Γίνε εσύ αυτός που θα αλλάξει τον κόσμο! Γράφει η Έρικα Παπαθανασίου μαθήτρια της Β΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης

4 Min Read

Στην εποχή μας ο άνθρωπος έχει στραμμένη την προσοχή του στον καταναλωτισμό και την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας του. Προσπαθεί να βρει την ευτυχία στα υλικά αγαθά και επιδιώκει να αποκτήσει γόητρο και κοινωνική καταξίωση. Συλλέγει πτυχία και περγαμηνές, που όμως δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστική καλλιέργεια και παιδεία που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής του. Η οικονομία και οι οικονομικές αξίες αποτελούν βασική μέριμνα και αυτοσκοπό για τις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες και όχι απλά μέσο για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

Αυτός ο προσανατολισμός οδήγησε σε πολλά προβλήματα, όπως το περιβαλλοντικό αδιέξοδο, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και στο φυσικό περιβάλλον. Ο εφιάλτης της κλιματικής κρίσης, η νόσος covid-19 που πλήττει σήμερα την παγκόσμια κοινότητα και πολλές άλλες ασθένειες συνδέονται με την ποιότητα του περιβάλλοντος, με τον τρόπο ζωής, κατανάλωσης και παραγωγής. Ανασφάλεια, τρομοκρατία, βία, έλλειψη θέσεων εργασίας, χαμηλές οικονομικές απολαβές και εργασιακή εκμετάλλευση, διαφθορά, έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και στη δημοκρατία, προσφυγικό ζήτημα και μετανάστευση είναι κάποια από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών που υπονομεύουν την ευημερία τους.

- Advertisement -

Απάντηση στα προβλήματα αυτά είναι η βιώσιμη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί βασική επιδίωξη για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που θέσπισε μια σειρά από στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το 2030. Η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας, η εξασφάλιση πόσιμου νερού, καλής υγείας, ευημερίας και ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους, η ισότητα των φύλων και ο περιορισμός ανισοτήτων, η αξιοπρεπής εργασία, η φθηνή και καθαρή ενέργεια, η δράση για το περιβάλλον και το κλίμα, η προστασία της ζωής στο νερό και στη στεριά, η υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, η βιωσιμότητα των κοινοτήτων, η καινοτομία και οι υποδομές, η επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, καθώς και η συνεργασία όλων αποτελούν αυτούς τους στόχους.

Οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για να μετασχηματίσουμε τον πλανήτη σε έναν κόσμο με ειρήνη, ασφάλεια, ποιότητα ζωής και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πως όμως μπορούμε να τους πετύχουμε; Η λύση είναι η άμεση ανάληψη δράσης όχι μόνο από τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς, αλλά από το σύνολο της κοινωνίας, από τον κάθε πολίτη, έμπρακτα στην καθημερινή του ζωή. Ιδιαίτερα εμείς οι νέοι, είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε ωριμότητα για να εργαστούμε βρίσκοντας λύσεις, αντί να σκεφτόμαστε πώς θα αποκτήσουμε κινητό τελευταίας τεχνολογίας. Η συνεργασία και ο διάλογος, η ένταξη σε εθελοντικές οργανώσεις αφιερώνοντας ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου μας, η αλλαγή συνηθειών και προτεραιοτήτων στη ζωή μας, η στροφή στον συνάνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον, το λίκνο της ανθρώπινη ύπαρξης, όπως διατείνεται ο Γραμματικάκης είναι η μόνη λύση στα αδιέξοδα που δημιούργησε η μέχρι τώρα πορεία του ανθρώπου. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξαναβρεί ο άνθρωπος το πραγματικό νόημα της ζωής και την ευτυχία.

 

Έρικα Παπαθανασίου

μαθήτρια της Β΄ τάξης

του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης       

 

ΟΝΕΙΡΑ ΨΥΧΩΝ

Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

 

Μοιραστείτε την είδηση