Η αέναη εξέλιξη της Ιατρικής, τεχνητή νοημοσύνη, και η σταθερή και αναλλοίωτη αποστολή του Ιατρού. Των Χαρίσιου και Κωνσταντίνου Μπουντούλα*

6 Min Read

Η τεχνολογία σήμερα, διαδραματίζει σπουδαιότατο ρόλο στη διαγνωστική προσέγγιση και θεραπεία του ασθενούς. Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) που σιγά-σιγά άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στην κλινική ιατρική πράξη, θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο τον Ιατρό στην αποστολή του, η οποία είναι να διατηρεί το συνάνθρωπό του υγιή, και να του ξαναδίνει την υγεία όταν αρρωστήσει.

Η ΤΝ θα δώσει απεριόριστες και εν πολλοίς απρόβλεπτες δυνατότητες στην Ιατρική (πολλά προβλήματα όμως, ηθικής και μη φύσεως, προς το παρόν δεν έχουν επιλυθεί).  Η ΤΝ θα δώσει τη δυνατότητα στον Ιατρό να γνωρίζει, (εκτός από την κλινική εικόνα του αρρώστου), το σύνολο των γονιδίων του ασθενούς, τις πολλαπλές αλληλοεπιδράσεις μεταξύ των γονιδίων, τις αλληλοεπιδράσεις των γονιδίων με το περιβάλλον, τους λεπτούς μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο, την αλληλοεπίδραση των μοριακών μηχανισμών με τα γονίδια και το περιβάλλον, και την αλληλοεπίδραση των νόσων μεταξύ τους. 

- Advertisement -

Θα δώσει τη δυνατότητα στον Ιατρό να καθορίζει με ακρίβεια παράγοντες που επιταχύνουν τη γήρανση και συμβάλουν στην αύξηση της βιολογικής ηλικίας (δηλαδή την επίδραση που έχει ο χρόνος στα κύτταρα) και πολλά άλλα. Ο Ιατρός θα είναι σε θέση να προβλέπει ποια άτομα κινδυνεύουν να νοσήσουν από μια συγκεκριμένη νόσο πολλά χρόνια πριν αρρωστήσουν, και θα συνιστά μέτρα για την πρόληψη αυτής.

Επίσης θα είναι σε θέση να κάνει διαστρωμάτωση κινδύνου ασθενών με ακρίβεια και θα έχει τη δυνατότητα να προβλέπει ακόμα και μελλοντική επέλευση αιφνίδιου θανάτου, όπως είχαν ανακοινώσει ερευνητές (Voussfi Y, και συνεργάτες) στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association) το Νοέμβριο του 2023. 

Με αυτό τον τρόπο ο Ιατρός θα είναι σε θέση να εφαρμόζει απόλυτα στοχευμένη και εξατομικευμένη ιατρική στο συγκεκριμένο ασθενή και όχι την ιατρική της «μάζας» που εφαρμόζουν οι επιδημιολόγοι και συχνά και οι κλινικοί ιατροί σήμερα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Ανάλυση δεδομένων από τεράστιο αριθμό ασθενών επίσης θα βοηθήσει προς αυτή την προσπάθεια.

Επιπλέον υπάρχει πιθανότητα να βρεθούν μηχανισμοί που θα επιτρέπουν την επαναφορά κυττάρων που νοσούν λόγω «γήρατος» στο φυσιολογικό. Όλες αυτές οι δυνατότητες θα συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών, και πιθανόν και την πρόληψη πολλών νοσημάτων. Αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός της Ιατρικής. 

Η ΤΝ, θα απαλλάξει τον Ιατρό από πολλές ασχολίες που δεν έχουν άμεση σχέση με την καθαρά κλινική ιατρική πράξη (π. χ. τήρηση ιατρικών αρχείων, καταγραφή διαχρονικών μεταβολών μιας χρόνιας νόσου, επικοινωνία ιατρών με άλλους φορείς υγείας, και πολλά άλλα). Έτσι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στον Ιατρό να ασχοληθεί αποκλειστικά με τον ασθενή όπως αναφέρει ο διεθνούς φήμης καρδιολόγος Eric Topol, Ιδρυτής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας και Μεταφραστικής Έρευνας στο βιβλίο του “Deep Medicine: how artificial intelligence can make health human again”.  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθει η σχέση Ιατρού-Ασθενούς, η οποία σήμερα άρχισε να χάνεται, παρά το γεγονός ότι αυτή η σχέση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Ιατρικής.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στην Ιατρική αποτελεί προέκταση των αισθήσεων του Ιατρού.  Αυτά που ο Ιατρός δεν μπορεί να δει με γυμνό μάτι, του τα παρέχουν οι διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι (π. χ. μαγνητική ή αξονική τομογραφία, ηχωκαρδιογράφημα, άλλες) και το μικροσκόπιο. Αυτά που δεν μπορεί να ακούσει του τα δίνει το  Doppler, αυτά που δεν είναι σε θέση να ψηλαφήσει του τα παρέχουν τεχνικές που δίνουν με ακρίβεια το μέγεθος και τη σύσταση διαφόρων οργάνων.

Η ΤΝ δεν αποτελεί μόνο προέκταση των αισθήσεων, αλλά και  του εγκεφάλου  του Ιατρού. Εκτός των άλλων, αυτή δίνει πληροφορίες για όλες τις πολύπλοκες και πολλαπλές αλληλοεπιδράσεις μεταξύ γονιδίων-περιβάλλοντος-μοριακών μηχανισμών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω που είναι αδύνατο να συλλάβει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Ο Ιατρός θα μεταφέρει τα αποτελέσματα της τεχνολογίας στον ασθενή. Αυτό όμως δεν αρκεί. Ο Ιατρός θα δώσει στον ασθενή κάτι παραπάνω από αυτό που δίνει η τεχνολογία. Θα δώσει στον άρρωστο τη στοργή του, τη συμπόνια του, θα του εμπνεύσει αισιοδοξία, θα του δώσει ολόκληρη την ανθρωπιά του. Θα δώσει στον ασθενή αυτά που δεν είναι σε θέση να δώσει η οποιαδήποτε τεχνολογία.

Η Ιατρική επιστήμη και τεχνολογία θα εξελίσσονται επ’ άπειρον. Κανείς δεν μπορεί  να προβλέψει τι θα ακολουθήσει την ΤΝ. Μέσα σ ’αυτή την αέναη αλλαγή, η αποστολή του ιατρού που είναι να διατηρεί το συνάνθρωπό του υγιή, θα παραμένει αναλλοίωτη και σταθερή, ασχέτως τόπου-χρόνου και τεχνολογίας. Η υγεία είναι θείο δώρο και ο Ιατρός του οποίου αποστολή είναι να διατηρεί τον συνάνθρωπό του υγιή, εκτελεί θεϊκό λειτούργημα. “Aν η ζωή του Ιατρού δεν μπορεί να είναι θεϊκό λειτούργημα, τότε καμιά ζωή δεν είναι λειτούργημα και τίποτα δεν είναι θεϊκό”, είχε επισημάνει ο Steven Paget.

*Konstantinos Dean Boudoulas MD, Professor of Medicine/Cardiovascular Medicine, Section Head Interventional Cardiology, Director Cardiac Catheterization Laboratories, Columbus Ohio, USA.

*Harisios K  Boudoulas MD, PhD, PhD Hon, Professor of Medicine/Cardiovascular Medicine and Pharmacy (emeritus), The Ohio State University, Columbus Ohio, USA. Honorary Professor, Academician (an. mem.)

Μοιραστείτε την είδηση