Γιατί η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με business as usual

1 Min Read

Γράφει ο Γιάννης Κωσταρέλλας

Ήταν Απρίλιος του 2018 όταν η Περιφέρεια ενέκρινε 5 έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στις 5 πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας συνολικού ύψους 41,7εκ. ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση του οικονομικού τους ιστού και τη λειτουργία τους ως μοχλών ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

41,7εκ. ευρώ διαθέσιμα για έργα, που θα μπορούσαν να αλλάξουν σημαντικά κομμάτια των 5 πόλεων.

Fast forward και φτάνουμε Ιούλιο του 2023. Από τα 41,7εκ. ευρώ, όπως φαίνεται στο πίνακα που ανήρτησε ο κατά τεκμήριο κορυφαίος expert της περιοχής σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης Κώστας Καραμάρκος , έχουν ξοδευτεί 704χιλ. (1,7%) και έχουν συμβάσεις 13,8εκ. ευρώ (33,2%).

Ότι δεν συμβατοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους, που ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος (που μεταξύ μας και αν υπάρχει κάτι θα είναι πολύ μικρό) απλά θα χαθεί.

Το πρόβλημα όμως είναι μεγαλύτερο από την απορρόφηση η όχι του ΒΑΑ. Είναι η συστημική αδυναμία του μηχανισμού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής.

Και με τις χρηματοδοτήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω μετάβασης, αν δεν θέλουμε να έχουν την τύχη του ΒΑΑ, πρέπει να αλλάξουν πολλά.

Κάτι όμως που δεν μοιάζει αρκετά πιθανό όσο συνεχίζουμε με business as usual…

Μοιραστείτε την είδηση