Της Λαμπροπούλου Βάιας
Η Ειρήνη Γκουζγκούνη είναι μαθήτρια Tρίτης Λυκείου στο Μουσικό σχολείο Πτολεμαΐδας. Μαζί με τις ανησυχίες της για τις πανελλήνιες εξετάσεις θα μας μιλήσει για την επιλογή της να πάει σε Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο.
-Ειρήνη είσαι έτοιμη για τις πανελλήνιες εξετάσεις;
Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι είσαι τελείως έτοιμη. Προσπαθώ. Νομίζω πως έχω προετοιμαστεί κατάλληλα, βρίσκομαι σε ένα καλό επίπεδο και ελπίζω να τα καταφέρω. Σίγουρα υπάρχει άγχος, αλλά παρόλα αυτά νιώθω αισιόδοξη.
-Πως θεωρείς πως σε επηρέασε το χρονικό διάστημα του εγκλεισμού σχετικά με τη μελέτη των μαθημάτων και την ψυχολογία σου;
Ο εγκλεισμός στην αρχή με επηρέασε, ήταν δύσκολο να το συνηθίσω, ήταν κάτι που ήθελε το χρόνο του. Το διάβασμα των μαθημάτων έπρεπε πλέον να το δω σε άλλη βάση να οργανωθώ διαφορετικά. Σίγουρα είχα περισσότερο χρόνο για διάβασμα και ξεκούραση , και προσπαθούσα η ψυχολογία να μην επηρεαζόταν με την όλη κατάσταση. Βέβαια αυτό που προείχε και προέχει πάνω απ΄όλα είναι η υγεία όλων.
-Τα διαδικτυακά μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν ήταν ικανοποιητικά;Σου έδωσαν ασφάλεια και γιατί;
Τα διαδικτυακά μαθήματα, που έγιναν κατά το διάστημα το οποίο δεν πηγαίναμε σχολείο, παρόλη τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος, και γενικά όλου του συστήματος ώσπου να γίνει ο κατάλληλος συγχρονισμός, ήταν μπορώ να πω έως ένα σημείο ικανοποιητικά, κατά την προσωπική μου άποψη. Βέβαια ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας, αλλά, έστω και με αυτό τον τρόπο είχαμε μια ευκαιρία να μην χάσουμε τελείως την επαφή με τα μαθήματά όπως τα κάναμε στην τάξη. Και σίγουρα ένιωσα ασφάλεια, βλέποντας το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι καθηγητές αλλά και ο ίδιος ο Διευθυντής του σχολείου μου, που από την πρώτη στιγμή μας έδειξαν με αυτό τον τρόπο ότι είναι δίπλα μας.
-Με ποιο κριτήριο Ειρήνη επέλεξες να παρακολουθήσεις το μουσικό σχολείο έναντι του συμβατικού Γυμνασίου και Λυκείου;
Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με την μουσική να μας περιβάλλει σε κάθε στιγμή της ζωής μας, καθώς και ο πατέρας μου είναι μουσικός. Άρα μπορώ να πως η ενασχόληση μου με την μουσική ήταν κάτι που ξεκίνησε από τα παιδικά μου χρόνια, τα χρόμια του νηπιαγωγείου. Έτσι, όταν ήρθε ο καιρός να επιλέξω σε ποιο σχολείο θα πάω μετά το δημοτικό δεν το σκέφτηκα καθόλου, καθώς το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για την μουσική, παράλληλα με τα υπόλοιπα μαθήματα, θα εκφραζόταν καλύτερα μέσα σε ένα μουσικό σχολείο μαζί με συμμαθητές που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.
-Οι επιπλέον ώρες με μαθήματα μουσικής , θεωρίας και μουσικών οργάνων, γίνονται εις βάρος των κλασικών μαθημάτων;
Όχι δεν γίνονται σε βάρος των κλασικών μαθημάτων. Γι αυτό και οι σχολικές ώρες στο μουσικό σχολείο είναι περισσότερες απ΄ότι σε ένα συμβατικό. Αλλά αν τύχει τα μουσικά μαθήματα να γίνουν εις βαρων των άλλων μαθημάτων θα υπάρξει αναπλήρωση αυτών.
