Γιώργος Κύρτσος: Το σύστημα Μαξίμου έχει παγώσει τη δίκη της Χρυσής Αυγής ελπίζοντας σε πολιτικά οφέλη – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στις Βρυξέλλες

9 Min Read

Για την επιτάχυνση των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο, τις ευθύνες της Ευρώπης στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν μπροστά τη Νέα Δημοκρατία μιλά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη σε συνέντευξη στο γραφείο του στις Βρυξέλλες.

Για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις

Παρατηρείται διεθνώς μια επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων. Ο πολιτικός χρόνος τρέχει πολύ πιο γρήγορα και εφόσον είμαστε στο τέλος της πενταετίας, όλοι τοποθετούνται ενόψει της μεγάλης αναμέτρησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει τις δικές της κινήσεις, τα κόμματα τις δικές τους. Άρα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όλα αυτά συν τις εκκρεμότητες που παράγουν πολιτική, όπως το Brexit, τα οικονομικά προβλήματα στην Ιταλία, η αδυναμία της Ευρώπης να συνεννοηθεί με Ουγγαρία και Πολωνία, η άνοδος της σκληρής και άκρας δεξιάς, το μεταναστευτικό, η έλλειψη συνοχής, αν βάλουμε κοντά Τουρκία, Ρωσία και Κριμαία, έχουν μπλοκάρει την κατάσταση.

Για τις ευθύνες της Ε.Ε.

Έχει σοβαρές ευθύνες η Ε.Ε. για όλα αυτά, γιατί κάθε φορά που γινόταν μια επέμβαση από το ΝΑΤΟ ή κράτη μέλη της όπως πχ. στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη, δεν υπήρχε κάποιο αποτέλεσμα. Μέσα από αυτές τις κρίσεις πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών. Αφού, λοιπόν, στην περιφέρεια είχε φοβερές αστοχίες, στη συνέχεια έπρεπε να διαχειριστεί τις ροές. Ακόμα δεν τα έχει καταφέρει.

Για τις μειώσεις των συντάξεων και την αλλαγή στάσης των θεσμών στο θέμα

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις συντάξεων. Αυτές που μειώθηκαν και αυτές που μειώθηκαν και δεν θα ξαναμειωθούν. Μειώθηκαν οι νέες συντάξεις. Όσοι παίρνουν σύνταξη μετά το καλοκαίρι του 2016 αντιμετωπίζουν μεγάλες μειώσεις, στις συντάξεις, στα εφάπαξ, στα επικουρικά. Αυτό που δεν έγινε είναι η μείωση των παλιών συντάξεων για να εναρμονιστούν με τις νέες χαμηλές συντάξεις, η λεγόμενη προσωπική διαφορά. Εμείς ως ΝΔ είχαμε εκτιμήσει το μέτρο ως σκληρό και θα δημιουργούσε τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Το καταψηφίσαμε δύο φορές και ο Μητσοτάκης επιχειρηματολόγησε δύο φορές εδώ στις Βρυξέλλες για την κατάργησή του. Μέσα από διάφορες καραμπόλες, που δεν έχει νόημα να εξηγήσουμε, η κυβέρνηση ήρθε στη θέση της ΝΔ. Επομένως μειώσεις στις παλιές συντάξεις δεν θα υπάρξουν. Όλοι οι συνταξιούχοι, όμως, είναι σε κλοιό λιτότητας. Το φαγητό κοστίζει περισσότερο από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο., το εισόδημά μας έχει πέσει στο 70% του μέσου όρου, βάλτε και τα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης. Επομένως ανάσανε ο κόσμος επειδή δεν θα μειωθεί η σύνταξή του, αλλά νομίζω ότι αυτό ως επιχείρημα από την κυβέρνηση δεν πείθει κανένα.

Από τη στιγμή που μπορέσαμε ως Νέα Δημοκρατία να φέρουμε αποτέλεσμα στη μη μείωση των συντάξεων, δημιουργήσαμε το κλίμα για να προχωρήσουμε σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως το αφορολόγητο ή ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα. Μας ενθαρρύνει η στάση της ΕΕ και των θεσμών και θεωρούμε ότι επιτύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό, όμως, έχει να κάνει και με τις προσεχείς ευρωεκλογές. Η Ε.Ε. είναι χαλαρή αυτό το διάστημα όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τη Γαλλία. Ταυτόχρονα θέλει να απομονώσει την Ιταλία που είναι δυναμική και που ελέγχεται από δεξιόστροφους ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίους. Επομένως τους ενδιαφέρει να είναι όλοι ενωμένοι και να πιέσουν την Ιταλία. Όλα αυτά μπορεί να μην συνεχιστούν μετά τις εκλογές, καθώς θα αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής. Εμείς είμαστε ενταγμένοι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που θα είναι το πρώτο κόμμα και ευελπιστούμε και δουλεύουμε ώστε το οικονομικό πρόγραμμα Μητσοτάκη να υποστηριχθεί τόσο από το ΕΛΚ, όσο και από την Ευρώπη.

