Όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η ΦΑΓΕ εισέρχονταν στην αγορά του γάλακτος, ως απάντηση στην είσοδο της ΔΕΛΤΑ στην αγορά του γιαουρτιού, όλοι μιλούσαν για την τιτανομαχία στην αγορά των γαλακτοκομικών καθώς για πρώτη φορά έσπαγαν τα προϊόντικά φράγματα που για δεκαετίες διατηρούσαν μεταξύ τους οι κορυφαίες αθηναϊκές εταιρείες του χώρου.
Παρόλα αυτά η ΦΑΓΕ έπαιξε το τελευταίο της χαρτί στο γάλα το 2005 όταν τον Ιούνιο εγκαινίαζε το υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Αμύνταιο Φλώρινας. Μία επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ που συγκέντρωνε γάλα από 588 παραγωγούς και απασχολούσε σε μόνιμη βάση 140 άτομα. Την εποχή εκείνη συγκαταλέγονταν ανάμεσα στα πρώτα παγκοσμίως που διέθετε μηχανολογικό εξοπλισμό για την συσκευασία προϊόντων σε φιάλη PET.
Λογιάριαζε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που στην περίπτωση της αγοράς του γάλακτος είναι η Όλυμπος, η εταιρεία που από την στιγμή που πουλήθηκε ο συνεταιρισμός στους αδελφούς Σαράντη κατάφερε να φτάσει από το μηδέν στην πρώτη θέση της αγοράς προκαλώντας πονοκεφάλους στους παγιωμένους παίκτες της αγοράς. Η επένδυση της ΦΑΓΕ “δεν βγήκε” και η εταιρεία έχανε συνεχώς μερίδια, σε μία αγορά την οποία πλέον “δεν κυνηγούσε” καθώς είχε αποφασίσει να γυρίσει στο βασικό της αντικείμενο που είναι το γιαούρτι. Ένα προϊόν που και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους έχει και λιγότερα κόστη λόγω του μεγαλύτερου χρόνου ζωής του προϊόντος.
Έχοντας βγει εδώ και αρκετά χρόνια από το φρέσκο γάλα η ΦΑΓΕ ενημερώσε με αφορμή τον απολογισμό της χρήσης του 2015 ότι θα αποχωρήσει συνολικά από την αγορά του γάλακτος καθώς πλέον δεν είναι μία επικερδής δραστηριότητα και ότι προχωράει σε συζητήσεις για την πώληση του εργοστασίου και του εξοπλισμού στο Αμύνταιο.
Σε επικοινωνία που είχε το news247 με πιθανούς αγοραστές (σ.σ. ανταγωνιστές) του εργοστασίου αυτοί ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αγοραστής καθώς η αγορά του γάλακτος είναι συνεχώς πτωτική στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με ακόμη πιο πτωτικούς ρυθμούς καθώς στο πρώτη δίμηνο του 2016 η πτώση φτάνει στο 15% στο σύνολο του γάλακτος και στο 12,7% χωρίς την κατηγορία του εβαπορέ.
Πηγή http://news247.gr/