Γιατί πρέπει να μάθει το παιδί σας τένις , του Ξενοφώντα Μιχαηλίδη, Προέδρου του TENNIS CLUB Κοζάνης

7 Min Read

Δεν είναι απλά ο απόηχος των επίκαιρων υγειονομικών διαβουλεύσεων που ανακήρυξε πρωτίστως  το τένις ως το πλέον ασφαλές άθλημα- καθώς δεν είναι άθλημα επαφής και άρα είναι το πλέον ασφαλές άθλημα, ούτε οι επικές επιτυχίες των Σάκκαρη/Τσιτσιπά  που έδωσαν τον ερεθισμό για το σημερινό άρθρο.

Είναι το γεγονός ότι το τένις αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα ταυτοχρόνως,  υπερκαλύπτει και «υπερκαθορίζει» τις ανθρώπινες πράξεις ταυτοχρόνως.

Το τένις, προσφέρει ένα συμβολικό νόημα στην απεριόριστη πλαστικότητα και ελαστικότητα της ψυχής των παιδιών.

Είναι ένα ατομικό άθλημα όπου το παιδί μαθαίνει  να στηρίζεται στον εαυτό του και να παίρνει αποφάσεις· μαθαίνει να θέτει στόχους και να τους εκπληρώνει· δείχνει δυναμικά την αντιστοιχία ή την αναντιστοιχία των  προθέσεων  από τη μια και των αποτελεσμάτων του από την άλλη.

Κανένα παιδί δεν κάθεται στο παγκάκι του γηπέδου –παρατηρητής· όλα τα παιδιά παίζουν συμμετέχοντας διαρκώς.

Το παιδί μαθαίνει να βλέπει τον  αντίπαλο στα μάτια, να κάνει χειραψία και να λέει: «ωραίο παιχνίδι» και όταν ακόμη χάνει.

Το τένις είναι μοναδικό όσον αφορά στην διδασκαλία του έντιμου αθλητού, του fair play, του δίκαιου παιχνιδιού.

Στο τένις το fair play μας επιβάλλει να ερμηνεύουμε τους κανονισμούς σε εύνοια των αντιπάλων μας εάν π.χ έχουμε αμφιβολία για κάποιο πόντο.

Στο τένις ζητούμε συγγνώμη για έναν τυχερό πόντο που κερδίζουμε· και οι περισσότεροι παίκτες το εννοούν!!

Δεν υπάρχει χρονική διάρκεια στο τένις. Πρέπει να μένει κανείς   στον αγώνα έως τον τελευταίο πόντο. Έτσι τα παιδιά ασκούνται σωματικά και ψυχικά.

Το τένις δεν είναι άθλημα επαφής όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ από όπου συχνά επιστρέφει κανείς με σπασμένο πόδι ή χέρι.

Το τένις βέβαια παίζεται και ομαδικά, το αποκαλούμενο διπλό.

Οι παίκτες κατέχουν μια «προτιμώμενη» μάλλον παρά μια «σταθερή» θέση· ο ένας «καλύπτει» τον άλλον· και προσαρμόζονται ο ένας στα πλεονεκτήματα και στις αδυναμίες του άλλου.

Μια καλοζυγιασμένη ομάδα του είδους αυτού είναι η δυνατότερη συνεργασιακή ομάδα που υπάρχει. Η συνολική απόδοσή της είναι μεγαλύτερη από το άθροισμα των αποδόσεων των  μελών της γιατί η ομάδα αυτή χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του κάθε μέλους της τη στιγμή που ελαχιστοποιεί τις αδυναμίες του.

Έμπειροι  και καταξιωμένοι  προπονητές της Ακαδημίας του TENNIS CLUB Κοζάνης διδάσκουν στα παιδιά- στα γήπεδα του ΔΑΚ-  πώς να μετατρέπουν τη χαοτική αρχικά συμπεριφορά της μπάλας σε τάξη, τους φέρνουν σε επαφή με τους θεμελιωδέστερους από τους νόμους της φυσικής.

Επιστήμονες και γιατροί υποστηρίζουν πως το τένις προσθέτει χρόνια στη ζωή μας καθώς είναι μια από τις πιο υγιείς ενασχολήσεις για διασκέδαση κι αυτό γιατί γυμνάζει συγχρόνως σώμα και μυαλό, κρατάει σε εγρήγορση τον οργανισμό, συντονίζει ολόκληρο το κορμί και τίποτα δε μένει αγύμναστο, ούτε το πνεύμα!

