Γιώτα Κοντού: Το κλασικό τραγούδι και η όπερα είναι ένα ταξίδι – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη και τη νέα εκπομπή «Θέσεις και Αντιθέσεις» του kozani.tv

4 Min Read

www.kozani.tv

Η νέα εκπομπή «Θέσεις και Αντιθέσεις» του kozani.tv βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο Βασιλικό Ωδείο Βρυξελλών, όπου φοιτά η Κοζανίτισσα Γιώτα Κοντού κλασικό τραγούδι. Ο Σωκράτης Μουτίδης και ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης μίλησαν με τη Γιώτα για τη ζωή της στις Βρυξέλλες, αλλά και τα όνειρά της.
Πότε ήρθες στις Βρυξέλλες;
Ήρθα στα τέλη του Σεπτέμβρη στο Βασιλικό Ωδείο για περαιτέρω σπουδές στο κλασικό τραγούδι, γιατί είναι ένα αντικείμενο που χρειάζεται αρκετά χρόνια εκπαίδευσης. Όλα αυτά, αφού τελείωσα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισα να δοκιμάσω και κάτι στο εξωτερικό.
Πως επέλεξες αυτή την πόλη;
Αρχικά ξέρω πως ότι βρίσκεται κεντρικά στην Ευρώπη έχει πολύ καλή φήμη από πλευράς προσωπικού και υποστήριξης. Το Βασιλικό Ωδείο έχει καλή φήμη και ως προς την επαγγελματική αποκατάσταση και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος.
Τι είναι κλασικό τραγούδι;
Ουσιαστικά το κλασικό τραγούδι αφορά στην τεχνική. Πολύ συχνά μπερδεύουμε τους όρους όπερα και κλασικό τραγούδι. Στην πραγματικότητα κλασικό τραγούδι είναι ένας τρόπος να τραγουδάς, ώστε να μη χρειάζεσαι βοήθεια για να ακούγεσαι πάνω από μια ορχήστρα. Να μην χρειάζεσαι δηλαδή μικρόφωνο ή κάποιο ηχείο. Η όπερα είναι τα έργα που ερμηνεύονται μ’ αυτό τον τρόπο.
Η ζωή πως είναι εδώ;
Δεν είναι τόσο διαφορετική, όσο περίμενα. Απλά υπάρχει το αίσθημα ότι βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου. Νομίζω είναι πιο πολύ το θέμα της γλώσσας, αλλά και της νοοτροπίας του κόσμου. Βλέπεις μια έλλειψη εμπιστοσύνης, ένα κλείσιμο. Δεν είναι τόσο ανοιχτός ο κόσμος, όπως είναι στην Ελλάδα.
Τι σου λείπει από την Ελλάδα;
Κυρίως οι άνθρωποι, οι δικοί μου άνθρωποι. Η οικογένεια και οι φίλοι από Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, αλλά και η ρουτίνα όταν ήμουν εκεί. Το να βγεις για έναν καφέ στην παραλία της Θεσσαλονίκης και να πιεις έναν καφέ με ανθρώπους που ξέρουν τη γλώσσα σου, τα όνειρά σου και το παρελθόν σου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων έρχονται στο εξωτερικό.
Γιατί φεύγουν οι νέοι άνθρωποι από την Ελλάδα;
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πρόβλημα έλλειψης υποδομών και όχι ταλέντου. Υπάρχουν πολλές όμορφες φωνές στην Ελλάδα που χαραμίζονται και δεν υποστηρίζονται, ώστε να κάνουν κάτι επαγγελματικά και νομίζω ότι το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στο Ίδρυμα Νιάρχος και προσπάθειες να γίνει πιο γνωστό το λυρικό τραγούδι είναι σημαντικά βήματα.
Πόσο καιρό θα μείνεις στις Βρυξέλλες;
Ιδανικά, οι σπουδές μου θα διαρκέσουν τρία χρόνια και αν αποφασίσω να συνεχίσω για άλλο πτυχίο ή για περαιτέρω εκπαίδευση, μπορώ να πάω σε κάποιο άλλο ίδρυμα του εξωτερικού, ψάχνοντας παράλληλα και για κάτι επαγγελματικό. Τίποτα δεν είναι μόνιμο και πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο.
Τα σχέδια είναι ρευστά.
Το κλασικό τραγούδι με το κλασικό τραγούδι είναι ότι αποτελεί διαρκή εξέλιξη και αυτό είναι και το ωραίο. Είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης.
Τι μήνυμα στέλνεις στα νέα παιδιά στην Κοζάνη;
Μην απογοητεύεστε, λόγω έλλειψης γνωριμιών ή χρόνου. Υπάρχει πάντα χρόνος να κάνετε αυτό που θέλετε. Απλά κάντε ότι κάνετε με αγάπη.
Πως βλέπεις τον πολιτισμό στην Κοζάνη;
Το θέμα πολιτισμός στην πόλη της Κοζάνης και γενικώς, θα έπρεπε να είναι κύριο θέμα συζήτησης. Ωστόσο, Θα έπρεπε να υπάρχει και οικονομική στήριξη των νέων παιδιών με υποτροφίες κλπ., ώστε να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να τα κάνουν πραγματικότητα.

- Advertisement -

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση