Η ανεργία το βασικό πρόβλημα για τη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis- «Η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί πίεση στον Περιφερειάρχη»

4 Min Read

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας έχουν τα ευρήματα του ετήσιου Βαρόμετρου από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της Populus (Strategy and Insights), που δημοσίευσε η εφημερίδα Μακεδονία.

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία Palmos Analysis για λογαριασμό της Populus (Strategy and Insights), το διάστημα 14 έως 19 Ιουνίου, σε δείγμα 2.061 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 17 ετών, με αναλογική κατανομή στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και αποτελεί  ακτινογραφία κάθε μιας από τις τέσσερις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους κατοίκους στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου καθώς και ο βαθμός αξιολόγησης των τεσσάρων περιφερειαρχών όσον αφορά το έργο τους, αλλά και την εικόνα τους.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες όπου η ακρίβεια θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, στη Δυτική Μακεδονία στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η ανεργία σε ποσοστό 72%. Αυτό ίσως οφείλεται στην βίαιη απολιγνιτοποίηση η οποία έπληξε το λεκανοπέδιο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας, προκαλώντας μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ανεργία με 46% και ακολουθεί η ερημοποίηση/μετανάστευση νέων με 27%, που και αυτά είναι συναφή με την απολιγνιτοποίηση. Ακολουθούν τα προβλήματα της έλλειψης επενδύσεων (19%) και οικονομικής ανάπτυξης (18%), οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας (16%), η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός (11%).

Η επιδείνωση των οικονομικών και αναπτυξιακών δεικτών στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντανακλά, όπως φαίνεται από τα ευρήματα του Βαρόμετρου και στο πρόσωπο του περιφερειάρχη ο οποίος πρόσκειται άλλωστε στο κυβερνών κόμμα. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κασαπίδης καταγράφει από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των τεσσάρων περιφερειαρχών στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα, στο ερώτημα «εσείς τι γνώμη θα λέγατε ότι έχετε για τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη;» το 31% δηλώνει «θετική και μάλλον θετική γνώμη» και άλλο 31% δηλώνει «αρνητική και μάλλον αρνητική γνώμη» ενώ σχεδόν ένας στους τρεις, ποσοστό 33%, δεν διατυπώνει γνώμη.

Πολύ χειρότερη είναι η επίδοση του κ. Κασαπίδη όσον αφορά την αξιολόγηση του έργου του. Στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένος/η από το έργο του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη;» το 50% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι», σε αντίθεση με το 37% που δηλώνει «ναι» και «μάλλον ναι».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών της  Palmos Analysis Πασχάλη – Αλέξανδρο Τεμεκενίδη «ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά προβλημάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου η ακρίβεια -κυρίαρχη αναφορά προβλήματος στη χώρα σήμερα- υποσκελίζεται από την ανεργία, ενώ σαφώς υψηλότερες είναι και οι αναφορές στην ερημοποίηση – μετανάστευση των νέων, στην έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και στην οικονομική ανάπτυξη. Είναι προφανές ότι η υπόθεση της απολιγνιτοποίησης που αφορά στη συγκεκριμένη Περιφέρεια, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και συνακόλουθα, δυσαρέσκεια στους κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα, η υπόθεση δημιουργεί πίεση και στο πολιτικό προσωπικό της περιοχής, με τα σημάδια να είναι σαφή στην εικόνα του Περιφερειάρχη, που εξελέγη το 2019 με την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος. Η μάχη του 2023 στην Περιφέρεια αυτή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς όλοι οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες -όχι μόνο ο νυν- θα πρέπει να πείσουν τους πολίτες ότι έχουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για την επόμενη μέρα του λιγνίτη στην περιοχή».

Με πληροφορίες εφημεριδα “Μακεδονία”

Μοιραστείτε την είδηση