Η άδεια λειτουργίας του γηπέδου κλειδί για τη διεξαγωγή αγώνων του ΦΣ Κοζάνης στο ΔΑΚ

5 Min Read

Μάταια περίμεναν οι φίλαθλοι της Κοζάνης να παρακολουθήσουν το πρώτο επίσημο αγώνα, μετά από αρκετά χρόνια, για το κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον ιστορικό Ηρακλή. Ο αγώνας αναβλήθηκε, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του καθώς η Περιφέρεια δεν εξέδωσε τη σχετική άδεια διεξαγωγής του. Ακολούθησε ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης για το ποιος είχε την ευθύνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Δύο φαίνεται πως ήταν τα σημαντικά προβλήματα που ανέκυψαν, η άδεια λειτουργίας του ΔΑΚ Κοζάνης και η θέση της αστυνομίας για το αν σε παιχνίδια υψηλού κινδύνου πληρούνται οι όροι ασφαλείας του γηπέδου.

Για το θέμα της άδειας λειτουργίας του γηπέδου σύμφωνα με την Περιφέρεια η «άδεια αυτή έχει ετήσια ισχύ και εκδίδεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη του γηπέδου, επομένως του Δήμου. Η τελευταία άδεια του ΔΑΚ Κοζάνης ήταν του 2005. Παράταση της άδειας αυτής δεν υπήρχε, αφού δεν ήταν σε ισχύ το 2017, οπότε και άρχισαν να δίνονται παρατάσεις σε εν ισχύι άδειες».

Μάλιστα η Περιφέρεια, προσθέτει πως μετά την αλλαγή κατηγορίας της ομάδας της Κοζάνης οι προδιαγραφές, τεχνικές και ασφαλείας, είναι αυξημένες.

Από την δική του πλευρά, ο Δήμος Κοζάνης για το θέμα της άδειας λειτουργίας του γηπέδου έχει διαφορετική άποψη καθώς θεωρεί πως καλύπτεται η αδειοδότηση του ΔΑΚ «από τις διαδοχικές ανανεώσεις και παρατάσεις που προκύπτουν από το Νόμο βρίσκεται σε ισχύ έως σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα την Εγκύκλιο 2 της 29/12/2017 της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού».

Μάλιστα επισημαίνει ο Δήμος Κοζάνης πως « με βάση την ισχύουσα άδεια λειτουργίας του ΔΑΚ και την προσφάτως εκδοθείσα ΚΥΑ (ΦΕΚ 5252/Β/30-8-2023) για νέα παράταση των υφιστάμενων αδειών λειτουργίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπορούσε να εκδώσει άδεια διεξαγωγής του σημερινού αγώνα κυπέλλου, δεδομένου ότι πληρούνταν όλες οι προϋποθέσεις που έθετε η ανωτέρω ΚΥΑ».

Είναι προφανές πως υπάρχει απολύτως διαφορετική ανάγνωση της νομοθεσίας από Περιφέρεια και Δήμο Κοζάνης, κάτι που δημιουργεί προβλήματα και για τους επόμενους αγώνες της Κοζάνης για την SL2 καθώς αν η Περιφέρεια θεωρεί πως το ΔΑΚ δεν έχει άδεια λειτουργίας η οποία να ανανεώνεται, τότε για να δώσει έγκριση τέλεσης αγώνα θα πρέπει να βγει νέα άδεια λειτουργίας.

Το δεύτερο ζήτημα ήταν η στάση της αστυνομίας. Σύμφωνα με την Περιφέρεια «η Αστυνομία εκτιμώντας ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για εντάσεις και κρίνοντας ότι δεν πληρούνται οι όροι ασφαλείας του γηπέδου, είναι κάθετα αρνητική με τη διεξαγωγή του αγώνα και τη θεωρεί παράνομη λόγω της μη ύπαρξης άδειας λειτουργίας του ΔΑΚ Κοζάνης, έχοντας ενημερώσει σχετικά και την Εισαγγελία με σκοπό την παρέμβαση Εισαγγελέα σε περίπτωση που διεξαγόταν ο αγώνας.

Ο μόνος τρόπος διεξαγωγής του παιχνιδιού με τη σύμφωνη γνώμη της Αστυνομίας, ήταν αυτό να γίνει χωρίς την παρουσία φιλάθλων, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τις ομάδες και το Δήμο».

Συνεπώς είναι φανερό πως η αστυνομία δεν πρόκειται να δώσει συγκατάθεση για τη διεξαγωγή αγώνα SL2 στο ΔΑΚ Κοζάνης αν δεν υπάρχει η σχετική άδεια.

Από την πλευρά του Δήμου Κοζάνης τονίζεται πως η πλευρά του Δήμου Κοζάνης πρόβαλλε  εχέγγυα σχετικά με την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, που όμως δεν έγιναν αποδεκτά.

Το σημαντικό είναι το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Χθες υπήρξε συνάντηση Δήμου Κοζάνης και διοίκησης της Κοζάνης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΔΑΚ Κοζάνης, ώστε να φιλοξενεί αγώνες της Super League 2.

Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Κοζάνης προς την ΕΠΟ και την SL2 θα επισκεφθεί το χώρο του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου εμπειρογνώμονας, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία υλοποίησης των εργασιών προσαρμογής του ΔΑΚ στις απαιτήσεις της κατηγορίας.

Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα είναι πολλά αναφορικά και με το σχεδιασμό του Δήμου για το πως θα λειτουργήσει φέτος το γήπεδο του ΔΑΚ αλλά και τι άλλαξε φέτος και δεν υπήρξε άδεια ενώ πριν περίπου από ακριβώς ένα χρόνο η ΑΕΠ Κοζάνης υποδεχόταν την Ελασσόνα και πάλι για το κύπελλο Ελλάδας.

Γιάννης Κωσταρέλλας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση