Γιώργος Κασαπίδης: «Οι Πύργοι Εορδαίας πρότυπο Ανάπτυξης του Αγροτικού τομέα και σημείο αναφοράς της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

3 Min Read

Με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του αρδευτικού δικτύου, την πιθανή δημιουργία φράγματος και την αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων γεωτρήσεων για την εκμετάλλευση του εύφορου κάμπου των Πύργων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Νικόλαος Λυσσαρίδης, ο Δ/ντης Τεχνικών Έργων Κώστας Γρίβας και ο προϊστάμενος τμ. Δομών Περιβάλλοντος Παναγιώτης Τσιάμης, επισκέφτηκαν την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πύργων Δημήτρη Σαμπακίδη και της Προέδρου του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Μάρθας Κωνσταντινίδου τους Πύργους Εορδαίας.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Κοζάνης διερεύνηση επιλογής βέλτιστης λύσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΤΟΕΒ ώστε η άρδευση του κάμπου, να είναι περισσότερο οικονομική και αναπτυξιακή, προς όφελος των αγροτών και της περιοχής.
Όπως γνωρίζουμε εξαιτίας των πιστοποιημένων και άριστης ποιότητας μήλων, η καλλιέργεια μήλου έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, κάτι που φαίνεται από τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν στην περιοχή και όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης «…η διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι καθοριστικός παράγοντας για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενώ η συνολική βελτίωση του αρδευτικού δικτύου αναμένεται να “δώσει ανάσα” στον κάμπο».


Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης αναφερόμενος στο καθεστώς των ΤΟΕΒ σημείωσε στην πρόεδρο του ΤΟΕΒ Πύργων Μάρθα Κωνταντινίδου πως «…το νοικοκύρεμα των ΤΟΕΒ, οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση του νερού, οι δράσεις και τα μέτρα που αφορούν εκατοντάδες χρήστες θα γίνουν πραγματικότητα και θα υλοποιηθούν μόνο, στα πλαίσια ενός αποτελεσματικού φορέα με κανόνες και δράσεις. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα διαχείρισης του νερού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας».
Νωρίτερα ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης μαζί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος Πύργων Εορδαίας «Ιερή Μνήμη» κ. Χαράλαμπο Φωτιάδη, επισκέφτηκαν τον υπό κατασκευή χώρο του τόπου που διαδραματίστηκαν τα φρικτά γεγονότα του Ολοκαυτώματος των Πύργων και αποφασίστηκε η οικονομική συνδρομή της Π.Ε. Κοζάνης για την ολοκλήρωσή του.
Στη συνέχεια βρέθηκαν στο παλαιό κτίριο της Αστυνομίας καθώς προτείνεται από τον Σύλλογο, να διαμορφωθεί ως χώρος έκθεσης και μνήμης, ώστε να αναδεχθεί η ιστορία του τόπου και συζήτησαν για την ωρίμανση του έργου.
Το παλιό γεφύρι του «Σάνδυμου» μαζί με το γεφύρι του Κάστρου (Γκέλιμος) στην περιοχή όπου σώζονται σήμερα μόνο ερείπιά του ήταν ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης καθώς αποτελούν σημαντικά έργα Αρχιτεκτονικής της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σημεία Τουριστικής Ανάπτυξης της περιοχής. Επιπροσθέτως αποφασίστηκε από κοινού η αναζήτηση περισσοτέρων στοιχείων για την καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής Ιστορίας.

Μοιραστείτε την είδηση