρηση και η αδράνεια αποτελεί ευθύνη των αρμοδίων, και ιδιαίτερα σε μία περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.
Σας παρακαλούμε να τηρήσετε την υπόσχεσή σας και να ενεργήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο μείζον θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών και να συνδράμετε στην άμεση ενεργοποίηση της Επιτροπής Κατανομής.

Μοιραστείτε την είδηση