Γιάννης Ζάμκος, ο καλλιτέχνης των graffity. Της Θένιας Βασιλειάδου, εκπαιδευόμενης του Τμήματος Δημοσιογραφίας/ Συντάκτες και Ρεπόρτερ του ΔΙΕΚ Κοζάνης

9 Min Read

Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της Κοζάνης, σίγουρα κάποιος πέφτει πάνω σ’ ένα από τα πολλά graffiti που κοσμούν τους πρώην γκρίζους και άδειους τοίχους και δίνουν μια ευχάριστη νότα στην πόλη μας. Κάθε τοιχογραφία και μια ιστορία, εξάλλου μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Ο «ποιητής» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Γιάννης Ζάμκος.

Ο Γιάννης ξεκίνησε να ασχολείται με το graffiti από σχετικά μικρή ηλικία. Πλησίαζαν Χριστούγεννα, όταν ο Γιάννης μαθητής ακόμα του δημοτικού σκεφτόταν πως θα κάνει καινούργια πράγματα. «Ήταν η ηλικία που ξεκινούσαμε να πίνουμε καφέ, πράγμα το οποίο εμένα δεν μου άρεσε ,ένιωθα αδράνεια» μας λέει. Κάπως έτσι ήρθε σ’ εκείνον με τους φίλους του να πάρουν σπρέι και να κάνουν ένα graffiti για τα Χριστούγεννα. «Αυτό το ανορθόγραφο mery Christmas μου άρεσε και μέσα σ’ ένα μήνα από το χαρτζιλίκι μου, μάζεψα κάποια λεφτά και για ένα δεύτερο, μετά από λίγες μέρες έγινε κι ένα τρίτο» θυμάται.

Είχε ήδη αρχίσει να λατρεύει την αίσθηση που του πρόσφερε το graffiti, δηλαδή αδρεναλίνη, ικανοποίηση, βελτίωση και κάπως έτσι έγινε κομμάτι του. Στα πρώτα του ταξίδια στο γυμνάσιο επέλεγε να πηγαίνει σε άλλες πόλεις, να βλέπει graffiti και να συμμετέχει σε φεστιβάλ. Μέσα στα χρόνια του γεννήθηκε μια μεγάλη θέληση να ψάχνει τρόπους να εξελίσσει τις ικανότητες του πάνω σε αυτό και να καλλιεργεί τα μονοπάτια του νου που τον καθοδηγούν στην κριτική σκέψη και άποψη.

«Το ευγνώμων νομίζω πως δεν είναι αρκετό για να εκφράσει αυτό που αισθάνομαι για την υποστήριξη της οικογένειας μου. Ήταν αυτοί που κρατούσαν τη σκάλα όταν ζωγράφιζα. Ήταν η ελευθερία που ήθελα να έχω. Μου έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη και με βοήθησε πολύ αυτό» λέει σήμερα. Από μικρός ήθελε να περάσει κάποια μηνύματα μέσα από τους χαρακτήρες που ζωγράφιζε κι αυτό η οικογένεια του όχι απλά το δέχθηκε και το υποστήριξε, αλλά ήταν εκεί για να δώσει λύσεις και να τον βοηθήσει σε όλους τους τομείς, ενθαρρύνοντάς τον να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά και τον εκφράζει.

Μετά ήταν η μαθητεία. Ο Γιάννης Ζάμκος έχει παρακολουθήσει μαθήματα σχεδίου σε διάφορες σχολές και έχει διδαχθεί σχέδιο δίπλα σε ζωγράφους «Πραγματικά τους ευχαριστώ από καρδιάς για όλα αυτά που μου μετέδωσαν» είναι τα λόγια του. Επίσης, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου καλών τεχνών, είναι τελειόφοιτος του τμήματος γραφιστικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και έχει παρακολουθήσει μαθήματα γραφιστικής και καλών τεχνών στο Πανεπιστήμιο UALG της Πορτογαλίας. Θεωρεί σημαντικό τον χρόνο που αφιερώνει σε αυτό που κάνει, όπως επίσης και τα ερεθίσματα που του δίνονται σε διδακτικό πλαίσιο.

