Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία συνεχίζουν να φωνάζουν οι εργαζόμενοι του Μαμάτσειου

7 Min Read

Συμμετοχή των υπαλλήλων στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ

Σωματεία, σύλλογοι, συνδικάτα και εργαζόμενοι στο δημόσιο συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. 

- Advertisement -

Οι εργαζόμενοι ζητούν, εν μέσω άλλων, οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός. Επαναφορά των δώρων, συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς και κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 2017. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€ και αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Άμεση στελέχωση, με μόνιμους υπαλλήλους, όλων των κρίσιμων δημόσιων φορέων όπως υγείας, παιδείας, κοινωνικών υπηρεσιών, ασφάλισης κ.α. και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Ο εκπρόσωπος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρος Κετικίδης έκανε λόγο για τεράστιες μειώσεις των αποδοχών τους τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, της τάξεως του 45%. «Είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια και τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη και τους μισθούς». Συνέχισε λέγοντας πως τα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι τεράστια και διαχρονικά ενώ έριξε βολές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας πως προχωρά σταδιακά στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. «Θα είμαστε συνεχώς στους δρόμους έως ότου μπορέσουμε να τους σταματήσουμε. Το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της υγείας, δεν μπορεί να εμπορευματοποιηθεί» κατέληξε. 

Στο ίδιο κλίμα και η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Κοζάνης, Αικατερίνη Λιάκου, η οποία τόνισε πως πρέπει να υπερασπιστούν την υγεία όλων των πολιτών, ως κοινωνικό αγαθό, σε ένα σύστημα υγείας όπου τα προβλήματα συνεχώς επιδεινώνονται. 

Αναφορά έγινε και στις ΜΕΘ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, με την πρώτη να είναι υποστελεχωμένη και τη δεύτερη να μη λειτουργεί. 

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Κοζάνης, Κωνσταντίνος Στόκκος μίλησε για τον αγώνα που έχουν δώσει στη ΜΕΘ όλα αυτά τα χρόνια και για την επιβεβλημένη ανάγκη της ύπαρξης ΜΕΘ στην Κοζάνη καθώς δέχεται μεγάλο όγκο ασθενών ενώ έκανε λόγο και για την έλλειψη κινήτρων για τους υγειονομικούς. «Παλέψαμε για την τοπική κοινωνία. Είχαμε μείνει μόνο δύο γιατροί. Το πράγμα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είμαστε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της περιφέρειας που καλύπτει πάνω από το μισό πληθυσμό. Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας, έπρεπε να είχε γίνει χθες» τόνισε ο ίδιος.

Ο Δημήτρης Ντέντης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ενώ έκανε λόγο, εν μέσω άλλων, και για εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τους εργαζομένους. Όπως ανέφερε θέλουν μια αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Κατέληξαν σε ένα ψήφισμα στο οποίο οι εργαζόμενοι στο χώρο υγείας, οι εργαζόμενοι της περιοχής, οι άνεργοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι απαιτούν άμεση στελέχωση της ΜΕΘ και των ΤΕΠ αλλά και των υπόλοιπων κλινικών, με προσλήψεις του αναγκαίου αριθμού γιατρών και νοσηλευτών. Μέτρα για τη σωστή λειτουργία τους μετά την πρόχειρη μετακίνηση τους σε άλλο χώρο. Άμεσα μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και κάλυψη του συνόλου των κενών θέσεων με θέσεις μόνιμες πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ειδικότητες. Άμεση εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ για τους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και στελέχωση της μοναδικής ψυχιατρικής κλινικής στη Δυτική Μακεδονία. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση των μονάδων υγείας. Να φύγουν οι εργολάβοι από το Νοσοκομείο». 

Ακόμη, ζητούν μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και στελέχωση του ΕΚΑΒ. 

«Όλη η περιφέρεια είναι απαξιωμένη και το πρόβλημα ξεκινά από εμάς. Δεν υψώσαμε ανάστημα για κανένα ζήτημα που μας αφορά. Η συνεργασία μας με το νοσοκομείο είναι δύσκολη. Πολλές φορές ερχόμαστε σε διενέξεις και όλα αυτά είναι λόγω των ελλείψεων και της υποστελέχωσης. Εν μέσω κόβιντ δουλεύαμε 20 ώρες το 24ωρο. Αυτά δεν αναγνωρίστηκαν, δεν τα λογάριασε κανείς. Πρέπει να υπάρχει σύμπνοια και συλλογικότητα. Να ενωθούμε και να φωνάξουμε όλοι μαζί. Μια περιφέρεια με πέντε νοσοκομεία που τα κατάντησαν κέντρα υγείας. Ζήτησα διπλασιασμό του στόλου για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων και δεν έχει γίνει ούτε αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Θωμάς Σαραφίδης.

Τέλος, δήλωσαν την άρνηση τους για τα απογευματινά χειρουργεία, είναι κατά της δυνατότητας ιατρικών πράξεων από ιδιώτες γιατρούς εντός του νοσοκομείου και ζητούν να μην πληρώνουν οι ασθενείς για να τους παρέχονται υπηρεσίες υγείας καθώς όπως σημείωσαν, «στον 21ο αιώνα υπάρχουν οι δυνατότητες για να απολαμβάνουμε εμείς και τα παιδιά μας σύγχρονες και απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας που να καλύπτουν εξ’ ολοκλήρου τις ανάγκες όλης της κοινωνίας».

«Δεν μπορούμε να έχουμε καλύτερη ζωή όταν δεν έχουμε δημόσια υγεία, όταν δεν έχουμε παιδεία και όταν δεν έχουμε ένα κράτος δικαίου» σημείωσε η Σωτηρία Τσαλουκίδου, γραμματέας του Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. Κοζάνης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, με τελικό προορισμό την κεντρική πλατεία της πόλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την ΠΟΕΔΗΝ, την ΕΙΝΔΥΜ, την ΑΔΕΔΥ Κοζάνης, το Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων Εορδαίας, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, το ΕΚΑΒ, η ΕΛΜΕ Κοζάνης, η Αγωνιστική Συσπείρωση Γυναικών Κοζάνης, μέλη της ΟΓΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Π.Ε. Κοζάνης, το Σωματείο ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ Κοζάνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΟΕ – ΟΤΑ Κοζάνης, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κοζάνης, εκπρόσωποι της Τ.Ε. Κοζάνης του ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος της ΝΙΚΗΣ Κωνσταντίνος Μπαλιάκας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Μακεδονίας, Νόντας Στολτίδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση