Στο χάρτη της καλλιέργειας σκόρδου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη επιθυμούν να εντάξουν την Κοζάνη καλλιεργητές σκόρδων από τα Πετρανά, οι οποίοι την τελευταία τριετία αποφάσισαν να μπουν δυναμικά στην καλλιέργεια και να την αναπτύξουν οργανωμένα.
«Κυρίως η νεολαία των Πετρανών αποφάσισε να στραφεί στο σκόρδο» λέει ο Χάρης Βογδόπουλος, παραγωγός σκόρδων, συμπληρώνοντας ότι «μας φάνηκε αρκετά επικερδής η καλλιέργεια, καθώς είναι μονοετής και κάθε χρόνο αυξάνεται η σπορεία που μπορούμε να βάλουμε, αφού από ένα στρέμμα μπορούμε να πάμε στα δέκα».
Το σκόρδο κατάγεται από την κεντρική Ασία, με τη χρήση του να είναι ιδιαίτερα γνωστή από τα αρχαία χρόνια στην Αίγυπτο, στην Αρχαία Ελλάδα και στην Αρχαία Ρώμη. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, κερδίζει έδαφος ως super food.
H ομάδα των καλλιεργητών από τα Πετρανά με μεράκι και λεπτομέρεια προσπαθεί να παράξει σκόρδα ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας.
«Η καλλιέργεια του σκόρδου είναι δυναμική καλλιέργεια και θέλουμε τη διαχειριστούμε ως βιολογική» τονίζει ο καλλιεργητής Ισαάκ Κυπάρογλου, ενώ σε ότι αφορά στη διαδικασία προσθέτει ότι «στην καλλιέργεια του σκόρδου πρέπει να προετοιμάσουμε το χωράφι τουλάχιστον τέσσερις με πέντε φορές και μετά πάμε για τη σπορά. Η καλλιέργεια θεωρείται μέτρια σε βαθμό δυσκολίας, αλλά απαιτεί γνώση».
Η καλλιέργεια σκόρδου εξελίσσεται δυναμικά στα Πετρανά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι πριν τρία χρόνια καλλιεργούνταν μόλις 7 στρέμματα, ενώ τώρα αγγίζουν τα 100 και η συνολική παραγωγή φθάνει στους 100 τόνους.
Οι παραγωγοί βλέποντας πως οι καλλιέργειες αποδίδουν, αυξάνουν τις καλλιεργητικές εκτάσεις και την παραγόμενη ποσότητα. Για να ανταποκριθούν, μάλιστα, στις ανάγκες κατασκεύασαν μια μηχανή, δική τους πατέντα, για την παραγωγική διαδικασία.
«Ακούγεται σαν παραμύθι, καθώς τρεις φίλοι μαζεύτηκαν» λέει ο Αθανάσιος Αθανασίου, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και συνεχίζει «βάλαμε τη σκέψη και τη φαντασία μας και φτιάξαμε το GAS garlic system, τα αρχικά του οποίου προέρχονται από τα αρχικά των ονομάτων μας Γιώργος-Αντώνης-Σάκης». «Ήταν μονόδρομος το μηχάνημα, καθώς το να σπάσεις δέκα τόνους σκόρδα, που είναι η ποσότητα που θα φυτευτεί σε 100 στρέμματα, με τα χέρια θα ήταν αδύνατο» λέει ο κ. Αθανασίου.
Στο πλευρό της 20μελούς ομάδας βρίσκονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού, ενώ όπως λέει η Αρχοντία Γιαννακοπούλου, «με συγκινεί ότι νέα παιδιά ασχολούνται με τη γη και όσο μπορώ να δώσω τα φώτα μου, θα είμαι δίπλα τους σε ότι ζητήσουν».
Σωκράτης Μουτίδης