Γλιτώνει την άμεση επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη η Δυτική Μακεδονία λόγω της έναρξης λειτουργίας του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ μετά την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ, για την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου

3 Min Read

Ανάσα στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας έδωσε η χθεσινή απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ, για την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ. Μια απόφαση που πρακτικά σημαίνει πως δεν θα χρειαστούν άμεσα και στο σύνολο τους (θα απαιτηθεί όμως σταδιακά), οι Δήμοι να αυξήσουν τα δημοτικά τους τέλη παρά την αύξηση του κόστους διαχείρισης απορριμμάτων μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Αύξηση κόστους διαχείρισης απορριμμάτων

Η αύξηση των δημοτικών τελών , φαίνεται αναγκαία καθώς  οι 12 Δήμοι  της Δυτικής Μακεδονίας θα κληθούν να  πληρώνουν προς τη ΔΙΑΔΥΜΑ μετά τη  λειτουργία του νέου εργοστασίου 67 ευρώ/ τόνο απορριμμάτων από 34 ευρώ που  είναι σήμερα.

Μια αύξηση όμως  που θεωρούνταν λογική και δίκαιη  καθώς από  τη μία υπάρχουν τα περιβαλλοντικά  οφέλη και από την άλλη η περιοχή  πληρώντας όλα τα κριτήρια δεν θα  κινδύνευε  να πληρώσει το «τέλος  ταφής» που είναι 35 ευρω/τόνο την πρώτη  χρονιά επιβολής και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ/τόνο.

Το τέλος ταφής που ποτέ δεν επεβλήθη

Όλα αυτά θα ήταν τα λογικά, αν οι κυβερνήσεις από το 2012 και μετά έδιναν συγχωροχάρτι στις υπόλοιπες 12  Περιφέρειες της χώρας και στους  δήμους, που εδώ και χρόνια φρενάρουν  τις μονάδες επεξεργασίας  απορριμμάτων, δίνοντας κάθε χρόνο παράταση στην επιβολή  του «τέλους ταφής». Η αναστολή της επιβολής του  «τέλους ταφής» σημαίνει πως την ώρα  που η Δυτική Μακεδονία θα πληρώνει 67  ευρώ ανά τόνο, στην υπόλοιπη χώρα μπορούν ανενόχλητοι και χωρίς κανένα  κόστος να «πετούν» τα σκουπίδια, όπου  επιθυμούν, με κόστη που δεν θα  ξεπερνούν τα 10-15 ευρώ/ τόνο.

Η προσωρινή λύση για την άρση της αδικίας

Έχοντας υπόψη την συγκεκριμένη κατάσταση οι Δήμοι της περιοχής  απαίτησαν από το Υπουργείο είτε την άμεση επιβολή του “τέλους ταφής” ή κάποιο άλλο τρόπο ώστε να μην είναι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας “τα κορόιδα της υπόθεσης” αλλά αντίθετα και όπως πρέπει  να είμαστε ως κοινωνία  περήφανοι για το συγκεκριμένο έργο  και για την πρωτοπορία της περιοχής  μας στον τομέα των απορριμμάτων.

Η λύση τελικά φαίνεται πως βρέθηκε με  “τεχνικό τρόπο” μέσω της  αναμόρφωσης των ποσοστών συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ.

 

“Είναι μια σημαντική απόφαση που αποκαθιστά μερικώς μια αδικία για τους Δήμους της Δυτ. Μακεδονίας, μέχρι την εφαρμογή του τέλους ταφής που θα δικαιώσει πλήρως την επένδυση στο παραπάνω έργο. Νιώθουμε επίσης δικαιωμένοι για την επιλογή μας, να μην αυξήσουμε τα Δημοτικά Τέλη για το 2017, καθώς πιστεύαμε πως το αίτημα μας είναι δίκαιο και θα γίνει αποδεκτό.
Το διεκδικήσαμε και το πετύχαμε” ανέφερε σε ανάρτηση του του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης.

Μοιραστείτε την είδηση