Γιατί έριξε «μπαλωθιές» στον αέρα;

3 Min Read

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, επί της προτάσεως μομφής, κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ήταν προδιαγεγραμμένο. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε, πρώτος, φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, στην πρόταση, δεν είχε βεβαίως καμία ψευδαίσθηση ότι θα κέρδιζε την ψηφοφορία. Τα κουκιά ήταν μετρημένα. Τότε γιατί πήγε γυρεύοντας, αφού γνώριζε ότι θα έχανε;

Ψάχνοντας να βρω μια πειστική απάντηση, κατέληξα σε ένα παλιό ανέκδοτο. Πιθανότατα το γνωρίζετε: Κάποιος, εισερχόμενος σε έναν οίκο ανοχής, έβγαλε ένα περίστροφο και έριξε μερικές «μπαλωθιές» στον αέρα. Όταν η «μαντάμ» του «σπιτιού» τον μάλωσε και του ζήτησε να της εξηγήσει γιατί το έκανε, εκείνος απάντησε: «Για να σφίξουν οι κώ…οι»!

Σε ποιο εσωκομματικό περιβάλλον ανάγκασε ο κ. Τσίπρας, όλους τους βουλευτές του, να προσυπογράψουν την πρόταση μομφής, παρά το ότι και εκείνος, αλλά και οι λοιποί,  εγνώριζαν πολύ καλά ότι επρόκειτο για άσκηση με άσφαιρα πυρά; Σε ένα περιβάλλον όπου, ακόμη και όταν χάνει καμία μονάδα η κυβέρνηση, στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να ξεφύγει από το ποσοστό στο οποίο έχει «καθίσει». Και όπου ακούγονται συνεχώς φωνές από διάφορες κατευθύνσεις, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιες, άλλοτε ηπίως και άλλοτε πλέον εντόνως, ασκούν κριτική κατά της ηγεσίας. Όχι μόνον από τον Τσακαλώτο και τους 53, αλλά και από πολλούς άλλους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του έως πρότινος Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Πάνου Σκουρλέτη. Ο όποιος, σε συνέντευξη του, την Κυριακή, στο «βήμα» παραδέχθηκε ότι «μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν φαίνεται να κερδίζει από την όποια φθορά της κυβέρνησης». Γεγονός που, κατ’ αυτόν, οφείλεται στο ότι «δεν καταφέραμε να οργανώσουμε, με έναν συστηματικό και συλλογικό τρόπο, τη συζήτηση γύρω από τις εμπειρίες της δικής μας κυβερνητικής περιόδου. Να πείσουμε πως έχουμε μάθει από τα λάθη μας».

Τόσο έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους, ώστε ο Αλέξης Τσίπρας, τόλμησε να επαναλάβει τη γνώστη φράση που είχε εκτοξεύσει και για τα μνημόνια. Ότι δηλαδή μόλις πάρουν «για δεύτερη φορά» την εξουσία το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να  …σκίσει τον πτωχευτικό κώδικα, προκαλώντας καγχασμούς.

Αυτά είχε κατά νου ο Αλέξης. Διο και πυροβόλησε …στον βρόντο, για να σφίξουν οι …γλώσσες. Για να θυμίσει, στους δικούς του, ποιος είναι αρχηγός. Όχι για να …σκιάξει τον Κυριάκο.

Μοιραστείτε την είδηση