Χειμαρρώδης ο επιχειρηματίας μαρμάρου Γιάννης Παπαθυμιόπουλος στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού της Δευτέρας 24.4.2017, παίρνοντας αφορμή από μια διαφορά της επιχείρησής του με το Δήμο που του δημιούργησε τεράστια προβλήματα, επεκτάθηκε στα σοβαρά ζητήματα του κλάδου του μαρμάρου στην περιοχή του Τρανοβάλτου, καταλήγοντας ότι, «Στο Τρανόβαλτο, πριν το 2006 υπήρχανε 20 επιχειρήσεις μαρμάρου, που απασχολούσαν 350-400 άτομα και οι οποίες λόγω της αδράνειας που είχε προκύψει από τις υπηρεσίες σχετικά με την έκδοση των αδειών, φτάσανε εδώ που φτάσανε…
Μην ψάχνετε για νέους επενδυτές! Οι επενδυτές υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια και έχουν όνομα, διεύθυνση κλπ… Αυτοί είναι οι επενδυτές. Μην ψάχνετε επενδυτές ανωνύμους. Κάντε μια βόλτα στο Τρανόβαλτο, να δείτε το «νεκροταφείο» που έχει προκύψει… Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα να καρπωνόμαστε την υπεραξία του μαρμάρου. Και υπεραξία είναι να φτιάχνουμε το μικρότερο κομματάκι αγαλματάκι. Μην ψαχνόμαστε για πράγματα για τα οποία έχουν δοθεί λύσεις από εμάς… Και …ψάχνετε να βρείτε ξένους επενδυτές! Ξεχάστε τους!»…
Λίγο νωρίτερα, είχε σταθεί ιδιαίτερα επικριτικός στο σχέδιο διάσωσης των επιχειρήσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια, με τις μελέτες της ΑΝ.ΚΟ. και το γνωστό σύμφωνο Αρχών και Δεσμεύσεων που είχε υπογραφεί και το οποίο ποτέ δεν δρομολογήθηκε («μόνο μελέτες δεν είναι» τόνισε, που το «έσωσε» στο τέλος ζητώντας συγνώμη αν έθιξε κάποιους).
Ιδιαίτερα σοβαρό αποδείχτηκε και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επιχείρησή του ΜΑΡΜΑΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΠΑΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ σε σχέση με το Δήμο, αφού, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, του βεβαιώθηκαν παράνομα ανύπαρκτες οφειλές από λάθος των υπηρεσιών και ακολούθως ο Δήμος προχώρησε σε εντολή αναγκαστικής είσπραξης, που είχε σαν συνέπεια να δεσμευτούν όλοι οι λογαριασμοί της επιχείρησης στις τράπεζες, κάτι που βέβαια δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία της επιχείρησης. Ο κ. Παπαθυμιόπουλος προσδιόρισε τα λάθη της βεβαίωσης οφειλών α) στον μη συμψηφισμό των παγίων τελών με τα κανονικά τέλη εξόρυξης, στην περίπτωση που τα κανονικά τέλη είναι παραπάνω από τα πάγια, όπως προβλέπει η σύμβαση, β) στη βεβαίωση τελών που ήδη έχουν πληρωθεί (2008, 2011 όπως ανέφερε) και γ) στο γεγονός ότι με τη λήξη και της τελευταίας άδειας λειτουργίας των λατομείων το 2006, παύει αυτοδίκαια και η οποιαδήποτε σύμβαση με το Δήμο, που βέβαια δεν μπορεί πλέον, σ’ αυτή την περίπτωση, να βεβαιώσει καμιά οφειλή.
Ο προϊστάμενος των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, απάντησε επί του θέματος, λέγοντας ότι, «δέχομαι ότι μπορεί να υπάρχει και λάθος στη διαδικασία βεβαίωσης και μάλλον υπάρχει λάθος, και το πιθανότερο είναι να διαγραφούν αυτές οι οφειλές, ωστόσο και ο επιχειρηματίας αμέλησε και αγνόησε το θέμα για 5-6 μήνες», συμπληρώνοντας ότι «το θέμα δόθηκε σε νομικό σύμβουλο και έχει δρομολογηθεί σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Τέλος το ζήτημα φάνηκε να αντιμετωπίζεται από όλες τις πτέρυγες του Δημοτικού Συμβουλίου θετικά, ως προς την άμεση επίλυσή του, ώστε η επιχείρηση να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
Επανερχόμενοι στα γενικότερα προβλήματα του κλάδου του μαρμάρου, και υπενθυμίζοντας την ταυτόσημη περίπου άποψη και του προέδρου του σωματείου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Μαρμάρου Ν. Κοζάνης Κώστα Βητόπουλου που εκφράστηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του (24/3), κυρίαρχο ζήτημα είναι η έκδοση των αδειών λειτουργίας των λατομείων, που θα δώσει τη δυνατότητα στα υπάρχοντα σχήματα των επιχειρήσεων, να επαναφέρουν τον αριθμό των απασχολούμενων στα 400 άτομα, που είναι και το ζητούμενο για την περιοχή, που μαστίζεται από την ανεργία…
Γ.Μ./mikrovalto.gr