Γιατί ταξιδεύουμε;

3 Min Read

Βρίσκομαι στο αεροδρόμιο. Επίκειται μια νέα περιπέτεια στο εξωτερικό. Ένα νέο ταξίδι ξεκινά. Κρατώ τις αποσκευές μου στα χέρια. Είναι γεμάτες ελπίδα, όνειρα, αισιοδοξία και δίψα για γνώση. Πολλά, όμως, ερωτήματα γεννιούνται στο άκουσμα της λέξης «ταξίδι». Ποικίλα συναισθήματα πλημμυρίζουν την καρδιά μου, αμέτρητες σκέψεις στροβιλίζουν στο μυαλό μου.

Ο κυριότερος προβληματισμός μου είναι: «ΓΙΑΤΙ ταξιδεύουμε;», «ΤΙ προσφέρει στον άνθρωπο η περιήγησή του στον κόσμο;». Αυτά τα αινίγματα θα προσπαθήσω να εξηγήσω, καταγράφοντας άτακτα τους συλλογισμούς μου.

Ταξιδεύουμε, αρχικά, για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Να αποφορτιστούμε συναισθηματικά από το άγχος και τους γρήγορους ρυθμούς της αστικής ζωής. Ταυτόχρονα, όμως, ταξιδεύουμε και για να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές του εαυτού μας. Περιηγούμαστε στον κόσμο για να γνωρίσουμε τα μαγευτικά τοπία της φύσης που βρίσκονται διάσπαρτα στον πλανήτη ή τον τεράστιο γεωμορφολογικό πλούτο της χώρας μας. Ακόμη, ταξιδεύουμε με απώτερο σκοπό να ικανοποιήσουμε την έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια. Για να εξερευνήσουμε το άγνωστο και να σχηματίσουμε μια σφαιρική θεώρηση για την πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, το σημαντικότερο για εμένα, είναι ότι τα ταξίδια μάς δίνουν τη δυνατότητα να γευτούμε την απόλυτη ελευθερία. Όταν βρισκόμαστε σε έναν νέο για εμάς τόπο, ένα μέρος που αντικρίζουμε για πρώτη φορά, νιώθουμε πιο «ανοιχτοί» απέναντι στους ανθρώπους, πιο άνετοι να συζητήσουμε και να εκφραστούμε, χωρίς φόβο. Απαλλασσόμαστε, δηλαδή, από κάθε είδους ανασφάλεια και άγχος. Έτσι, επιτυγχάνεται η βαθύτερη επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και η ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων. Καταργούνται τα γεωγραφικά σύνορα, αυτές οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων, και προάγεται η καταπολέμηση των στερεοτυπικών πεποιθήσεων.

Με λίγα λόγια, διαπιστώνεις ότι το ταξίδι είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη σοφία και την αποδοχή. Ταξιδεύοντας, αντιλαμβάνεσαι πως είσαι ίσος με τους γύρω σου, πως δεν ανήκεις σε κάποια ανώτερη φυλή. Εκτιμάς την ευγένεια και τα απλά πράγματα, γιατί καταλαβαίνεις πως εκεί κρύβεται η ευτυχία. Χαμογελάς πιο συχνά, μαθαίνεις να μην κρίνεις κάποιον λόγω της εμφάνισής του. Γίνεσαι πιο κοινωνικός. Μοιράζεσαι, συζητάς, ρωτάς, αγκαλιάζεις και κατανοείς.

Το αεροπλάνο μας αναχωρεί. Πριν φύγω, θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι δεν έχει σημασία πού ή πώς ταξιδεύεις. Αρκεί μέσα από τη διαδρομή να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να καλλιεργείς την κριτική σου σκέψη.

Α! Και κάτι τελευταίο! Μην ξεχάσεις να φυλάξεις το ταξίδι σου ως έναν πολύτιμο θησαυρό, που αποτελεί μια φωτογραφία της πραγματικότητας, ως μια γλυκιά ανάμνηση στην καρδιά σου, που είχε ως αποτέλεσμα την οξύνοια.

Η μαθήτρια του Α4 τμήματος

του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης       

Ευαγγελία Κοκκίνου

 

*Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

Μοιραστείτε την είδηση