Αυξάνονται τα περιστατικά άνοιας – Πολλαπλές οι επιπτώσεις στους ασθενείς και το περιβάλλον τους

straboy
από straboy
2 Min Read

Το πολυσύνθετο θέμα της άνοιας και των συνεπειών της τόσο στους ίδιους τους ασθενείς, όσο και στο περιβάλλον τους, παρουσιάστηκε την Κυριακή στο Κοβεντάρειο σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν το Περιφερειακό Τμήμα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας, το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Πολιτισμού, το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και η Δημοτική Κοινωφελής επιχείρηση με τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι του δήμου Κοζάνης.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στις ιατρικές, όσο και στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του θέματος, το οποίο αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Με αριθμούς «κάθε τρία δευτερόλεπτα παρουσιάζεται κι ένα καινούργιο περιστατικό άνοιας στον κόσμο», όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ρούσης Αλεξανδρής , ενώ στην Ελλάδα σήμερα 200.000 άνθρωποι πάσχουν απο άνοια και αναμένεται να φτάσουν τους 600.000 μέχρι το 2050.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Μακεδονίας Τάσα Βαβλιάρα αναφέρθηκε τόσο στην πρωτοβουλία, όσο και στις βασικές πτυχές του θέματος, ενώ στο χαιρετισμό του ο διοικητής του Μαμάτσειου Γ. Χιωτίδης επισήμανε ότι το Νοσοκομείο με το εξαιρετικό επιστημονικό του προσωπικό μπορεί να παρέχει βοήθεια.
Η άνοια είναι σύνολο συμπτωάτων που προσβάλλει τις γνωστικές λειτουργίες και επηρεάζει τη ζωή πασχόντων και συνοδών, τόνισε η κοινωνική νευρολόγος Δώρα Τολίκα, ενώ στη νοσηλευτική φροντίδα αναφέρθηκε η Ματούλα Καλώτα.
Απο την πλευρά του ο φυσιοθεραπευτής Σάκης Ματιάκης μίλησε για τη σημασία της φυσιοθεραπείας σε ασθενείς με άνοια, ενώ η υπεύθυνη του ΚΑΠΗ του Δήμου Κοζάνης Άννα Παναγούλια παρουσίασε εργασία που έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινωνικής εργασίας μαζί με ομάδα κοινωνικών λειτορυγών, την κοινωνική υπηρεσία και τα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι.
Τέλος, η Μαρίνα Σεννή αναφέρθηκε σε δεδομένα έρευνας που έγινε σε ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Μοιραστείτε την είδηση