H Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης μετακομίζει…και δίνει νέα πολιτιστική ταυτότητα στη Δυτική Μακεδονία- Σπουδαίες παρουσίες στο Φόρουμ Ιδεών για τις βιβλιοθήκες και τον πολιτισμό 12-14 Mαΐου στην Κοζάνη

5 Min Read

Η Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης δεν είναι απλά μια ακόμη βιβλιοθήκη. Με ιστορία που ξεκινά στα μέσα του 17ου αιώνα, καρδιά της πνευματικής κίνησης στην περιοχή κατά την περίοδο του διαφωτισμού και πνευματική εστία του Ελληνισμού της περιοχής, αδιάκοπη λειτουργία στο χρόνο, περισσότερους από 100.000 τόμους στα ράφια της και ανεκτίμητης αξίας αρχέτυπα και παλαίτυπα , προκαλεί το θαυμασμό και το ενδιαφέρον σε επισκέπτες και ερευνητές και αποτελεί καύχημα όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα, ήρθε η ώρα, ο τεράστιος αυτός πλούτος να στεγαστεί στη θέση που του πρέπει.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης, ένα υπερσύγχρονο κτίριο 6800τ.μ. θα δώσει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό.

Μια βιβλιοθήκη που θα «εξηγεί» στο κοινό ελληνικό και ξένο, γιατί και πώς όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος συγκεντρώθηκε στην πόλη της Κοζάνης των τελευταίων τριών αιώνων, καθιστώντας την ένα από τα βασικά ιστορικά κέντρα ανάπτυξης του Ελληνικού Διαφωτισμού, δείχνοντας πού μπορεί να προσβλέπει η κοινωνία της Κοζάνης και κάθε ελληνικής πόλης, για την μετεξέλιξή της από ιστορικό κέντρο του ελληνικού διαφωτισμού στα Βαλκάνια σε μελλοντική ισότιμη πόλη της Ενωμένης Ευρώπης.

Η νέα βιβλιοθήκη Κοζάνης αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της μέχρι το τέλος του 2017. ‘Ένα εγχείρημα προκλητικό σε μια δύσκολη περίοδο, που δεν μπορεί να πετύχει χωρίς συνέργειες και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Το νέο κτίριο, συνολικής έκτασης 6.800 τ.μ, περιλαμβάνει: τη βασική ενότητα της βιβλιοθήκης, τον κεντρικό χώρο υποδοχής και το μουσείο -τρία τμήματα αυτόνομα και αλληλεξαρτώμενα καθώς η βιβλιοθήκη βρίσκεται σε επαφή με τον κεντρικό χώρο υποδοχής και διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο. Αναπτύσσεται σε δύο κύρια επίπεδα και ένα πατάρι, ενώ σε ένα χαμηλότερο επίπεδο χωροθετούνται τα παλαίτυπα, οι ειδικές συλλογές, ο χώρος των ερευνητών καθώς και ένα μικρό εργαστήριο συντήρησης βιβλίων.

Η επικοινωνία των δύο βασικών επιπέδων της βιβλιοθήκης γίνεται μέσω ενός κλιμακοστασίου που λειτουργεί και ως βιβλιοστάσιο. Ο κεντρικός χώρος υποδοχής έχει διπλό ρόλο καθώς λειτουργεί ως σημείο ελέγχου όλου του κτιριακού συγκροτήματος, οδηγώντας παράλληλα τους επισκέπτες στη βιβλιοθήκη και στο μουσείο, ενώ έχει τη δυνατότητα να καλύψει εκθέσεις και μικρές εκδηλώσεις.

Το μουσείο (συνολικής επιφάνειας χώρων 1.400 τ.μ) βρίσκεται και αυτό σε επαφή με τον κεντρικό χώρο υποδοχής και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα και ένα πατάρι. Το χαμηλότερο από τα επίπεδα αυτά λειτουργεί ως αποθήκη. Το επίμηκες κτίριο καταλαμβάνει όλη την πλευρά του οικοδομικού τετραγώνου, ενώ στο μέσον περίπου της πλευράς αυτής βρίσκεται η κεντρική είσοδος του κτιριακού συγκροτήματος, η οποία, υπό μορφή στοάς, διαπερνά τον κτιριακό όγκο της βιβλιοθήκης και καταλήγει στον κεντρικό χώρο υποδοχής του συγκροτήματος, επιφανείας 400 Μ².

Στις δύο πλευρές του χώρου αυτού προσαρτώνται οι ενότητες της βιβλιοθήκης και του μουσείου. Στη στάθμη κάτω από ισόγειο της βιβλιοθήκης αναπτύσσονται η προστατευμένη ζώνη των παλαιτύπων και των ειδικών συλλογών, ένα μικρό εργαστήριο συντήρησης βιβλίων και τμήμα της διοίκησης, ενώ στην ίδια στάθμη και κάτω από τον χώρο υποδοχής του συγκροτήματος βρίσκεται η παιδική βιβλιοθήκη, με ανεξάρτητη πρόσβαση από την υποβιβασμένη αυλή, που δημιουργείται σε συνέχειά της.

Στις 12-14 Μάιου στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί το «Φόρουμ Ιδεών για τις Βιβλιοθήκες και τον Πολιτισμό». Μια σημαντική διοργάνωση με σπουδαίους ομιλητές, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθεί η συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης με την Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά να οικοδομηθούν και σχέσεις με οργανισμούς όπως το Ριζάρειο Ίδρυμα. « Η έναρξη λειτουργίας της νέας μας βιβλιοθήκης θέλουμε να δώσει μια νέα κατεύθυνση στην πολιτιστική μας ταυτότητα. Όχι γιατί υπάρχει εμμονή με τα γράμματα, αλλά γιατί η περιοχή αυτή έχει αποδείξει εδώ και 400 χρόνια, μια από τις σταθερές της είναι το πνευματικό της αποτύπωμα» δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης Παναγιώτης Δημόπουλος. Περισσότερες πληροφορίες για την Κοβεντάρειο» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης αλλά και το Φόρουμ Ιδεών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.kozlib.gr

Μοιραστείτε την είδηση