Για τις εθνικές εκλογές και τις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ θετικές. Δεν στέκομαι στην ψαλίδα, αλλά στα επιμέρους, όπως ότι ο Μητσοτάκης εμφανίζεται πολύ πιο δημοφιλής και κατάλληλος για πρωθυπουργός από τον Τσίπρα ή η παράσταση νίκης. Σκεφτείτε ότι ο Τσίπρας έχει πέσει κάτω από τον Λεβέντη στη δημοφιλία. Σπάνια έχω δει τόσο καλές δημοσκοπήσεις, αλλά κάνω δύο προειδοποιήσεις, ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι συμβόλαια με την εξουσία, είναι φωτογραφία της στιγμής και όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν. Επίσης, επειδή η ΝΔ είναι κόμμα καναπέ, δηλαδή να καθίσουμε να το συζητήσουμε αφού πάμε μια χαρά, δεν χρειάζεται επανάπαυση. Είναι ενθαρρυντικά, λοιπόν, τα μηνύματα, αλλά δεν έχουν λύσει το εκλογικό και πολιτικό μας πρόβλημα.

Για τους ακροδεξιούς στη ΝΔ

Η ΝΔ είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, που έχει συντηρητικούς, κεντρογενείς και σκληρούς δεξιούς. Αυτό είναι και το μυστικό της. Συνήθως αυτά (σσ. περί ακροδεξιών στη ΝΔ) τα αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας κάτι παραμύθια ότι τη ΝΔ ελέγχει η ακροδεξιά. Άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ πολυσυλλεκτικό κόμμα είναι. Επομένως σας λέω ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις δημοκρατικές τάσεις και έχουμε μεγαλύτερη ιδεολογική συνοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί που ψάχνουν ακροδεξιούς μέσα στις ντουλάπες της ΝΔ, ουσιαστικά ενοχλούνται από την πολυσυλλεκτικότητα της ΝΔ και προσεύχονται να ανεβεί η άκρα δεξιά σε βάρος της ΝΔ.

Αν ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε επί Σαμαρά και κρίνει το δικαστήριο ότι είναι εγκληματική οργάνωση, ξεμπερδεύουμε μια και καλή με την Χ.Α., γιατί δεν μπορεί μια εγκληματική οργάνωση να συνεχίσει την πολιτική της δραστηριότητα. Βέβαια το σύστημα Μαξίμου έχει παγώσει τη δίκη και προστατεύει την ελληνική άκρα δεξιά, ελπίζοντας σε πολιτικά οφέλη.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Θεωρούμε απαράδεκτη τη συμφωνία. Δεν έπρεπε καν να μπούμε στη συζήτηση, εφόσον δεν είχαμε τακτοποιήσει το θέμα της εθνότητας, το θέμα της γλώσσας κι ένα σωρό άλλα ζητήματα. Πέσαμε επομένως στην παγίδα.

Στην Ε.Ε. είναι ενθουσιασμένοι, γιατί αποτελεί μέρος του στρατηγικού στόχου για διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια. Έτσι από την μια πλευρά έχουμε το Brexit που είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το κύρος, την οικονομία, και τις δυνατότητες της Ε.Ε. και μέσα σε αυτή τη γκρίζα εικόνα προέκυψε η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια εν είδει αντισταθμίσματος. Κάποτε το Ελντοράντο ήταν η Τουρκία. Τώρα αυτό έχει αλλάξει για την Τουρκία, καθώς με τα προβλήματα που έχει η Ε.Ε. μια πιθανή είσοδος της θα τίναζε τα πάντα στον αέρα. Έτσι προσωρινά είναι όλοι ενθουσιασμένοι. αλλά σε μερικά χρόνια θα λένε ότι υπάρχουν προβλήματα και θα πέσουμε σε έναν βαλκανικό λαβύρινθο που δεν θα οδηγήσει πουθενά. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Τσίπρας θα έχει βάλει τις υπογραφές που παράγουν αρνητικά αποτελέσματα. Σε σχέση με το ΕΛΚ εμείς λέμε πρώτα η Ελλάδα και δεν μας πιέζει και κανείς. Το ερώτημα είναι τι υπογραφές θα έχουν μπει και τι τετελεσμένα θα έχουν γίνει ως προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. για το θέμα της ένταξης, που κατά τη γνώμη μου δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Για τα ΜΜΕ

Τα ΜΜΕ είναι σε φοβερή κρίση στην Ελλάδα, σε μια κρίση πολυδιάστατη που επηρεάζει το δημόσιο βίο. Οι εφημερίδες πέφτουν σε κυκλοφορία, χάνουν έσοδα και στο περίπτερο. Πέφτει και η ιδιωτική τηλεόραση ποιοτικά και από πλευράς εσόδων. Το πρόβλημα της δημόσιας τηλεόρασης από την άλλη είναι ότι βρίσκεται καθαρά υπό κρατικό έλεγχο. Αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ είναι μέρος όσων γίνονται στην Ουγγαρία. Και το Ίντερνετ που αναπτύσσεται στρεβλά, είναι περισσότερο μέσο κανιβαλισμού ή δημιουργίας μικρόκοσμου. Η ΝΔ ως κυβέρνηση πρέπει να πρωτοστατήσει ώστε να γίνει ξανά μια σοβαρή δημόσια τηλεόραση και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης στις εφημερίδες και στους περιφερειακούς σταθμούς που πιστεύω ότι παίζουν σοβαρό ρόλο. Αν δεν θέλουμε να συνεχίσουμε στη ζούγκλα, κάτι πρέπει να κάνουμε.

Μοιραστείτε την είδηση