Του αρέσει να ζωγραφίζει, επίσης, πίνακες. Ο πρώτος του πίνακας είχε έρθει αρκετά νωρίτερα από το πρώτο του graffiti. «Νομίζω πως δεν θα σταματήσω να κάνω ποτέ πίνακες» μας λέει. Τα τελευταία επτά χρόνια ασχολείται και με το tattoo. Το ότι δημιουργεί κάτι μόνιμο, τον εξιτάρει.

Έχει χτίσει ένα δικό του στούντιο στην Καρυδίτσα Κοζάνης, όπου είναι το εργαστήρι του και φιλοξενεί αυτές τις ιστορίες. Η Κοζάνη είναι το λιμάνι του. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ζει στην Αθήνα με διάφορες παύσεις για ταξίδια ή δουλειές στο εξωτερικό. Η Κοζάνη είναι μια επαρχιακή πόλη που έχει αποδείξει ότι αγκαλιάζει διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις. Όλα τα ρεύματα συνήθως ξεκινάνε από τις πρωτεύουσες και είναι θέμα χρόνου να διαδοθούν σε όλη τη χώρα. Η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα που χαρακτηρίζεται από το ρεύμα του graffiti και είναι από τις πιο πολυβαμμένες πόλεις της Ευρώπης. Όλη αυτή η κουλτούρα έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη των καλλιτεχνών και τη δημιουργία πολλών και μεγάλων έργων. Αυτό έχει ως συνέπεια το να είναι πιο προσιτό στον κόσμο και να γίνεται πιο γρήγορα η διάδοση του. Έτσι και η Κοζάνη έχει βγάλει πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες όπου συμβάλλουν στην εξέλιξη της δημιουργίας και ανθρώπους που έχουν αγκαλιάσει αυτές τις δράσεις, βοηθώντας την εξέλιξη της.

Συνεργάζεται με τον Δήμο Κοζάνης, ο οποίος πραγματικά αγκάλιασε αυτό το project με τις μεγάλες τοιχογραφίες και είναι άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να γίνονται εικαστικές δράσεις όλα αυτά τα χρόνια. Έχουν προγραμματιστεί και άλλα έργα για το άμεσο μέλλον. Έχει δημιουργηθεί μια ομάδα πλέον, ώστε να υπάρξουν και άλλες τοιχογραφίες. Έχει κλείσει μέσα στον χρόνο και κάποιες τοιχογραφίες στον Δήμο Αθηνών. Επίσης ετοιμάζει μια έκθεση με πίνακες κοντά στις αρχές καλοκαιριού.

«Ξέρουμε όλοι πως ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει τις δυσκολίες του. Από την άλλη πλευρά όμως το ότι δεν υπάρχει ταβάνι είναι ένα μεγάλο boost» λέει. Η ζωή μπορεί να είναι ένας κακοτράχαλος ανήφορος, αλλά τι ωραία η θέα όταν την κοιτάζεις και η συνείδηση σου αγαπάει αυτά που κάνεις» λέει ο Γιάννης Ζάμκος.

