Η διάδοση και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στο επίκεντρο
Η πρώτη απόπειρα εξοικείωσης του επιστημονικής και φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με την Ανοιχτή Επιστήμη (Open Science), έγινε το πρωί της Τρίτης στην Κοζάνη στην εκδήλωση του προγράμματος RAISE. Σύμφωνα με την Unesco και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ανοιχτή Επιστήμη αποτελεί μια νέα προσέγγιση στην επιστημονική διαδικασία και ένα κίνημα που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της καθολικής πρόσβασης στην επιστημονική έρευνα και τα ερευνητικά δεδομένα χρησιμοποιώντας ψηφιακή και συνεργατική τεχνολογία.
Η Αθήνα είχε και έχει την πρωτοκαθεδρία σε εκδηλώσεις – ημερίδες σαν και αυτή και χάρη στον φορέα OpenAIRE και τον συντοπίτη μας ερευνητή Ευδόκιμο Κωνσταντινίδη, μετά την Θεσσαλονίκη τώρα και η Κοζάνη έρχεται σε επαφή με την Ανοιχτή Επιστήμη. «Με την ευκαιρία ενός project στο οποίο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας είναι εταίρος, επιχειρούμε να κοινωνήσουμε την Ανοιχτή Επιστήμη και στην περιφέρεια και σε πανεπιστήμια που γίνεται έρευνα, υπάρχουν ερευνητές και δημιουργούνται εταιρείες που μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ερευνητικά αποτελέσματα» είπε μιλώντας στον «Χ» ο κ. Κωνσταντινίδης. Ο ίδιος είναι ερευνητής δεκαπέντε χρόνια τώρα με εμπειρία έρευνας και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα είναι Υπεύθυνος του Raise Project, ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του European Network of Living Lab.
Σε ημερίδες σαν και αυτή που έγινε στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Πρυτανείας στην ΖΕΠ, οι εισηγητές προσπαθούν να εξηγήσουν τι είναι η Ανοιχτή Επιστήμη, ποια εργαλεία υπάρχουν και έμπειροι ερευνητές επιθυμούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους επάνω σε αυτόν τον τομέα στην επιστημονική και φοιτητική κοινότητα.
«Το Open Science είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με την διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία προέρχονται από την έρευνα και τα ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα. Ως Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είμαστε πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούμε ένα τέτοιο event στην Κοζάνη, γιατί είμαστε πολύ ενεργοί όσον αφορά στα Ευρωπαϊκά και εθνικά έργα έρευνας και ανάπτυξης. Μέσα από το πρόγραμμα RAISE, καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις στον τρόπο με τον οποίο η διάδοση των αποτελεσμάτων αυτών θα γίνει καλύτερη, θα αγγίξει περισσότερο και μεγαλύτερο κοινό και θα είναι πιο κατανοητή όχι μόνο από τους ερευνητές αλλά και από όλους όσους ενδιαφέρονται για την επιστήμη» είπε στον «Χ» ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΠΔΜ Παναγιώτης Σαριγιαννίδης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί σε Ευρωπαϊκά έργα «τρέχοντας» πάνω από 11 προγράμματα Horizon Europe, αριθμός πολύ σημαντικός για ένα περιφερειακό πανεπιστημιακό ίδρυμα.
Η ημερίδα έγινε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και σε αυτήν παραβρέθηκαν μέλη του EOSC (European Open Science Cloud-Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης), εκπρόσωποι έργων που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του EOSC και του OpenAIRE καθώς και μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ερευνητικών οργανισμών της χώρας.
Σωκράτης Μουτίδης – xronos-kozanis.gr