Γιώργος Βασιλειάδης: από το 2011 και μετά η συχνότητα εμφάνισης χαλαζοπτώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τους θερμούς μήνες του έτους

2 Min Read

Πολλές ζημιές προκάλεσε η σφοδρή καταιγίδα το απόγευμα της Τετάρτης (αλλά και οι χθεσινές) στην Κοζάνη και στην ευρύτερη περιοχή. Εντός της πόλης οι κεντρικοί δρόμοι πλημμύρισαν και περιφερειακά η χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Ο προγνώστης καιρού Γιώργος Βασιλειάδης με ανάρτησή του στο Facebook έδωσε κάποιες λεπτομέρειες για την χαλαζόπτωση και την βροχή που έπεσε σε μεγάλα τμήματα των δήμων Εορδαίας και Κοζάνης. 

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε, “περιοχές μεταξύ των οικισμών, Ποντοκώμης, Μαυροδεντρίου, Δρεπάνου, Αγίου Δημητρίου και Κοιλάδας, δέχτηκαν τα περισσότερα φαινόμενα. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί τόσο του Δήμου Κοζάνης στην Κίτρινη Λίμνη (δυτικά του Αγίου Δημητρίου) όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην Κοιλάδα, κατέγραψαν περισσότερα από 20 τόνους νερού ανά στρέμμα, ποσότητα που έπεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κατά προσέγγιση, μπορεί να εκτιμηθεί, ότι σε περιοχές Μαυροδεντρίου – Δρεπάνου, το ύψος υετού μπορεί να ξεπέρασε τα 30 χιλιοστά. 

Αντίστοιχης έντασης φαινόμενα σημειώθηκαν σε περιοχές Σερβίων και Βελβεντού με τον σταθμό της Π.Ε. Κοζάνης στο Βελβεντό να καταγράφει 22 χιλιοστά σε λιγότερο από μισή ώρα, καθώς και σε τμήματα μεταξύ Άρδασσας, Ασβεστόπετρας και Προαστίου όπου υπάρχουν αναφορές για μεγάλο χαλάζι. Το φαινόμενο της χαλαζόπτωσης είναι στοιχεία της εποχής που διανύουμε, παρόλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2011 και μετά, η συχνότητα εμφάνισης χαλαζοπτώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά τους θερμούς μήνες του έτους”.

Μοιραστείτε την είδηση