Μια μεγάλη τοιχογραφία, όπως ήταν τα τελευταία του έργα π.χ. η 5όροφη οικοδομή μπορεί να τελειώσουν σε 10-20 μέρες ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του σχεδίου και κάποιους παράγοντες που μπορεί να προκύψουν. Ο χρόνος είναι σημαντικός και δυστυχώς ο χρόνος για την προετοιμασία του σχεδίου δεν υπολογίζεται και ίσως να είναι περισσότερος από την υλοποίηση του. Προετοιμασία σημαίνει ένα μεγάλο φόρτο εργασίας, όπως και η μελέτη του εκάστοτε σχεδίου.  Όταν ολοκληρώνει όμως κάθε έργο του νιώθει πηγαία ικανοποίηση, εξάλλου η σημαντικότερη ανταμοιβή του καλλιτέχνη είναι η απόλαυση της ολοκλήρωσης. Για μια στιγμή νιώθεις ηρεμία, γαλήνη και απλά το κοιτάζεις και αρχίζεις και σκέφτεσαι το επόμενο. Αρκετές φορές σκέφτεται κάποια πράγματα, τα οποία θα ήταν φτωχά να τα περιγράψει με λόγια. Αυτές τις προσωπικές σκέψεις που χάνονται μέσα στους συνειρμούς. Παίρνει ένα στοιχείο, ένα γεγονός που θέλει να συζητηθεί,συνειρμικά κάνει ένα brainstorming και αποτυπώνει έναν προβληματισμό, μια εικόνα, ένα μήνυμα. Κάθε φορά κάτι διαφορετικό ανάλογα με τον τόπο και τον χρόνο που τον επηρεάζει. Ο τόπος μπορεί να είναι και στην άλλη μεριά του πλανήτη, αλλά ο χρόνος στράφηκε σε αυτό το γεγονός. Στα tattoo αντίστοιχα λατρεύει να κάνει κουβέντες με αυτόν που έχει απέναντι του για να έρθουν λίγο πιο κοντά και σύμφωνα με την προσωπικότητα του καθενός να δημιουργήσει ένα μοναδικό σχέδιο για αυτόν.

Του αρέσει να ταξιδεύει και να βλέπει τον κόσμο. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορείς να δεις, να ακούσεις, να γευτείς, να αισθανθείς, να νιώσεις που είναι απίστευτο. Του αρέσει να παίρνει επιρροές από πράγματα και καταστάσεις που βίωσε και να τις εκφράζει μέσα από τα έργα του. Κάποια από αυτά είναι οι τεχνική,οι εικόνες και τα έντονα συναισθήματα. Του αρέσει να ταξιδεύει με auto stop, διότι βλέπει και γνωρίζει όλα αυτά που μεσολαβούν μέχρι τον προορισμό. Του αρέσει αυτό το μέσο. Πριν από κάποια χρόνια άφησε το σπίτι του στην Πορτογαλία για να πάει Μαρόκο με τα πόδια. Έκατσε εκεί γύρω στους 2 μήνες και επέστρεψε Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό είχε μεγάλη επιρροή σε αυτά που ζωγραφίζει σήμερα, όπως και άλλα ταξίδια που έχει κάνει και άλλα πράγματα που έχει δεί και καταστάσεις που έχει ζήσει. Όλα τα έργα του τα θεωρεί κομμάτια του που τους έχει δώσει μορφή,δεν ξεχωρίζει κάποιο. Εξάλλου ποιος γονέας ξεχωρίζει τα παιδιά του; Το κάθε ένα έχει μια διαφορετική ιστορία. Ίσως να του αρέσουν πιο πολύ οι ιστορίες πίσω από τα έργα.

Στόχος του για το μέλλον είναι η προσωπική του εξέλιξη. Εξέλιξη σε αυτό που αγαπάει και κάνει. Να γίνεται καλύτερος,να βλέπει ότι εξελίσσεται και αυτό που θέλει πραγματικά είναι να ταξιδέψει στον κόσμο κάνοντας αυτό που αγαπάει, είτε θα είναι ζωγραφίζοντας, είτε θα είναι tattoo,είτε θα είναι πίνακες, είτε θα είναι murals σε μεγάλες επιφάνειες. Να βλέπει τον κόσμο και να τον ζωγραφίζει. Τι πιο όμορφο. Εξάλλου, ταξιδεύει κανείς για να αλλάξει όχι μέρος, αλλά ιδέες. Το ταξίδι ,όπως και η αγάπη, εκφράζει μια απόπειρα να μετατρέψουμε το όνειρο σε πραγματικότητα.

Instagram: giannis_zamkos_

Μοιραστείτε την είδηση