Για νιτρορρύπανση στο νερό της Πτολεμαίδας κάνει λόγο δημοσίευμα των Νέων- Fake news απαντά η ΔΕΥΑΕ 

4 Min Read

Ανησυχία δημιούργησε δημοσίευμα των Νέων, σύμφωνα με το οποίο, η Πτολεμαίδα είναι ανάμεσα στις 15 περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες  ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις και υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων, σε μετρήσεις στο νερό με τη ΔΕΥΑ Εορδαίας να απαντά πως πρόκειται για ψευδή είδηση.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο “ένοχος” για τη νιτρορρύπανση φαίνεται πως είναι η υπερβολική χρήση λιπασμάτων τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα και προκαλούν νιτρορρύπανση. Μάλιστα δεν πρόκειται για καινούριο φαινόμενο.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, ως οριακή τιμή έχει καθοριστεί από την ελληνική και διεθνή νομοθεσία η συγκέντρωση των 50 ml/g, ωστόσο ακόμα και σε μικρότερες συγκεντρώσεις, όπως των 25 mg/l δημιουργείται πρόβλημα για μακροχρόνια χρήση του νερού για πόση.

Οι ευπρόσβλητες περιοχές από την νιτρορρύπανση σύμφωνα με τα ΝΕΑ  είναι οι εξής:

Δυτική και Ανατολική Θεσσαλία, Κωπαϊδικό και Αργολικό πεδίο, λεκάνη Πηνειού Ηλείας, κάμπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας – Ημαθίας, λεκάνη Στρυμώνα, περιάδα Άρτας – Πρέβεζας, λεκάνη Ασωπού Βοιωτίας, νότιο τμήμα ποταμού Έβρου, περιάδα ανατολικά και δυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, λεκάνη απορροής Αγγίτη, Βόρεια Κορινθία, οροπέδιο Τρίπολης, Λιλιατρά Κυπαρισσίας, λεκάνη απορροής ποταμού Λαρισσού Αχαΐας, Μαραθώνας Αττικής, Μεσόγεια Αττικής, βόρειο τμήμα ποταμού Έβρου, Σπερχειός Φθιώτιδας, Πάμισος Μεσσηνίας, Τροιζηνία, Άστρος – Άγιος Ανδρέας Αρκαδίας, Μέγαρα Αλεποχώρι Αττικής, Αταλάντη Φθιώτιδας, Αλμυρός Μαγνησίας, Πτολεμαϊδα Κοζάνης, Επανομή Μουδανιών Χαλκιδικής, υπολεκάνη Γεροποτάμου Μεσσαράς Κρήτης Αρτάκη Εύβοιας.

Μάλιστα σημειώνεται ότι τον περασμένο Ιούλιο δημοσιεύτηκε σχετική δράση για τις περιοχές που είναι ευάλωτες σε νιτρορρύπανση. Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων ξεκίνησαν από την 16η Φεβρουαρίου 20 22 και λήγει στις 15 Φεβρουαρίου του 2024.

Οι γεωργοί μεταξύ άλλων απαγορεύεται να χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα ή κτηνοτροφικά απόβλητα κοντά σε υδάτινους όγκους ή να προβαίνουν σε υδροληψίες υπόγειου νερού. Επιπλέον, απαγορεύεται η απευθείας απόρριψη αζωτούχων λιπασμάτων και κτηνοτροφικών αποβλήτων σε επιφανειακά και υπόγεια νερά ενώ σε κτηνοτροφικά απόβλητα απαγορεύεται να διατίθενται στους εδαφικούς αποδέκτες σε ανεπεξέργαστη μορφή.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης οι δικαιούχοι δεσμεύονται ετησίως να θέτουν σε αγρανάπαυση γεωργική έκταση η οποία αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση. Ωστόσο το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί ετησίως έως 50%.

Τι απαντά η ΔΕΥΑΕ 

Σε απάντηση της η ΔΕΥΑΕ, χαρακτηρίζει  το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ», σε ότι αφορά στην νιτρορύπανση του πόσιμου νερού, είναι τελείως ανυπόστατο για τον Δήμο Εορδαίας.

«Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και τις προδιαγραφές, τις οποίες επιβάλλει, το ανώτατο επιτρεπτό όριο, είναι 50mg/lit, τα δε αποτελέσματα των τακτικών μετρήσεων, που λαμβάνουμε από Πιστοποιημένο Εργαστήριο είναι πολύ κατώτερα των 50mg/lit. Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι για την Πόλη της Πτολ/δας είναι κάτω από 5mg/lit και για το σύνολο των Δ.Δ. του Δήμου Εορδαίας κειμένονται από 5mg/lit ÷ 24mg/lit.

Η διασπορά τέτοιου είδους ψευδών ειδήσεων προκαλεί πανικό στους καταναλωτές του πόσιμου νερού.

Η Επιχείρηση όμως, σας διαβεβαιώνει ότι φροντίζει πάντα για το καλό των δημοτών, καθώς επίσης και για την υγεία και ασφάλεια των καταναλωτών».

Μοιραστείτε την είδηση