-Γιατί να φοιτήσει ένα παιδί στο μουσικό σχολείο; Τι θα έλεγες σε ένα μαθητή ΣΤ’ τάξης που σκέφτεται να φοιτήσει ή όχι στο μουσικό σχολείο;
Καταρχήν να αναφέρω ότι οι υποψήφιοι δεν είναι απαραίτητο να έχουν μουσικές γνώσεις ή να γνωρίζουν κάποιο μουσικό όργανο. Απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε όσους επιθυμούν να γίνουν μουσικοί. Η φοίτηση σε ένα μουσικό σχολείο προσφέρει πολλά σε ένα μαθητή. Πρώτα πρώτα μαθαίνει μουσική (αν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή), μαθαίνει πώς να τραγουδάει και να συμμετέχει σε μια χορωδία, συνεργάζεται αρμονικά και μοιράζεται τις ιδέες του με τους υπόλοιπους συμμαθητές του, έρχεται σε επαφή με μουσικά όργανα και πολλα άλλα. Άρα θα του έλεγα, ότι και μόνο σαν σκέψη να του περάσει να φοιτήσει σε μουσικό σχολείο να το κάνει. Δε θα το μετανιώσει.
-Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του μουσικού σχολείου και ποια τα μειονεκτήματα;
Στην προηγούμενη απάντηση μου αναφέρθηκα στο ποιοι είναι λόγοι για να φοιτήσει κάποιος σε μουσικό σχολείο. Αυτοί θεωρώ πως είναι και τα πλεονεκτήματα. Από την άλλη, αν κάτι θεωρήσουμε αρνητικό είναι η απόσταση, καθώς στην πόλη μας δεν έχει μουσικό σχολείο και αναγκαστικά θα πρέπει να μετακινούμαστε με λεωφορείο ξεκινώντας νωρίτερα από το σπίτι μας, αλλά και η επιπλέον ώρες διδασκαλίας λόγω των μαθημάτων μουσικής. Αλλά όλα αυτά αντιπαρέρχονται και δεν τα σκέφτεσαι καθόλου, αν κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς πολύ.
-Σε τι βοηθάει η μουσική τον άνθρωπο, Ειρήνη;
Αυτό είναι μεγάλη κουβέντα…. Αποβάλλει το άγχος, είναι μέσο επικοινωνίας και έκφρασης, έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διεγείρει τον εγκέφαλο το σώμα τα συναισθήματα και πολλά πολλά άλλα. Παράλληλα η μουσική είναι αυτή που δίνει μία ορισμένη ποιότητα στο χαρακτήρα μας αφού μας κάνει να αισθανόμαστε ευχαρίστηση με τον σωστό τρόπο. Και όπως έλεγε και ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτωνας, είναι μια από τις τέχνες που βοηθάει στην καλλιέργεια της ψυχής. Γενικότερα η μουσική για μένα είναι τρόπος ζωής και με βοηθάει να αντιμετωπίζω όποιες δυσκολίες παρουσιάζονται στην καθημερινότητά μου.
-Σε ποια σχολή επιθυμείς να εισαχθείς; Αν δεν τα καταφέρεις θα σε ικανοποιούσαν και άλλες σχολές;
Πρωταρχικός μου στόχος είναι η εισαγωγή μου σε μουσική σχολή και η εξειδίκευση πάνω στο μουσικό μου όργανο, το φλάουτο. Παρόλα αυτά, έχω σίγουρα στο νου μου και άλλες σχολές που με ικανοποιούν ιδιαίτερα. Η ενασχόληση μου όμως με την μουσική δεν πρόκειται να σταματήσει, είτε έτσι είτε αλλιώς, διότι όπως σας προανέφερα είναι τρόπος ζωής…
-Ποιο θεωρείς πως είναι το επάγγελμα του μέλλοντος;
Ένα από τα πράγματα που χρειάζονται τη μεγαλύτερη ανάλυση, αφορά στο επάγγελμα που θα επιλέξουμε. Βέβαια τις επιλογές αυτές είμαστε αναγκασμένοι να τις κάνουμε σε μία ηλικία που ίσως ακόμα δεν διαθέτουμε την ωριμότητα, τη γνώση, την εμπειρία, που απαιτούν. Θεωρώ πως είναι διαφορετικό για τον καθένα. Πως το αντιλαμβάνεται, τι αρέσει. Βέβαια το μέλλον προμηνύεται δύσκολο για όλους μας, αλλά αν αγαπάς πραγματικά αυτό που θέλεις να κάνεις θα έχεις επιτυχίες!
-Πες μας μια ευχή για όλους όσους θα δώσουν φέτος πανελλήνιες εξετάσεις.
Εύχομαι σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή επιτυχία, καλή δύναμη, με υπομονή και επιμονή που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στο στόχο μας.
Καλή επιτυχία και σε σένα Ειρήνη.Σ΄ευχαριστούμε για το χρόνο που διέθεσες για εμάς.