Η αξία του μέντορα

2 Min Read

Όταν ο πολυμήχανος Οδυσσέας έφυγε για την Τροία, άφησε στο πόδι του για να προσέχει το γιο του Τηλέμαχο, τον Μέντορα. Ο Μέντορας δεν ήταν άλλος από τη θεά Αθηνά που μεταμορφωνόταν σε δάσκαλο, για την ακρίβεια έναν πολύ καλό συζητητή, που προσπαθούσε μέσα από τις ερωτήσεις που έθετε στον Τηλέμαχο να τον κάνει να πάρει μόνος του τη σωστή απόφαση.
Η έννοια του Μέντορα πέρασε στην ξένη κουλτούρα για να επιστρέψει ως αντιδάνειο σ’ εμάς και πάλι με την έννοια του mentoring στο σύγχρονο χώρο των επιχειρήσεων.
Το mentoring είναι κομβικής σημασίας στοιχείο για την εξέλιξη ενός νέου επιχειρηματία που βρίσκεται είτε στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, είτε σε πιο κλασικές δραστηριότητες.
Πολλές φορές, μάλιστα, όπως τονίζουν νέοι επιχειρηματίες που έχουν ωφεληθεί πολύ από τη διαδικασία αυτή, είναι πιο σημαντική ακόμα κι από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μια καλή συμβουλή από κάποιον που το έχει ξανακάνει.
Κι αυτό γιατί ο νέος επίδοξος επιχειρηματίας έχοντας μπροστά του το ζωντανό παράδειγμα της επιτυχίας σκέφτεται «αφού το έκανε αυτός/η γιατί όχι κι εγώ».
Όλα αυτά φυσικά, όταν οι μέντορες είναι άνθρωποι που έχουν βρεθεί στην ίδια θέση κι έχουν παλέψει με τα τέρατα στην ελεύθερη αγορά. Γιατί αν η εμπειρία τους είναι αποκλειστικά και μόνο μέσα από το γυάλινο και προστατευμένο ακαδημαϊκό χώρο, τότε αλλάζει η κουβέντα.
Iωάννα

Μοιραστείτε την είδηση