Γιάννης Θεοφύλακτος: Δεκτές οι προτάσεις για τοπικό πόρο – εργασιακά

3 Min Read


Σημαντικές νομοτεχνικές βελτιώσεις περιείχε τελικά το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ, όπως επισήμανε ο Βουλευτής Συριζα Ν. Κοζάνης κ. Γιάννης Θεοφύλακτος στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25/4/2018.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Υπουργός κ. Σταθάκης όσο και ο Αναπλ. Υπουργός κ. Φάμελος προέβησαν σε βελτιωτικές αλλαγές στους τομείς του λιγνιτικού τέλος,τ ης διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της στήριξης της δημιουργίας ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

- Advertisement -

Όσον αφορά το λιγνιτικό τέλος, ο πόρος που οφείλει η εταιρία να αποδώσει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αυξάνει από 1,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 1,4 ευρώ και θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά (και όχι “ιδίως”, κάτι που άλλαξε μετά από προσωπική παρέμβαση του κ. Θεοφύλακτου) για έργα υποδομής, ανάπτυξης και περιβάλλοντος στις πληγείσες απο τις δραστηριότητες της ΔΕΗ περιοχές. Ο ιδιώτης θα δεσμεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ εισήχθησαν στο ψηφισθέν νομοσχέδιο και ρητά οι προστατευτικές διατάξεις των εργαζομένων.

Ο κ. Θεοφύλακτος τόνισε ότι η δέσμευση του αν. Υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Φάμελου για ενίσχυση της δημιουργίας “Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης” και από ευρωπαϊκά και από εσωτερικά κονδύλια είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση και πιθανότατα θα αποτελέσει και το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο θα βασιστεί η μεταλιγνιτική περίοδος.

“Πρέπει να κλείσουμε τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τις περιοχές μας -αναφέρω ενδεικτικά την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης της Ποντοκώμης, των Ανάργυρων, της Ακρινής και την εκκρεμότητα με την Μαυροπηγή”, τόνισε ο κ. Θεοφύλακτος, και να μπούμε σε αναπτυξιακό σχέδιο πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης.

Σχετικά με τον πυρήνα του ψηφισθέντος νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ ο κ. Θεοφύλακτος υπήρξε σαφής και κατηγορηματικός. “Η ΔΕΗ παραμένει στο δημόσιο χαρακτήρα, ούτε κλείνει, ούτε ιδιωτικοποιείται” ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά απο τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου ιδιωτικοποιούνται 3 μονάδες και μια άδεια και τίποτα περισσότερο. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, χωρίς καμία απόφαση κανενός δικαστηρίου, με τη μικρή ΔΕΗ, ψήφισε την οριζόντια κατά 30% ιδιωτικοποίηση: του ΑΔΜΗΕ (δηλ. των δικτύων διανομής ρεύματος), των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, του φυσικού αερίου, του λιγνίτη και όλων των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ!

Ο κ. Θεοφύλακτος δήλωσε την αρνητική του έκπληξη όταν άκουσε τον εισηγητή της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να λέει ότι η αξία της μετοχής της ΔΕΗ μειώθηκε επι ΣΥΡΙΖΑ κατά 80 τοις εκατό, κάτι το οποίο ανέφερε και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο κ. Θεοφύλακτος τόνισε καθαρά οτι η σημαντικότερη μείωση της αξίας της μετοχής της ΔΕΗ συνέβη το 2014, τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου!

Η τοποθέτηση του κ. Θεοφύλακτου εδώ:

Με εκτίμηση,
Από το γραφείο του βουλευτή Ν. Κοζάνης (ΣΥΡΙΖΑ),
Γιάννη Θεοφύλακτου

Μοιραστείτε την είδηση