«Γόρδιος δεσμός» το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων Δεν επετεύχθη η απαρτία στη δια περιφοράς συνεδρίασης

9 Min Read

Δεν επετεύχθη η απαρτία στη δια περιφοράς συνεδρίασης

Δεν υπήρξε εν τέλει απαρτία στη δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης για το περιβόητο πια θέμα των τραπεζοκαθισμάτων. Από το σύνολο των 41 μελών του οργάνου, απαιτούνταν η συμμετοχή των 27 τουλάχιστον, οι οποίοι δεν βρέθηκαν, κι έτσι δεν επιτεύχθηκε η απαραίτητη προϋπόθεση των 2/3.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόσκληση για την δια περιφοράς συνεδρίαση με τη μορφή του κατεπείγοντος απεστάλη μια μέρα πριν (την Τετάρτη 22/2), ενώ την περασμένη Δευτέρα είχε προηγηθεί ψηφοφορία, μετά τη συζήτηση του θέματος, για την οποία δεν συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός, 21 δηλαδή θετικές ψήφοι, για να «περάσει» το θέμα.

Την διαδικασία κατήγγειλαν με πολύ σκληρές εκφράσεις ως «κατακριτέα», «πολιτικά αποκρουστική», «αντιδημοκρατική» και «ντροπιαστική» οι τρεις (Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις», Δύναμη Προοπτική και Λαϊκή Συσπείρωση) από τις έξι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες και απείχαν από τη συνεδρίαση, όπως και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίδης και Κουρού.

Η νέα αυτή εξέλιξη μετατρέπει σε «γόρδιο δεσμό» το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς τώρα επιβάλλεται να βρεθεί μια νέα συμβιβαστική λύση, πιθανότατα μετά από μια νέα δια ζώσης συνεδρίαση. Διαφορετικά, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για την απομάκρυνσή τους.

Χ. Κουζιάκης: Να παραιτηθεί ο κ. Φλώρος

Την παραίτηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, τον οποίο κατηγορεί ότι «προσπάθησε να υφαρπάξει ψήφους και παρουσίες στο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο» ζητά ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Κοζάνη Τόπος Να Ζεις.

«Είναι ντροπή για όλους τους Κοζανίτες να κατέχει την ύψιστη αυτή θεσμική θέση ο κύριος Φλώρος. Το μόνο καλό που μπορεί να κάνει στον τόπο είναι να παραιτηθεί ή αν δεν έχει το πολιτικό θάρρος να ζητηθεί η παραίτηση του από τον κύριο Μαλούτα. Σε αντίθετη περίπτωση φέρει και αυτός ακέραια την ευθύνη για την πολιτική αυτή κατρακύλα» ανέφερε ο κ. Κουζιάκης.

Η σε πολύ έντονο ύφος ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης λέει πως η «διαδικασία που ακολουθούν για μία κανονιστική πράξη, όπως είναι ο κανονισμός λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων, καταδεικνύει για μια ακόμη φορά την αλαζονεία της Δημοτικής Αρχής Μαλούτα, η οποία προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της και τις επιθυμίες φίλων της καταρρακώνει το κύρος ενός θεσμού, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο παραβιάζοντας κάθε αρχή νομιμότητας. Συγκαλεί ξανά δημοτικό συμβούλιο για ένα θέμα που έχει ληφθεί απόφαση 3 μόλις μέρες πριν, με την επίφαση του κατεπείγοντος δια περιφοράς, πετυχαίνοντας απλά να επιβεβαιώσει την διοικητική της ανεπάρκεια, την ιδιοκτησιακή της αντίληψη και την αδυναμία της να δεχτεί την διαφορετική άποψη».

 

Φ. Κεχαγιάς: Είναι ντροπή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να πιέζει τους συμβούλους

Με μια ανάρτηση στο facebook ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Προοπτικής» στο Δήμο Κοζάνης, Φώτης Κεχαγιάς, ανακοίνωσε την απόφαση να μην μετέχει η παράταξή του στη συνεδρίαση.

Ο κ. Κεχαγιάς κάνει λόγο για αντιθεσμική λειτουργία του προέδρου του συμβουλίου Μάρκου Φλώρου και κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι εξευτελίζεται για τα συμφέροντα κάποιων λίγων στον πεζόδρομο.

«Είναι ντροπή ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης κ. Φλώρος να παίρνει τηλέφωνο και να πιέζει τους δημοτικούς συμβούλους να ψηφίσουν στο σημερινό δια περιφοράς συμβούλιο την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον κεντρικό πεζόδρομο. Είναι ντροπή και πρέπει ο πρόεδρος να παραιτηθεί. Ο θεσμικός του ρόλος είναι άλλος. Η παράταξη μας δεν συμμετέχει. Τους τονίσαμε να βγάλουν το άρθρο που αφορά τον κεντρικό πεζόδρομο για να ψηφίσουμε τα τραπεζοκαθίσματα στο ΜΙΚΕΛ απέναντι. Τα συμφέροντα κάποιων λίγων στον κεντρικό πεζόδρομο οδηγούν την παράταξη Μαλούτα στον εξευτελισμό» έγραψε ο κ. Κεχαγιάς.

