Γιώργος Κασαπίδης: Οι επόμενες δεκαπέντε μέρες είναι οι κρισιμότερες και όλοι μαζί θα δώσουμε την τελική μάχη- H συνέντευξη τύπου για τον κορωνοιό

4 Min Read

“Οι επόμενες δεκαπέντε μέρες είναι οι πιο κρίσιμες και είμαστε όλοι αποφασισμένοι να δώσουμε την τελική μάχη” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έδωσε συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης Ηλία  Τοπαλίδη, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπο Τσεβεκίδη , τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχο θεόδωρο Κεραμά , τον Γενικό Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Χαρίσιο Γκοβεδάρο,  τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας Ασλανίδης Πρόδρομος και τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο.

Ο κ. Κασαπίδης εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί ειδικά στην ΠΕ Καστοριάς τονίζοντας πως “οι πρώτες μέρες εφαρμογής των μέτρων δείχνουν ότι οι πολίτες μένουν στο σπίτι. Να κάνουμε υπομονή για άλλες 15 μέρες για να μπορέσουμε να μηδενίσουμε την εξάπλωση του κορωνοιού” υπογράμμισε.

- Advertisement -

Το  ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας συμμορφώθηκαν στα μέτρα επιβεβαίωσε και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας Ταξίαρχο θεόδωρος Κεραμάς, ο οποίος   χαρακτήρισε συγκινητική την ανταπόκριση των πολιτών, οι οποίοι έχουν ευθυγραμμιστεί σε τεράστια πλειοψηφία με τα μέτρα.

“Η Δυτική Μακεδονία έχει τις λιγότερες (167)  παραβάσεις στη χώρα και αυτό δεν οφείλεται στον αριθμό των ελέγχων, που γίνονται κανονικά αλλά στη συμμόρφωση των πολιτών” ανέφερε. Τόνισε πάντως πως υπάρχουν μικρές μειοψηφίες όλων των ηλικιών, που δεν συμμορφώνονται και εκεί παρεμβαίνει η αστυνομία.

“Διαφορετική η ζωή μας μετά τον κορωνοιό”

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειας μετά το πέρας της κρίσης του κορωνοιού και σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση ο κ. Κασαπίδης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δραματικές αλλαγές στα επιχειρησιακά σχέδια, που θα αλλάξουν κατά πολύ τα δεδομένα “Πλέον μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις, που πριν δεν επιτρέπονταν” ανέφερε και σημείωσε πως “θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πως η ζωής μας, ο τρόπος σκέψης μας θα είναι πολύ διαφορετικός μετά την κρίση που βιώνουμε”.

Ο κ. Κασαπίδης επίσης  υπεραμύνθηκε των θέσεων, που εξέφρασε σχετικά με πιθανές ελλείψεις προιόντων διευκρινίζοντας πως διαφαίνεται παγκόσμια έλλειψη σε πρώτες ύλες, ενώ αν παραταθούν τα μέτρα λόγω μη συμμόρφωσης θα επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Γιατί η περιοχή έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας

Τη δική του απάντηση στο γιατί η περιοχή έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας (περίπου 10%) εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, ο οποίος ανέφερε πως οφείλεται στο μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων των χωριών της περιοχής αλλά και στο γεγονός πως είχαμε την ατυχία να χτυπήσει ο ιός την περιοχή πριν τη βελτίωση- που γίνεται καθημερινά-  των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης.

Απολύμανση τη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Πτολεμαίδας

Πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει με το Κέντρο Υγείας Πτολεμαίδας, στο οποίο υπήρχαν δύο θετικά κρούσματα κορωνοιού. Όπως ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ηλίας Τοπαλίδης τη Δευτέρα θα γίνει ξανά απολύμανση και θα απασχολείται μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό.

Διχογνωμία για το ποιός  μπορεί να εισέλθει  στα χωριά με  καραντίνα

Στο μεταξύ διχογνωμία υπάρχει  για το ποιός  μπορεί να εισέλθει  στα χωριά με καραντίνα, όπου τις τελευταίες μέρες είδαμε τόσο αυτοδιοικητικούς, γιατρούς εκτός ΕΟΔΥ ακόμη και δημοσιογράφους.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομος Ασλανίδης τόνισε πως δεν είναι σκόπιμο να εισέρχεται κανείς στα χωριά με καραντίνα και όσοι εισέρχονται θα πρέπει να μένουν για 14 μέρες σε καραντίνα ενώ άλλη άποψη είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς ο οποίος τόνισε πως κατά τη γνώμη του- λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα- μπορούν να εισέρχονται οι αυτοιδοικητικοί της περιοχής, ο Αστυνομικός Δ/ντης και άλλοι για τον καλύτερο συντονισμό της κατάστασης.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ

 

Μοιραστείτε την είδηση