Μια καθολική ιστορική εποπτεία της εξέλιξης των αθλητικών εγκαταστάσεων του δάσους Κουρί από τη δεκαετία του 80 και εντεύθεν επιβάλλει τη διαπίστωση ότι οι εγκαταστάσεις του τένις του δάσους Κουρί, όπως και αυτές του ΔΑΚ, όχι μόνον δεν αφέθησαν να καταλήξουν σε συντρίμμια και απολιθώματα όπως όλες οι άλλες (γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, κλπ) αλλά και ότι Το Τένις Club Κοζάνης, αφιλοκερδώς, λειτούργησε, συντήρησε, ανέπτυξε,  επένδυσε ίδια κεφάλαια ύψους 75,000€ (εισφορές μελών, χορηγίες) για την βελτίωση και επέκταση των εγκαταστάσεων, συντόνισε επενδύσεις της νομαρχιακής, δημοτικής και δασικής αυτοδιοίκησης ύψους 70,000 €, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό, διέλυσε το μύθο του ακριβού και ελιτίστικου αθλήματος, κατήρτισε προγράμματα εκμάθησης τένις για παιδιά, προγράμματα εκμάθησης τένις για ενήλικες, οργάνωσε εσωτερικά και  διενωσιακά πρωταθλήματα για παιδιά και για ενήλικες, κατέστησε τις εγκαταστάσεις σημαντικό κοινωνικό καταφύγιο, πόλο έλξης ανθρώπων κάθε ηλικίας που αγαπούν το τένις, όμιλο υπόδειγμα και αντίδοτο στον αθλητισμό, στον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, τομείς που σήμερα νοούνται όλο και περισσότερο με αυστηρά ιδιοτελείς και εμπορικούς όρους.

Μετατρέψαμε τις εγκαταστάσεις του τένις του δάσους Κουρί  σε τόπο όπου όλα τα μέλη συμμετέχουμε όχι μόνο στο παιχνίδι του τένις αλλά και στο βαθύ παιχνίδι της δημιουργίας του κοινωνικού κεφαλαίου – στη δημιουργία δηλ. κωδίκων και κανόνων συμπεριφοράς, δεσμών εμπιστοσύνης, ανάπτυξης κοινωνικής συνοχής, άθλησης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, κοινωνικής, πολιτικής ανάλυσης και ανταλλαγής. Είναι ένας τόπος όπου διαμορφώνεται η συμπεριφορά και η στάση και των νέων που εισέρχονται σε αυτό. Ένας τόπος ή εάν θέλετε ακόμα και ένα φόρουμ όπου εκφράζεται η κουλτούρα σε όλες της τις μορφές.

Ο όμιλος με την ευρύτερη έννοια του είναι για μας το καφενείο,  είναι το χωριό, είναι το κλαμπ όπου άνθρωποι διαφορετικής προέλευσης συνενώνονται, παίζουν, διασκεδάζουν και ψυχαγωγούνται,  είναι η ζωή. Στο παιχνίδι που παίζουμε, χρειαζόμαστε τα χρήματα για να διατηρούμε το αποτέλεσμα. Αυτό είναι το θέμα. Να διατηρούμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Να συλλέγουμε τα απορρίμματα μας, να συντηρούμε το φωτισμό μας, να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να φροντίζουμε για τον εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο,  να οργανώνουμε τουρνουά και εκδηλώσεις.  Να ανεβαίνουμε λίγο ψηλότερα. Δεν παίζουμε μόνοι μας, παίζουμε με όλα τα μέλη της κοινότητάς μας. Όλοι παίρνουν μέρος στο παιχνίδι, άρα θα πρέπει να ωφελούνται όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό. Και το πιο σημαντικό όλοι πρέπει να συμβάλουν και να συνδράμουν για αυτό.

Το τένις δίνει στο παιδί σας την ευκαιρία της συμμετοχής, και με προοπτική στην πορεία να συμμετάσχετε κι εσείς οι ίδιοι σε ένα  εφόρου ζωής άθλημα.

Είναι άθλημα για όλη την οικογένεια, παίζει ο μικρός και ο μεγαλύτερος, ο γιος και η εγγονή και η μαμά αλλά και η γιαγιά.

Σύντομα δε  ανακαινίζονται δύο εγκαταλελειμμένα γήπεδα του δάσους Κουρί και αναμένεται να απόσυμφωρηθεί  κάπως η ένταση που δημιουργείται από την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν νομίζετε ότι και αν ακόμη δεν υπήρχε το τένις οι γονείς θα έπρεπε να το επινοήσουν?

 

Μοιραστείτε την είδηση