 

Λαϊκή Συσπείρωση: Η δημοτική αρχή δεν διστάζει να προχωρήσει σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις

«Για να περάσει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, όπως η κυβέρνηση, και η δημοτική αρχή δεν διστάζει να προχωρήσει σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, όπως η επαναφορά του θέματος που καταψηφίστηκε λίγες μέρες μετά, σε δια περιφοράς συνεδρίαση. Για ένα τέτοιο ζήτημα με την έκταση και δημοσιότητα που πήρε η εν λόγω συνεδρίαση αποτελεί πρόκληση  και γι’ αυτό την καταδικάζουμε με την αποχή μας» λέει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης εξηγούν πως καταψήφισαν το συγκεκριμένο κανονισμό γιατί δεν συμβάλει στους διακηρυγμένους στόχους, αλλά προσθέτει επιπλέον εμπόδια και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, εισάγοντας αντιδραστικές πρακτικές.

«Η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής για να υπερασπιστεί τον κανονισμό, στην λογική ότι «θα ανεβεί ο τζίρος των καταστημάτων», ότι «δημιουργούνται θέσεις εργασίας», μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει» λέει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση.

 

Ιωαννίδης-Κουρού: Δεν μπορεί μέσω αποκριάτικων εκδηλώσεων να συζητάμε ένα τόσο σοβαρό θέμα

Τη μη συμμετοχή τους στη δια περιφοράς συνεδρίασης δήλωσαν με ανάρτηση και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Ιωαννίδης και Κώστας Κουρού, οι οποίοι έγραψαν «δεν μπορεί μέσω αποκριάτικων εκδηλώσεων να συζητάμε ένα τόσο σημαντικό θέμα για τη λειτουργία της πόλης, γνωρίζοντας ότι ο νόμος για τον Covid έχει αρθεί από τις 15 Ιανουαρίου».

Στην ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρων ότι είναι υπέρ όλων των επαγγελματικών, αρκεί να μην υπάρχουν διαχωρισμοί.

 

Μάρκος Φλώρος: Η νομιμότητα για τη σύγκληση προκύπτει από τις διατάξεις του νόμου

Τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε υπερασπίστηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μάρκος Φλώρος με ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Προς άρση κάθε αμφιβολίας και αποφυγή σύγχυσης και λανθασμένων εντυπώσεων, οι οποίες μπορεί να θίξουν το κύρος και την αξιοπιστία του Δημοτικού Συμβουλίου, κορυφαίου θεσμικού οργάνου του Δήμου,  οφείλω να σημειώσω ότι η νομιμότητα για τη σύγκληση και λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προκύπτει από τις διατάξεις του Νόμου» ανέφερε ο κ. Φλώρος, κάνοντας επίκληση των σχετικών σημείων (παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν2690/1999. Σύμφωνα με αυτή ορίζεται ότι «οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, αν ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών”. Αν δεν καθίσταται δυνατός ο σχηματισμός της πλειοψηφίας αυτής, λέει η ανακοίνωση, η  ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ωσότου σχηματιστεί απόλυτη πλειοψηφία με την υποχρεωτική προσχώρηση, κάθε φορά, εκείνου ή εκείνων που διατυπώνουν την ασθενέστερη γνώμη, σε μια από τις επικρατέστερες» άποψη που δέχθηκε και το Νομικό Συμβού6λιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) στην με αριθμ. 59/2004 γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος.

Χάρης Κάτανας: οι βιαστικές αποφάσεις δεν είναι η ορθότερη επιλογή

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Χάρης Κάτανας, η οποία έχει ως εξής: Τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Νίκης στην Κοζάνη είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, επιχειρηματίες και πολίτες. Η τοποθέτηση τους πρέπει να γίνεται όπως σε κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο με γνώμονα το σεβασμό προς τους συμπολίτες, ειδικά των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ΑμεΑ, δίνοντας πάντοτε τον κατάλληλο χώρο στους επαγγελματίες της εστίασης να εργαστούν, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η νέα εργασιακή ταυτότητα που προσδοκούμε να έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θέτει ψηλά τον πήχη στον εναλλακτικό τουρισμό, με ότι αυτό συνεπάγεται και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών στον τόπο μας.

Όλα αυτά βέβαια οφείλουν να γίνονται με την γνωμοδότηση των φορέων και με διαφανείς διαδικασίες όσον αφορά το νομοθετικό σκέλος στο δημοτικό συμβούλιο, δίνοντας το χρόνο στους συμβούλους να αποφασίσουν με την ψήφο τους το ορθότερο με γνώμονα το καλό των πολλών. Άποψη μου είναι πως στο κέντρο κάθε σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τραπεζοκαθίσματα για να εξυπηρετούνται όσοι επιθυμούν, με αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο όμως για τυχόν παραβάσεις.

Οι βιαστικές αποφάσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα σε προεκλογικό χρόνο μάλιστα, δεν είναι η ορθότερη επιλογή.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση