Γιώργος Χατζημαρκάκης: Aν η ηλεκτρική ενέργεια είναι σαν το γάλα, τότε το υδρογόνο είναι το τυρί- «Ήρωας του υδρογόνου ο Περιφερειάρχης»

3 Min Read

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hydrogen Europe Γιώργος Χατζημαρκάκης  στην τοποθέτηση του στο συνέδριο για την Καινοτομία  από την πλευρά του δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση της σημασία όλων όσων διαδραματίζονται στην περιοχή σημειώνονται πως «γράφουμε ιστορία» καθώς το μεγαλύτερο έργο κοινου ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) για το υδρογόνο θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Χατζημαρκάκης χαρακτήρισε τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη ως «ήρωα του υδρογόνου» για την «την αδυσώπητη θέλησή του να πάρει τη μεταμόρφωση της δικής του περιοχής στα χέρια του, ενάντια στην αντίσταση κάποιων, όχι μόνο τοπικά αλλά και στην Αθήνα».

Έκανε λόγο για έναν από τους μεγαλύτερους μετασχηματισμούς στην ανθρώπινη ιστορία, που συμβαίνει στην περιοχή τονίζοντας πως «θα πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από μια προηγουμένως γραμμικά προσανατολισμένη οικονομία που εκμεταλλεύεται και επεξεργάζεται τις πρώτες ύλες και στη συνέχεια τις πετάει. Όλος ο κόσμος έχει καταλάβει, όπως τεκμηριώνεται στη Συμφωνία του Παρισιού, ότι πρέπει να κινηθούμε προς μια κυκλική οικονομία. Μια κυκλική οικονομία χρησιμοποιεί φυσικές πηγές ενέργειας όπως τον ήλιο και τον άνεμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτός ο ηλεκτρισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου. Είναι σαν την παραγωγή γάλακτος: αν η ηλεκτρική ενέργεια είναι σαν το γάλα, τότε το υδρογόνο είναι το τυρί το οποίο είναι απείρως πιο ανθεκτικό και δεν χρειάζεται να καταναλωθεί αμέσως. Αυτή η μετάβαση, που συμβαίνει τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο υδρογόνο, θα επηρεάσει και την Ελλάδα, αργά ή γρήγορα. Το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή προωθείται ήδη ενεργά από τη Δυτική Μακεδονία κάνει την περιοχή πρωτοπόρα και θα προσελκύσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις εδώ σε εσάς στη Δυτική Μακεδονία».

“Γιατί είμαστε εδώ σήμερα; Είμαστε εδώ για να εφαρμόσουμε καινοτομίες. Θέλουμε να πρωτοστατήσουμε εδώ σε αυτήν την περιοχή. Το να προχωρήσουμε δεν θα φέρει μόνο νέες επενδύσεις, θα δημιουργήσει επίσης πολλές, πολλές νέες θέσεις εργασίας. Μόνο οι επενδύσεις στην ηλεκτρόλυση θα δημιουργήσουν έως και 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Φαντάζομαι ότι η μετατροπή φορτηγών και επαγγελματικών οχημάτων θα μπορούσε να γίνει και εδώ στην περιοχή. Αυτό θα δημιουργούσε επίσης άλλες 500-1000 νέες θέσεις εργασίας. Παραγωγή λεωφορείων, δουλειές και πάλι σε αυτό το επίπεδο. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Αυτό που χρειάζονται οι επενδυτές είναι περιφέρειες που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω επενδύσεις. Αυτό περιλαμβάνει καταρτισμένο προσωπικό και κατάλληλο περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε επίσης για τη δημιουργία μιας ακαδημίας υδρογόνου. Αυτό θα είναι το περιεχόμενο της εργασίας που μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί εδώ από τις τεχνικές σχολές και τα πανεπιστήμια επί τόπου. Θέλουμε να τα κάνουμε όλα αυτά σε στενή συνεργασία με την περιοχή”.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

 

Μοιραστείτε την είδηση