Γραβάτα εσείς, με θηλιά εμείς

3 Min Read

Με τόσες που σας έχουν χαρίσει κ. Πρόεδρε, δεν χρειάζεται να ξοδευθείτε, προκειμένου να εμφανισθείτε πια με γραβάτα, όπως έχετε δεσμευθεί ότι θα πράξετε, αν πτυχωτέ «μείωση του χρέους». Διαλέξτε λαιμοδέτη, ώστε να υποστηρίξετε σημειολογικώς τον ισχυρισμό σας. Ότι πεταχτέ επί τέλους τον μεγάλο στόχο όλων των κυβερνήσεων, όσων υπέγραψαν  μνημόνια.
Δεν πρόκειται να ισχυριστώ ότι δεν πετύχατε τίποτε. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους κατά δέκα χρόνια και η διεύρυνση της περιόδου χάριτος στη δεκαετία, είναι θετικές. Άλλα ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Διότι στόχος όλων των κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης της δικής σας, ήταν να υπάρξει μείωση του χρέους. Να διαγραφεί ένα μέρος του, ώστε να μειωθεί ο επικινδύνως υψηλός δείκτης ποσοστού του χρέους έναντι του ΑΕΠ της χώρας.
Πέρα μάλιστα από επιθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων, υπήρχε και σαφέστατη δέσμευση των Ευρωπαίων εταιρών-δανειστών μας, και σταθερή επιδίωξη του ΔΝΤ, για «ουσιαστική μείωση του χρέους». Άλλα σήμερα οι εταίροι μας πανηγυρίζουν, διότι κατάφεραν να ξεχασθεί η δέσμευση τους. Δεν διέγραψαν ούτε ευρώ από τα δάνεια. Το δε ΔΝΤ, βλέποντας ότι δεν υπάρχει η μείωση που ζητούσε, βγάζει την ουρά του απέξω. Προεισπράττει το υπόλοιπο του δικού δανείου, δεν μετέχει στο πρόγραμμα, άλλα παραμένει ως «τεχνικός σύμβουλος» των δανειστών. Και θα μας ελέγχει, μαζί τους, με ανά τρίμηνο αξιολογήσεις.
Το πόσο πίσω είναι αυτό που πεταχτέ, από αυτό που άλλοτε είχαν δεσμευθεί οι εταίροι μας να παραχωρήσουν, φαίνεται από μια ανάρτηση του έγκριτου δημοσιογράφου των Financial Times, του Πίτερ Σπίγκελ, που παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες: «Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι όταν (το Νοέμβριο του 2012) το Eurogroup είχε υποσχεθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα προκειμένου «να μειωθεί αισθητά κάτω από το όριο του 110%» μέχρι το 2022. Αξίζει να το θυμηθούμε μετά την αυτοαποθέωση που συμβαίνει σήμερα το πρωί στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες».
Αντί όμως να μειωθεί το χρέος, ώστε να μην ξεπερνά το 110%  του ΑΕΠ, σήμερα που πανηγυρίζετε και εσείς και οι δανειστές μας, η συμφωνία που «πετύχατε», μας αφήνει με ένα χρέος το οποίο βρίσκεται στο 177,8%. Πανηγυρίστε λοιπόν με τα ψιχία που σας πρόσφεραν, ως αντάλλαγμα στη σφιχτή θηλιά που περνούν στον ελληνικό λαό για τις επόμενες δεκαετίες.
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
www.massavetas.gr

Μοιραστείτε την είδηση